Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Menu podle Berana

  9:38aktualizováno  9:38
Člověka narozeného ve znamení Berana poznáte snadno. U jídla rozhodně nestráví mnoho času. Všechny ostatní věci jsou pro něj důležitější. Jeho oblíbeným stravovacím zařízením jsou rychlá občerstvení, kde si "na stojáka" dají hamburger či smažený sýr. Berani mají v oblibě kromě minutkových pokrmů také zeleninu a bylinky. Další recepty ve znamení zvěrokruhu najdete pod ikonou téma.

Menu podle Berana

Polévka: Polévka s bylinkami
Hlavní jídlo: Jarní pečeně po švýcarsku

Polévka s bylinkami
2-3 hrsti jarních bylin (špenát, řebříček, mladé jahodové a fialkové listí, lístky mladých kopřiv i pampelišek, jarní naťová cibulka včetně nepoškozené nati), pažitka, petrželka, 30 g másla, 1/2 l hovězího vývaru (nebo vývaru z masoxu), 1/2 l smetany ke šlehání, 4 žloutky, sůl, 20 g másla, 1 silnější plátek bílé veky
Omyté bylinky jemně nakrájíme a dáme zpěnit na rozpuštěné máslo. Zalijeme vývarem a krátce, asi 5 minut, povaříme. Zředíme smetanou s rozšlehanými žloutky, jenom prohřejeme (už nevaříme) a podle chuti osolíme. Do hotové polévky přidáme jemně krájenou petrželku i pažitku. Podáváme s kostičkami na másle opečené bílé veky.


Jarní pečeně po švýcarsku
2 lžíce oleje, 20 g másla, králík o hmotnosti asi 1000 g, sůl, pepř, 6 lístečků šalvěje, 1 lžička rozmarýnu, 100 ml červeného vína
V hlubokém kastrolu se silným dnem rozehřejeme máslo a olej a králíka na něm dohněda opečeme. Lístečky šalvěje namočíme na chvilku do lžíce červeného vína, pak je jemně nakrájíme a spolu s rozmarýnem přiložíme k masu. Maso osolíme, opepříme a přiklopené pokličkou 2-3 minuty dusíme. Poté maso zalijeme vínem a v předehřáté mírné troubě asi hodinu pečeme. Během pečení se přesvědčíme, zda se šťáva nevypekla a je-li nutno, maso podlijeme trochou horké vody. Upečené králičí maso vyjmeme a dáme do nahřáté mísy. Šťávu rozředíme trochou vody, rozmícháme a krátce povaříme. Můžeme ještě podle chuti okořenit, pak šťávou přelijeme maso a podáváme.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.