Oslavte masopust s plnou pusou, upečte si koláče jako od babičky

  1:40aktualizováno  1:40
Ještě to není tak dávno, co skončily Vánoce, a už je tady zase období, kdy si dáme do nosu. Zapomeňte na novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravě a omezíte sladké. Protože o masopustu se prostě žádná dieta držet nemůže. Až ochutnáte tyhle skvělé koláče, koblihy a boží milosti, budete vědět proč.

Masopustní koláče | foto: Profimedia.cz

Na masopustním veselí je nejlepší to, že trvá několik týdnů. Milovníci karnevalů, sladkých dobrot a lidové zábavy tak mají spousty příležitostí k dovádění a hodování. Masopust, fašank nebo ostatky začíná po Třech králích a trvá až do masopustního úterý před Popeleční středou (letos to bude 28. února).

Do té doby je však ještě daleko, tak si nenechte nějakou tu veselici v okolí ujít - sledujte internetové stránky nebo lokální časopisy, tam se vše potřebné dovíte. A abyste si, jak se říká, udělali slinu – zkuste si zatím doma upéct nebo usmažit nějakou tu masopustní dobrotu.

Nadýchané koblihy

Koblihy s jahodovou marmeládou

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 2 lžíce oleje + na smažení
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • marmeláda na plnění
  • moučkový cukr na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Zbylé vlažné mléko a olej smícháme, zašleháme vejce a žloutek pokojové teploty, vzešlý kvásek a oba cukry. Nakonec přisypeme mouku se špetkou soli a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
  3. Vykynuté těsto přendáme na vál poprášený hladkou moukou a vyválíme asi na centimetrovou sílu. Skleničkou vykrajujeme kolečka. Na polovinu z nich dáme lžící trochu marmelády, přiklopíme druhým kolečkem a pak skleničkou ještě jednou vykrojíme. Tak se koblihy hezky spojí a marmeláda nevyteče. Necháme ještě asi deset minut kynout pod utěrkou.
  4. Koblihy smažíme ve vyšší nádobě v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na talířek vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Koblihy můžete plnit i něčím jiným než marmeládou, skvělé jsou třeba s povidly, ořechovou náplní nebo nutellou.

Koláče jako od babičky

Masopustní koláče

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 750 g hladké mouky + podsypání
  • špetka soli
  • 5 žloutků + 1 vejce na potření
  • 20 ml tuzemáku
  • loupané mandle
  • rozinky předem naložené do tuzemáku
  • povidla, marmeláda, tvarohová či maková náplň

Pracovní postup:

  1. Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a tuzemák. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto. Nejlépe to půjde pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky. Pracujeme pomalu, na nízké otáčky, aby bylo těsto pěkně nadýchané.
  3. Hotové těsto je hladké, pružné a nelepí. Necháme ho v míse, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplejším místě kynout.
  4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na dva nebo tři díly a postupně na pomoučeném vále vyválíme a vykrájíme koláče. Bude jich 20 až 30 podle velikosti.
  5. Plechy vyložíme pečicím papírem, na něj vyskládáme kolečka těsta a necháme je ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak prostředek těsta zamáčkneme třeba dnem misky s menším obvodem a okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem. Zdobíme dle fantazie.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.

Tip: S náplněmi se vám bude lépe pracovat, když použijete cukrářské sáčky.

Boží milosti

Boží milosti

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 4 – 6 lžic smetany
  • olej na smažení
  • moučkový cukr + 1 balení vanilkového cukru na obalení

Pracovní postup:

  1. Mouku, rozpuštěné máslo, žloutky a sůl smícháme a po lžících přidáváme smetanu, dokud nevznikne kypré tvárné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odležet.
  2. Pak těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme různé malé tvary, uprostřed je nařízneme (nebo uděláme otvor vykrajovátkem) a smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat na papírovém ubrousku.
  3. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Místo části smetany můžete do těsta zapracovat lžíci tuzemáku. Boží milosti budou voňavější, když do těsta přidáte trochu strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

Latexová svoboda nahých mužů. Na neobvyklé výstavě je orgasmus povolen

Nejmenšímu naháčovi připadla klec.

Po nahých ženách nabídli organizátoři výstavy Voayer skutečně nahé muže. V potemnělých prostorách činžovního domu v...

Život první dámy Zemanové: otec v uranovém lágru, její dceři hrozil únos

Svatba předsedy ČSSD Miloše Zemana s Ivanou Bednarčíkovou proběhla na...

Ze všech polistopadových prvních dam je Ivana Zemanová ta nejméně viditelná. Neměla snadný život. Její otec si coby...

Další z rubriky

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz