Med chutná i léčí

Nejsladší po puse od mámy je včelí med. A není jen sladký, ale i chutný, léčivý a účinkuje i jako přírodní kosmetika. Více než čtyři pětiny sladké pochutiny u nás tvoří med jarní. Obsahuje bohaté pylové spektrum, je lehce stravitelný a funguje jako rychlý zdroj energie. Autoři publikace o medu, kterou ve čtvrtek pokřtila herečka Aťka Janoušková, majitelka hlasu populární včelky Máji, dokazují, že med jako takový má antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporuje trávení, posiluje nervy a srdce, urychluje hojení ran, zbavuje organismus jedů...

Včely však nevyrábějí jenom med. Dalšími významnými pomocníky ve zdravotnictví, alternativní medicíně a v kosmetice jsou pyl, propolis a mateří kašička.

Pyl umí zásobovat organizmus všemi důležitými látkami, předchází projevům nedostatku, pečuje o střeva, reguluje trávení, zvyšuje tělesnou a duševní výkonnost, posiluje nervy, podporuje prokrvení, pečuje o kůži zevnitř. Jen pyloví alergici by se před nákupem včelích produktů měli poradit s lékařem.

Propolis má antibiotický a dezinfekční účinek. Tiší bolesti, zvyšuje obranyschopnost organizmu, posiluje nervy, zbavuje organizmus jedů a podněcuje smoléčebné síly.

Mateří kašička má podpůrný účinek při léčbě revmatických onemocnění, posiluje odolnost, zvyšuje psychickou i fyzickou výkonnost, harmonizuje duševní stav, čistí pleť zevnitř i zvenčí.

Aťka Janoušková křtí medovinou knihu o léčivých účincích medu.

Na křtu knihy o medu okusila Aťka Janoušková poprvé v životě medovinu.