Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

aktualizováno 
Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří ovocné knedlíky, drobenkový koláč a kynuté makové buchty. A jako bonus pro ty, kdo mají přízeň na Moravě, přidáváme dvojctihodné koláčky.

Mezi letními superhity je zlatým hřebem borůvkový koláč s drobenkou. | foto: Profimedia.cz

Meruňkové knedlíky ze spařeného těsta

Ingredience na 4 porce:

Meruňkové knedlíky
  • 500 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 500 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 500 g meruněk
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • máslo na přelití
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Mléko s krupicovým cukrem svaříme a přelijeme (spaříme) jím mouku v míse. Lehce propracujeme a necháme zchladnout.
  2. Pak do směsi přidáme dva žloutky a uhněteme hladké nelepivé těsto.
  3. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
  4. Z těsta uděláme váleček a nožem ho nakrájíme na stejně velké kousky. Z každého z nich v dlani uděláme placičku a do ní zabalíme vypeckovanou meruňku. Pokud je kyselejší, můžeme dovnitř vložit kostku cukru. Snažíme se, aby bylo těsto rovnoměrně rozložené kolem ovoce, neměla by to být moc silná vrstva. Uhladíme spoje a klademe na tác vysypaný hrubou moukou.
  5. Hotové knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 7 minut.
  6. Na talíři je posypeme nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelijeme rozehřátým máslem.

Tip: Dovnitř meruněk můžete také vložit kostičku čokolády nebo kousek marcipánu.

Borůvkový koláč s drobenkou

Ingredience na 1 plech:

Borůvkový koláč s drobenkou
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1,5 hrnku borůvek
  • máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
  • Na drobenku:
  • 150 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru

Pracovní postup:

  1. Cukr, vejce, zakysanou smetanu a olej prošleháme v míse metlou. Potom postupně přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme na něj těsto a rovnoměrně rozetřeme.
  3. Navrch rozložíme přebrané borůvky a ty bohatě posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z hrubé mouky, másla a cukru tak, že jsme všechny tyto ingredience promnuli mezi prsty.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, okraje koláče i drobenka by měly lehce zezlátnout.

Kynuté makové buchty

Ingredience na 1 pekáč:

Kynuté makové buchty
  • 250 ml vlažného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 42 g droždí (kostka)
  • 750 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 200 g másla (může být napůl se sádlem) + na pomazání
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce tuzemáku
  • Na náplň:
  • 200 ml mléka
  • 200 g čerstvě umletého máku
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g čokolády
  • 1 lžíce tuzemáku

Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci krupicového cukru a rozdrobíme droždí. Necháme asi čtvrt hodiny na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smícháme mouku pokojové teploty se solí a zbylým cukrem, přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, žloutek a tuzemák. Vypracujeme hladké pružné nelepivé těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
  3. Mezitím si připravíme makovou náplň. Mléko zahřejeme v kastrůlku, přidáme mletý mák, oba cukry a nalámanou čokoládu. Asi minutu povaříme, nepřestáváme míchat. Pak necháme zchladnout a přidáme tuzemák.
  4. Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky, z nich děláme malé placičky a ty plníme náplní. Pečlivě zabalíme, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem nebo sádlem a skládáme vedle sebe do pekáče spojem dolů.
  5. Hotové buchty necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut dozlatova. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem.

Moravské dvojctihodné koláčky

Ingredience asi na 20 kousků:

Moravské dvojctihodné koláče
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 42 g droždí (kostka)
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla (může být napůl se sádlem)
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • Na náplň:
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • povidla ze švestek, hrušek nebo jiného ovoce
  • Na drobenku:
  • 150 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 100 g krupicového cukru


Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme asi polovinu vlažného mléka, přisypeme lžíci krupicového cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy od robota nasypeme mouku, špetku soli, zbytek cukru a promícháme. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Pak přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné (ale ne horké) máslo a žloutky. Pomocí hnětacích háků vypracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
  3. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V misce utřeme tvaroh s cukrem a žloutkem. Dáme stranou.
  4. Z vykynutého těsta děláme stejně velké kuličky, z nich tvoříme v dlaních placičky a plníme je tvarohovou směsí. Zabalíme jako buchty a skládáme na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe (ještě nakynou).
  5. Necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout, pak uděláme doprostřed každého koláčku důlek, do něj dáme lžící povidla a okraje pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem. Nakonec všechny koláčky posypeme drobenkou.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.