Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Medové semifreddo

  7:55aktualizováno  7:55
Italský dezert zamrzl v půlce cesty mezi smetanovým krémem a zmrzlinou – a podle milovníků sladkých specialit se zastavil právě včas. Krok za krokem se vás o tom pokusí přesvědčit.

Medové semifreddo | foto: Apetit


NA 2 PORCE

Příprava: 15 minut + chladnutí přes noc

* 1 vejce
* 4 žloutky
* 100 g medu + tři lžíce na zakapání
* 300 ml smetany ke šlehání
* 25 g opražených piniových jadérek (lze nahradit plátky mandlí, oříšky, ale můžete je i úplně vynechat)

1. Hrnec, na který se dá postavit miska nebo kastrůlek, zpola naplňte vodou a uveďte ji k varu. Pak oheň stáhněte tak, aby vřela jenom velmi mírně. Do misky (nejlépe kovové) nebo do menšího kastrůlku dejte vejce, žloutky a med a posaďte ji na hrnec.

2. Prošlehávejte pomocí metly nebo ručního elektrického šlehače, až krém zhoustne a zesvětlá; trvá to tři až pět minut. Směs ponechte nad hrncem s teplou vodou, ale už dále nevařte. V jiné nádobě si ušlehejte smetanu do tuha a přidejte ji ke krému.

3. Aby vám krém "nespadl", snažte se smetanu spíš vtírat než vešlehávat. Čím více vzduchových bublinek bude krémový polotovar obsahovat, tím bude výsledek nadýchanější. Když je hmota spojená, sundejte misku z hrnce a krém nechte ještě vychladnout.

4. Krém vlijte do plastové, nejlépe hranaté nádobky. Můžete ho také rozdělit do několika kelímků, třeba od jogurtu – dezert pak budete mít vždycky po ruce. Máte-li nadbytek čerstvého ovoce, klidně ho do krabičky přidejte. Přikryjte víčkem nebo přetáhněte fólií.

5. Nádobu vložte do mrazáku a nechte ji mrazit minimálně dvě tři hodiny nebo rovnou přes noc. Semifreddo má tu výhodu, že se na rozdíl od domácích zmrzlin nemusí během mrazení vyndávat a promíchávat. Teď už je veškerá starost o úspěch na mrazáku…

6. Piniové oříšky na zdobení krátce nasucho opražte – budou aromatičtější. Až vyjmete krabičku z mrazáku, nechte ji pět minut stát při pokojové teplotě, aby semifreddo získalo tu správnou "polozmrzlou" konzistenci a lépe se vyklápělo. Zakapejte medem a posypte oříšky.

Bez strojku i námahy

Domácí výroba zmrzliny je často pokládána za mimořádně složitou záležitost – dokonce tak, že se ta námaha ani nevyplatí. Leckoho odradí představa, že by musel mrznoucí hmotu v pravidelných intervalech prošlehávat nebo investovat do zmrzlinového strojku. U semi­fredda je to ale jinak – k úspěchu vám stačí pár základních pomůcek a mrštné zápěstí.

Jak to dělá Jamie Oliver

Utře 50 g cukru s vanilkovou esencí (můžete použít vanilinový cukr) a 4 žloutky. Z půl litru smetany stvoří šlehačku a ze 4 bílků sníh. Vše spojí a mrazí v kameninové nádobě, jak bylo v Itálii běžné před nástupem plastů.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Zmrzlý dort z pusinekZmrzlý dort z pusinek
            Zmrzlina s melounem a likéremZmrzlina s melounem a likérem
            Citronový sorbetCitronový sorbet

           

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.