Doporučujeme

Medovníkové hvězdičky

Medovníkové hvězdičky | foto: Veronika Poláčkovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Medovníkové hvězdičky

  • 0
  • 220 g hladké mouky
  • 70 g pískového cukru
  • 50 g tuku
  • 2 1⁄2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce mléka
  • 1 malé vejce
  • 1⁄2 lžičky jedlé sody

Na krém:

  • 100 g změklého másla
  • 0,9 dl mléka
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rumu

1. V páře šleháme 10 minut cukr, tuk, med, mléko a vejce. Hmota se nesmí vařit. Hmotu odstavíme a nalijeme ji na prosátou mouku se sodou. Ze směsi vypracujeme tužší těsto, zabalíme je do fólie a necháme v lednici 2 hodiny odležet.

2. Na pomoučené podložce vyválíme z těsta plát silný 2 mm, formičkou z něj vykrájíme hvězdy a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Hvězdy pečeme 4-5 minut při 170 °C.

3. Na krém rozšleháme mléko s mokou, směs uvedeme do varu a za stálého míchání svaříme. Do kaše schladlé na pokojovou teplotu zašleháme po kouscích máslo, cukr a ochutíme rumem.

4. Po vychladnutí rozdrobíme 5-6 hvězd. Ostatní namažeme krémem a vždy tři k sobě slepíme. Vrchní hvězdu posypeme drobečky. Vložíme do krabice a necháme v chladu dva dny rozležet.


  • Vybrali jsme pro Vás