Doporučujeme

Menu podle Berana

Člověka narozeného ve znamení Berana poznáte snadno. U jídla rozhodně nestráví mnoho času. Všechny ostatní věci jsou pro něj důležitější. Jeho oblíbeným stravovacím zařízením jsou rychlá občerstvení, kde si "na stojáka" dají hamburger či smažený sýr. Berani mají v oblibě kromě minutkových pokrmů také zeleninu a bylinky. Další recepty ve znamení zvěrokruhu najdete pod ikonou téma.

Menu podle Berana

Polévka: Polévka s bylinkami
Hlavní jídlo: Jarní pečeně po švýcarsku

Polévka s bylinkami
2-3 hrsti jarních bylin (špenát, řebříček, mladé jahodové a fialkové listí, lístky mladých kopřiv i pampelišek, jarní naťová cibulka včetně nepoškozené nati), pažitka, petrželka, 30 g másla, 1/2 l hovězího vývaru (nebo vývaru z masoxu), 1/2 l smetany ke šlehání, 4 žloutky, sůl, 20 g másla, 1 silnější plátek bílé veky
Omyté bylinky jemně nakrájíme a dáme zpěnit na rozpuštěné máslo. Zalijeme vývarem a krátce, asi 5 minut, povaříme. Zředíme smetanou s rozšlehanými žloutky, jenom prohřejeme (už nevaříme) a podle chuti osolíme. Do hotové polévky přidáme jemně krájenou petrželku i pažitku. Podáváme s kostičkami na másle opečené bílé veky.


Jarní pečeně po švýcarsku
2 lžíce oleje, 20 g másla, králík o hmotnosti asi 1000 g, sůl, pepř, 6 lístečků šalvěje, 1 lžička rozmarýnu, 100 ml červeného vína
V hlubokém kastrolu se silným dnem rozehřejeme máslo a olej a králíka na něm dohněda opečeme. Lístečky šalvěje namočíme na chvilku do lžíce červeného vína, pak je jemně nakrájíme a spolu s rozmarýnem přiložíme k masu. Maso osolíme, opepříme a přiklopené pokličkou 2-3 minuty dusíme. Poté maso zalijeme vínem a v předehřáté mírné troubě asi hodinu pečeme. Během pečení se přesvědčíme, zda se šťáva nevypekla a je-li nutno, maso podlijeme trochou horké vody. Upečené králičí maso vyjmeme a dáme do nahřáté mísy. Šťávu rozředíme trochou vody, rozmícháme a krátce povaříme. Můžeme ještě podle chuti okořenit, pak šťávou přelijeme maso a podáváme.


  • Vybrali jsme pro Vás