Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a švestkami marinovanými v rumu
jak je můžete ochutnat v Ambroisie Caffé Restaurantu
Množství: pro 4 osoby
- 400 g hladké mouky
- 0,12 l oleje
- 16 g droždí
- lžička cukru
- 0,1 l mléka
- sůl
- 1,6 l vanilkového pudinku
- 0,08 l rumu
- 200 g sušených švestek
1. Mouku, olej, droždí, cukr, mléko a špetku soli smícháme a vytvoříme těsto, které necháme pod utěrkou nakynout.
2. Poté z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vložíme do předem vymazaného pekáčku. Pečeme při 170 °C dozlatova.
3. Švestky podusíme v rumu, poté vmícháme do teplého vanilkového pudinku a přelijeme hotové buchtičky.
Šibřinky plněné tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou
jak je můžete ochutnat U Modré kachničky II
Množství: pro 6 osob
- 500 g hladké mouky
- 6 vajec
- sůl
- 300 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 citron
- 300 g mletého máku
- 200 g povidel
- 1 dcl červeného vína
- skořice
1. Jeden žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme tvaroh a citronovou kůru.
2. Z povidel, vína, citronové šťávy a špetky skořice svaříme hustou omáčku.
3. Z mouky, vajec a špetky soli vytvoříme těsto (jako na nudle do polévky), Vyválíme na tenkou placku a vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Na ně kávou lžičkou klademe tvarohovou nádivku. Těsto přehneme a okraje spojíme. Taštičky vaříme v osolené vodě asi 7 minut.
4. Taštičky servírujeme podlité omáčkou a posypané mákem a cukrem.
Kynuté skořicové šišky s rozinkami
jak je můžete ochutnat v SOSTA Restaurant Cafe
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 100 g másla
- 120 g cukru
- sůl na špičku kávové lžičky
- citronová kůra z půlka citronu
- 3 balení vanilkového cukru
- 100 g rozinek (nebo dle chuti)
- 50 g droždí
- 0,3 l mléka
- 0,1 l rumu na namočení rozinek a 0,05 do těsta
- mletá skořice
1. Mouku, smícháme s máslem, cukrem, špetkou soli, žloutky a vanilkovým cukrem, droždím, přimícháme předem namočené rozinky v rumu a strouhanou citrónovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.
2. Když nám těsto vykyne, tak ho znovu vypracujeme a necháme kynout. Toto opakujeme třikrát.
3. Nakonec upleteme šišky a smažíme ve vysokém sloupci oleje dozlatova.
4. Před podáváním obalíme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.
Domácí vdolky s bio povidly
jak je můžete ochutnat v School restaurant & lounge
Množství: pro 6-8 osob
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- 100 g máslo
- 500 g sádla na smažení
Suroviny na zdobení:
- 150 g strouhaného tvrdého tvarohu
- 150 g švestkových povidel
- 200 g zakysané smetany
1. Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastůlku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut.
V rámci gastronomického festivalu Masopustní hody, který probíhá až do 10. února, můžete ochutnat tříchodová masopustní menu za jednotnou cenu 290 korun v deseti restauracích v Praze, Berouně a Pardubicích. |
2. Mouku prosejeme do větší mísy, přimícháme špetku soli, přidáme zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko s máslem a mléko s kváskem. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které nelepí.
3. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát silný asi 1,5 cm. Obráceným hrnečkem vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout.
4. Mezitím rozpustíme v kastrolu sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek, jinak by vdolky příliš vyběhly a byly by kulaté. Také se takto lépe prosmaží. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany. Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.
5. Když vdolky vychladnou, potřeme je povidly a namazanou stranou obalíme v nastrouhaném tvrdém tvarohu. Nakonec je ještě ozdobíme zakysanou smetanou.