Ona
Jsou mastné, ale zdravé. Oříšky mohou zmírnit riziko obezity i infarktu.

Jsou mastné, ale zdravé. Oříšky mohou zmírnit riziko obezity i infarktu. | foto: Profimedia.cz

Ořechy mohou pomoci pacientům s metabolickým syndromem, ukázala studie

  • 2
Je známo, že ořechy jsou prospěšné pro zdraví. Prospívají paměti, zlepšují soustředění, podle některých studií pomáhají předejít vzniku srdečních chorob. Nový výzkum pak prokázal, že i zmírňují příznaky metabolického syndromu.

Studie, kterou provedli v torontské Nemocnici sv. Michaela, zkoumala 450 lidí s určitou formou metabolického syndromu. To je kombinace nemocí, které se často vyskytují společně. Patří k nim především obezita, zvýšený krevní tlak a cukrovka 2. typu. Každý účastník studie podstoupil dvanáct experimentů, při kterých jedl různé množství ořechů denně.

Výsledky byly jasně čitelné. "Zjistili jsme, že dvě porce (tedy asi 50-60 gramů) stromových ořechů denně zlepšily hned dva klíčové projevy metabolického syndromu," uvedl lékař John Sievenpiper, který studii publikoval v odborném časopise BMJ Open.

Pacienti, kteří jedli dostatek oříšků, měli lepší výsledky ve dvou testech, které měří hladinu cukru v krvi, a snížil se u nich i podíl triglyceridů, které tvoří hlavní složku rostlinných a živočišných tuků. Vědci věří, že dlouhodobé zařazení ořechů do jídelníčku by mohlo zlepšit celkový stav pacientů a zmírnit riziko srdečních chorob i infarktu.

"Průměrný Severoameričan za den zkonzumuje méně než jednu porci stromových ořechů, ale bylo by vhodné, aby každý do svého jídelníčku doporučenou dávku zařadil," říká Sievenpiper. Upozornil také, že mezi stromové ořechy patří mandle, kešu, kaštany, vlašské, lískové, brazilské, piniové a pekanové ořechy, pistácie, ale ne oblíbené arašídy.

"Ořechy mají sice vysoký podíl tuků, ovšem těch nenasycených. Proto je lepší jimi nahradit rafinované sacharidy než nasycené tuky," dodal lékař. Není prý třeba se bát, že po pravidelných šedesáti gramech kaloricky hodnotných oříšků budeme za čas o několik kilogramů těžší. Účastníci klinických testů totiž nepřibrali bez ohledu na vybraný jídelníček.