Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oslavte masopust s plnou pusou, upečte si koláče jako od babičky

  1:40aktualizováno  1:40
Ještě to není tak dávno, co skončily Vánoce, a už je tady zase období, kdy si dáme do nosu. Zapomeňte na novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravě a omezíte sladké. Protože o masopustu se prostě žádná dieta držet nemůže. Až ochutnáte tyhle skvělé koláče, koblihy a boží milosti, budete vědět proč.

Masopustní koláče | foto: Profimedia.cz

Na masopustním veselí je nejlepší to, že trvá několik týdnů. Milovníci karnevalů, sladkých dobrot a lidové zábavy tak mají spousty příležitostí k dovádění a hodování. Masopust, fašank nebo ostatky začíná po Třech králích a trvá až do masopustního úterý před Popeleční středou (letos to bude 28. února).

Do té doby je však ještě daleko, tak si nenechte nějakou tu veselici v okolí ujít - sledujte internetové stránky nebo lokální časopisy, tam se vše potřebné dovíte. A abyste si, jak se říká, udělali slinu – zkuste si zatím doma upéct nebo usmažit nějakou tu masopustní dobrotu.

Nadýchané koblihy

Koblihy s jahodovou marmeládou

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 2 lžíce oleje + na smažení
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • marmeláda na plnění
  • moučkový cukr na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Zbylé vlažné mléko a olej smícháme, zašleháme vejce a žloutek pokojové teploty, vzešlý kvásek a oba cukry. Nakonec přisypeme mouku se špetkou soli a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
  3. Vykynuté těsto přendáme na vál poprášený hladkou moukou a vyválíme asi na centimetrovou sílu. Skleničkou vykrajujeme kolečka. Na polovinu z nich dáme lžící trochu marmelády, přiklopíme druhým kolečkem a pak skleničkou ještě jednou vykrojíme. Tak se koblihy hezky spojí a marmeláda nevyteče. Necháme ještě asi deset minut kynout pod utěrkou.
  4. Koblihy smažíme ve vyšší nádobě v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na talířek vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Koblihy můžete plnit i něčím jiným než marmeládou, skvělé jsou třeba s povidly, ořechovou náplní nebo nutellou.

Koláče jako od babičky

Masopustní koláče

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 750 g hladké mouky + podsypání
  • špetka soli
  • 5 žloutků + 1 vejce na potření
  • 20 ml tuzemáku
  • loupané mandle
  • rozinky předem naložené do tuzemáku
  • povidla, marmeláda, tvarohová či maková náplň

Pracovní postup:

  1. Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a tuzemák. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto. Nejlépe to půjde pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky. Pracujeme pomalu, na nízké otáčky, aby bylo těsto pěkně nadýchané.
  3. Hotové těsto je hladké, pružné a nelepí. Necháme ho v míse, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplejším místě kynout.
  4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na dva nebo tři díly a postupně na pomoučeném vále vyválíme a vykrájíme koláče. Bude jich 20 až 30 podle velikosti.
  5. Plechy vyložíme pečicím papírem, na něj vyskládáme kolečka těsta a necháme je ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak prostředek těsta zamáčkneme třeba dnem misky s menším obvodem a okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem. Zdobíme dle fantazie.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.

Tip: S náplněmi se vám bude lépe pracovat, když použijete cukrářské sáčky.

Boží milosti

Boží milosti

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 4 – 6 lžic smetany
  • olej na smažení
  • moučkový cukr + 1 balení vanilkového cukru na obalení

Pracovní postup:

  1. Mouku, rozpuštěné máslo, žloutky a sůl smícháme a po lžících přidáváme smetanu, dokud nevznikne kypré tvárné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odležet.
  2. Pak těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme různé malé tvary, uprostřed je nařízneme (nebo uděláme otvor vykrajovátkem) a smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat na papírovém ubrousku.
  3. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Místo části smetany můžete do těsta zapracovat lžíci tuzemáku. Boží milosti budou voňavější, když do těsta přidáte trochu strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...



Najdete na iDNES.cz