Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Matky, zapomeňte na hranolky!

  10:16aktualizováno  10:16
Těhotné ženy a kojící matky by si měly zcela odpustit, nebo alespoň výrazně omezit konzumaci smažených hranolků, bramborových lupínků a dalších potravin, jejichž přípravou vzniká škodlivý akrylamid. Tak praví závěry vědecké studie zveřejněné nyní německými výzkumníky.

Akrylamid se do obecného povědomí dostal na jaře loňského roku, kdy tento neurotoxin a karcinogen nalezli švédští vědci v některých smažených a pečených potravinách, jako jsou právě hranolky a bramborové čipsy.

Vysoké dávky akrylamidu způsobují rakovinu u hlodavců, přesná data o škodlivosti pro člověka však zatím nejsou k dispozici.

Garant německé výzkumné zprávy profesor Fritz Soergel z Ústavu pro biochemický a farmaceutický výzkum v Norimberku upozornil, že akrylamid je vysoce rozpustný ve vodě.

Novorozenci a vyvíjející se plody jsou proto vystaveni zvláště vysokému riziku, neboť jejich těla obsahují procentuálně více vody než těla dospělých. Kromě toho je u novorozenců a zvláště u dosud nenarozených dětí nedostatečně vyvinuta takzvaná hemato-cerebrální bariéra, která brání přístupu některých látek z krve do mozku.

V rozhovoru pro agenturu Reuters doporučil profesor Soergel všem kojícím matkám vzdát se veškerých produktů z brambor smažených při teplotách nad 180 stupňů Celsia (kdy akrylamid vzniká) alespoň do dvou měsíců věku dítěte. Nastávající maminky by měly omezit konzumaci těchto nezdravých pochutin na maximálně 10 gramů denně. Jak přesně akrylamid při tepelné úpravě některých potravin vzniká, není dosud zcela jasné, ale hraje zde roli právě vysoká teplota a smažení. Vařené brambory tedy není důvod omezovat.

Protože byla zkoumaná skupinka matek malá, mohou být výsledná čísla trochu nepřesná, ale na základním faktu, že neurotoxický a potenciálně karcinogenní akrylamid může přecházet z matky do plodu či novorozence, to nic nemění. Proto byla zpráva urychleně zveřejněna již na základě předběžných dat. "Chtěli jsme mít jasnou představu co nejrychleji, o výsledcích není pochyb," řekl novinářům profesor Soergel.

Autoři:






Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.