Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Medový Valentýn. Nachystejte pro svou polovičku sladkou specialitu

  0:04aktualizováno  0:04
K svátku zamilovaných rozhodně patří sladké deserty. Překvapte svou milovanou polovičku a přichystejte pro ni hezký valentýnský večer s medovými specialitami.

Rýžový pudink se švestkami a medovým přelivem. | foto: Isifa

Rýžový pudink se švestkami a medovým přelivem

Příprava: 30 minut + vaření 40 minut

Pro 2 osoby

* 200 g rýže arborio
* 50 g másla + 20 g na vymazání formiček
* 100 g přírodního nebo třtinového cukru
* 500 – 700 ml mléka
* badyán
* skořice
* 150 g medu
* švestky podle počtu formiček

1. Rýži propláchneme, necháme vykapat a oschnout na utěrce. Formičky vymažeme rozpuštěným máslem a na dno každé položíme na plátky pokrájenou polovinu švestky. Zakápneme lžičkou medu.

2. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm rýži. Přidáme 1/2 litru mléka, cukr a skořici s badyánem. Za stálého míchání rýži vaříme asi 25 minut. Každá rýže vsakuje tekutinu jinak, pokud je to nutné, přilijeme další mléko. Ke konci varu vybereme lžičkou z pudinku koření.

3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do vyššího plechu nalijeme vodu, rýžový pudink rozdělíme do formiček, které položíme na plech, a asi deset minut pečeme.

4. Hotové vyklopené pudinky ozdobíme medem rozehřátým se špetkou mleté skořice a dozdobíme plátky zbylých švestek.

NÁŠ TIP

Koření kardamon krásně voní. Zkuste přidat ke skořici místo badyánu 2 tobolky kardamonu.

Včelí šlehnutí

Včelí šlehnutí.Příprava: 90 minut + pečení 30 minut

Na 1 plech

Těsto:
* 500 g hladké mouky
* 250 ml vlažného mléka
* 50 g změklého másla
* 80 g cukru
* 1 kostka droždí
* špetka soli

Medovo –mandlová skořápka:
* 100 g rozpuštěného másla
* 200 g mandlových plátků
* 200 g medu

Krém:
* 75 g medu
* 200 ml mléka
* 40 g kukuřičného škrobu
* 1 vanilkový cukr
* 250 g změklého másla

1. Z droždí, trochy mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Ze zbylých přísada kvásku zpracujeme těsto a necháme 30 minut kynout.

2. V rozpuštěném másle promícháme med a mandlové plátky. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Těsto vyválíme, dáme na plech a urovnáme dohladka, necháme 15 minut kynout. Poté ho natřeme medovou směsí a 30 minut pečeme.

3. Z medu, mléka, škrobu a vanilkového cukru svaříme pudink, do kterého po vychladnutí zapracujeme máslo.

4. Vychladlé těsto překrojíme na čtvrtiny a naplníme krémem se špetkou mleté skořice.

Medový cheesecake

Medový cheesecake.Příprava: 40 minut + pečení 75 minut

Na 1 formu

* 400 g tvarohu nebo lučiny
* 250 g ricotty
* 5 lžic medu
* 2 vejce
* 2 žloutky
* citronová kůra z 1/2 citronu
* 2 lžičky škrobové moučky
* 5 lžic medu
* 5 lžic rozehřátého másla
* 1 hrnek hladké mouky
* 1/2 hrnku strouhaných vlašských ořechů
* 1 lžička skořice
* 100 g cukru
* 1 lžíce vody
* oříšky

1. Promícháme mouku, ořechy, skořici, rozpuštěné máslo a med. Dno odnímatelné formy vyložíme pečicím papírem, okraje vymažeme máslem. Směs vtlačíme na dno a pečeme dozlatova v troubě rozehřáté na 190 stupňů asi 15 minut. Necháme vychladnout.

2. Smícháme tvaroh, ricottu, med, vejce, žloutky, přidáme med, škrobovou moučku a na konec citronovou kůru. Směs naneseme na korpus, uhladíme a necháme asi hodinu péct v troubě při 150 stupních. Cheesecake necháme vychladnout a vyndáme z formy.

3. V malé nádobě rozpustíme cukr s vodou, necháme zkaramelizovat a do ještě horké hmoty zamícháme nasekané oříšky. Griliáš pak nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ztuhnout. Nasekáme a ozdobíme jím dort.

Pečená jablka s medem

Pečená jablka s medem.Příprava: 20 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 4 velká jablka
* šťáva z 1 citronu
* hrst loupaných nasekaných mandlí
* 100 g pokrájených sušených meruněk
* 6 lžic medu
* 4 lžíce ovesných vloček
* 4 plátky toastového chleba

1. Jablka omyjeme a vypíchneme jádřince. Horní třetinu jablka odřízneme, lépe pak vydlabeme zbytky jádřinců. Do každého ovoce nakapeme trochu citronové šťávy.

2. Rozpustíme 3 lžíce medu a vmícháme do něj ovesné vločky, asi 2 minuty prohříváme a pak vmícháme mandle a meruňky. Směsí naplníme vydlabaná jablka.

3. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut, poté jablka přeložíme na plátky chleba,potřeme zbylým medem a ještě tři až pět minut zapékáme.

NÁŠ TIP

Meruňky použijte nesířené. Vyzkoušejte náplň z povidel, vlašských ořechů a kapky rumu, potom vynechte med. Jablka stačí na závěr pečení jen posypat cukrem, který zkaramelizuje.

Ořechové bezé s vanilkovou omáčkou

Ořechové bezé s vanilkovou omáčkou.Příprava: 30 minut + pečení 60–180 minut

Pro 4 osoby

* 8 bílků
* 150 g cukru krystal
* 150 g cukru moučka
* 30 g škrobové moučky
* 100 g nastrouhaných vlašských ořechů + několik ořechů vcelku
* 1 vanilkový pudink
* 600 ml mléka
* 150 g medu

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plech vyložíme pečicím papírem.

2. Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr krystal. Práškový cukr, škrobovou moučku a jemně nastrouhané ořechy smícháme v misce a rovnoměrně zapracujeme do sněhu.

3. Lžící nebo cukrářským sáčkem vytvarujeme na pečicím papíru kolečka.

4. Po pěti minutách pečení stáhneme teplotu na 90 stupňů a sušíme v troubě 1–3 hodiny, čas závisí na velikosti a tloušťce koleček.

5. Z mléka, vanilkového pudinku a medu svaříme vanilkovou omáčku.

6. Hotová vychladlá kolečka polijeme vanilkovou omáčkou a nazdobíme medem a celými vlašskými ořechy.

NÁŠ TIP

Pokud vám to trouba dovolí, sušte bezé spíš seshora. Do dveří trouby můžete dát vařečku, aby byla pootevřená. Buďte trpěliví, při vyšší teplotě by vám těsto popraskalo. Bezé má být pevné, křehké a uvnitř trochu vláčné.

Omeleta s jablky a medem

Omeleta s jablky a medem.Příprava: 15 minut + pečení 15 minut

Pro 2 osoby

* 50 g másla
* 2 jablka
* 4 vejce
* 200 ml mléka
* 4 lžíce hladké mouky
* špetka soli
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 3 lžíce medu

1. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. Na másle je podusíme na pánvi do změknutí.

2. V misce rozšleháme vejce, přimícháme postupně mléko, mouku, sůl a prášek do pečiva.

3. K podušeným jablkům přilijeme vaječnou směs a zvolna propékáme. Omeletu můžeme otočit nebo ji jen na několika místech natrhnout vidličkou. Ozdobíme medem.

NÁŠ TIP

Nebojte se použít dost medu, omeleta není sladká a jablka jsou nakyslá. Javorový sirup se k omeletě také výborně hodí.

Autoři:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.