Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Menu podle Kozoroha

  15:35aktualizováno  15:35
Jak se stravují a jaký vztah k jídlu mají lidé narození ve znamení Kozoroha? Od ostatních se liší tím, že vaření řadí k přírodním vědám a nepovažují ho za umění. Dobře vařit, v tom není podle Kozoraha žádné "mystérium", je to jen záležitostí inteligence. Kozoroh vyniká v kuchyni hlavně bohatou škálou kulinářských nápadů. Doba Kozorohova narození (22.12. - 20.1.) spadá do údobí vánočních svátků a oslav spojených s příchodem nového roku.

Menu ve znamení Kozoroha

Aperitiv:
Jahodový sekt
Zákusek k aperitivu:
Švestky s ořechy a slaninou

Menu:
Vykrájený grapefruit
Steak Albert na pepři
Mražená Karlovarská becherovka
Čekankový salát

Jahodový sekt
50 ml jahodového likéru, 50 ml slivovice, sekt
Do vychlazené sektové sklenky nalijeme jahodový likér a slivovici. Při nalévání likéru nakloníme sklenku tak, aby likér pokryl strany i dno. Dolijeme vychlazeným sektem.

Švestky s ořechy a slaninou
24 sušených švestek, 24 čtvrtinek ořechových jader, 8 tenkých plátků slaniny, 20 g másla
sušené švestky omyjeme a namočíme na několik hodin do studené vody nebo studeného čaje. Osušíme je a vyjmeme pecky. Vnitřek každé jednotlivé švestky vyplníme čtvrtinkou ořechového jádra. Každý plátek slaniny rozdělíme na tři díly, jednotlivými dílky švestky obalíme a slaninu upevníme párátkem. Na pánvi rozpustíme máslo a obalené švestky v něm na mírném ohni po dobu 6-7 minut opékáme. Pánví občas zatřepeme, aby švestky mají být uvnitř prohřáté.

Vykrájený grapefruit
Grapefruit vodorovně rozřízneme na dva díly ostrým nožem. Kruhovým řezem odřízneme bílou blánu, která se nachází ve středu ovoce a spolu s jadérky ji vyndáme. Čepelí nože oddělíme dužninu jednotlivých dílků od blány. Takto upravený grapefruit dáme na dezertní talíř s čajovou lžičkou.

Steak Albert na pepři
800 g masa, sůl, hrubě mletý nebo rozdrcený pepř, 120 g másla, 40 ml brandy, 100 ml silného vývaru
Ze středního roštěnce dobré kvality ukrojíme silnější roštěnku, prořízneme ji napříč, abychom dostali steaky po 150-200 g. Steaky osolíme a obalíme v hrubě mletém pepři. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, steaky v něm po obou stranách opečeme, aniž bychom je vícekrát než jednou obrátili. Pak je dáme na předehřátou mísu, máslo z pánve slijeme a pánev zalijeme dobrým brandy. Chvíli povaříme, přilijeme 100 ml silného vývaru, obsah odpaříme na minimum, pánev stáhneme z ohně, přidáme zbytek másla, promícháme a steaky na míse touto šťávou přelijeme. Podáváme se šťouchanými brambory s cibulkou.

Mražená Karlovarská becherovka
50 ml Becherovky, drcený led
Misku na sek naplníme vrchovatě jemně rozdrceným ledem, zalijeme Becherovkou a misku vložíme na několik hodin do mrazničky. Zatímco likér v poháru klesne ke dnu, led nahoře vytvoří jednolitou pevnou vrstvu. Po vyjmutí z mrazničky ledový krunýř lehce povolí a můžeme upíjet mražený likér z okraje skleničky.

Čekankový salát
50 g rozinek, 4 čekankové puky, 15-20 jader vlašských ořechů
Zálivka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička hořčice, sůl, pepř
Rozinky namočíme do šálku s teplou vodou. Čekanku opereme pod proudem vody. Při čistění vyřízneme spodní klínek puku (bývá nositelem hořkosti). Okapanou čekanku nakrájíme na proužky, které vložíme do salátové mísy. Rozinky osušíme a spolu s vyloupanými pokrájenými jádry vlašských ořechů nasypeme na čekanku. Z uvedených přísad pak připravíme zálivku, jíž salát zalijeme až těsně před podáváním.

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.