Doporučujeme

Domácí ovocné zmrzliny

Domácí ovocné zmrzliny | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Melounová, banánová, mojitová. Pochutnejte si na domácích zmrzlinách

  • 13
Připravit si domácí zmrzlinu, která osvěží a vydá i za malou svačinku pro celou rodinu, je hračka. Stačí nakoupit sezonní ovoce, mít doma čerstvé bylinky a bílý jogurt. Pak už jen záleží na naší fantazii.

Základem je šťáva z citronu

Šťáva z citronu patří mezi přírodní "konzervanty". Navíc pomáhá udržovat surovinám původní barvu, jahody tak zůstanou krásně červené a banán nezhnědne. Je ale také neuvěřitelně zdravá. Pije se v rámci detoxikačního programu, má antibakteriální účinky a pomáhá odstraňovat usazené soli v organismu. Šťáva z citronu je přírodním léčitelem při dně, odstraňuje kloubní potíže, rozpouští žlučové kameny, pročišťuje játra a ledviny. Zlepšuje trávení, reguluje tělesnou váhu a má pozitivní vliv na krevní oběh.

Jahodová zmrzlina s jogurtem

Ilustrační snímek

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 3 - 4 jahody
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lístky stévie sladké
  • šťáva z citronu

1. Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kostičky, případně rozmixujeme.
2. Do jahod vmícháme bílý jogurt, pár kapek šťávy z citronu a nasekané lístky stévie sladké.
3. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Stévie sladká je bylinka, která umí osladit život přírodní cestou. Neobsahuje žádné kalorie a účinně likviduje bakterie v ústní dutině.

Zmrzlina z banánu a nektarinek

Banán

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • ½ menšího banánu
  • ½ nektarinky
  • šťáva z citronu

1. Vidličkou v misce rozmačkáme banán.
2. Přidáme k němu na malé kostičky nakrájenou nektarinku a pár kapek šťávy z citronu.
3. Lžičkou vložíme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Zralý banán obsahuje lehce stravitelné cukry, v kombinaci s nektarinkou už nemusíte ničím dalším zmrzlinu doslazovat.

Zmrzlina z melounu, blumy a meduňky

Meduňka

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 1 plátek vodního melounu
  • ½ blumy
  • šťáva z citronu
  • 2 lístky čerstvé meduňky
  • 1 lžička agáve sirupu

1. Meloun a blumu nakrájíme na menší kostičky.
2. Přidáme pár kapek šťávy z citronu, nasekanou meduňku a k doslazení agávový sirup.
3. Nalijeme do tvořítka, podle potřeby dolijeme troškou vody a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Sirup z agáve se hodí tam, kde již není třeba další příchutě. Můžete jej však nahradit medem nebo třtinovým cukrem.

Zmrzlina a la mojito

Citroník limonový (Citrus limon)

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 1 malý chemicky neošetřený citron
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2-3 lístky čerstvé máty

1. Citron omyjeme, z jedné půlky vymačkáme šťávu a druhou půlku nakrájíme na malé kostičky.
2. Smícháme s třtinovým cukrem a nasekanou čerstvou mátou.
3. Nalijeme do tvořítka, podle potřeby přilijeme vodu a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Ideální kombinací je spojení běžného citronu s limetkou. Ta dodá zmrzlině nejen barvu, ale i zajímavou chuť.


  • Vybrali jsme pro Vás