Máte chuť na tradiční šunkofleky?

aktualizováno 
Někdo dělá šunkofleky bez vrchní sýrové vrstvy, jiný na ni nedá dopustit. Další přísahá na domácí těstoviny, zatímco jiný bez obav sáhne po kupovaných flíčcích. Bez ohledu na pravověrnost vašeho šunkoflekového vyznání je jedno jisté: remoska je k jejich přípravě jako stvořená!

Šunkofleky | foto: Apetit

NA 1 PORCI

Příprava: 10 minut + 5−8 minut vaření + 1 hodina pečení

* sádlo na vymazání remosky
* 400 g plochých těstovin (flíčků)
* 500 g vařeného uzeného masa
* 4 vejce
* 300 ml vývaru z uzeného masa
* sůl, pepř, případně vegeta

Na dochucení:

150 g nastrouhaného tvrdého sýra

1. Zapněte do zásuvky víko remosky, aby se nahřálo. Zapékací mísu remosky vymažte lžící sádla.

2. Těstoviny uvařte doměkka a slijte. Maso pokrájejte na centimetrové kostky a smíchejte s vařenými těstovinami. Vajíčka vyklepněte do misky a lehce našlehejte šlehačem. Rychle do nich vmíchejte 200 ml vychladlého vývaru z masa a sůl, případně malou špetku vegety na dochucení.

3. Do zapékací mísy přesypte těstoviny smíchané s masem. Zalijte je rozšlehanými ochucenými vejci a půl hodiny pečte. Poté přilijte zbývající vývar, vše zasypte strouhaným sýrem a ještě půl hodiny zapékejte. Pokud povrch příliš rychle hnědne, můžete šunkofleky zakrýt alobalem, případně vypnout remosku a šunkofleky dopékat jen zbytkovým teplem.

            OCHUTNEJTE TAKÉ             Špagety za 20 minut po příchodu z práce             Pikantní špagety             Těstoviny se špenátem a pórkem            

Autoři:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: Přece nesklouznu zpátky, kdy jsem byla vyžraná kisna

Kamarádi Drahomíra a Tomáš před proměnou

Drahomíra a Tomáš jsou kamarádi, kteří postrádají sebevědomí. Oba mají za sebou bolavé životní kopance, a tak se...

Život první dámy Zemanové: otec v uranovém lágru, její dceři hrozil únos

Svatba předsedy ČSSD Miloše Zemana s Ivanou Bednarčíkovou proběhla na...

Ze všech polistopadových prvních dam je Ivana Zemanová ta nejméně viditelná. Neměla snadný život. Její otec si coby...

Další z rubriky

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Najdete na iDNES.cz