Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Masopustní hodování

  20:56aktualizováno  20:56
Na pravou selskou vepřovou pečeni potřebujeme: 1 kg vepřové pečínky nebo krkovice N 1 lžíci sádla N 1 větší cibuli N 4 stroužky česneku N 1 lžičku hladké mouky a sůl Vepřové maso potřete česnekem utřeným se solí, vložíte do pekáče na sádlo, podlijete vodou a za občasného podlévání upečete do měkka. Asi v polovině pečení přidáte k masu cibuli nakrájenou na plátky a dopečete. Měkké maso vyjmete, šťávu zaprášíte moukou, osmahnete, trochu podlijete a povaříte.
České zelí Zelí nakrouháte na jemné nudličky. Drobnou cibuli zpěníte na sádle, přidáte zelí, kmín a sůl a dusíte do měkka. Měkké zelí zaprášíte moukou, podusíte a nakonec okyselíte a osladíte.

Masopustní koblihy
500 g polohrubé mouky, N 1 litr mléka N 70 g másla N 6 žloutků N 4 lžíce cukru N 2 lžíce rumu, 40 g droždí N sůl N citronovou kůru N 1 hořkou mandli N meruňkovou zavařeninu N větší množství tuku na smažení N vanilkový cukr (nejlépe domácí).

Z poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláte kvásek a necháte vykynout. V míse utřete máslo s cukrem a žloutky, přidáte rum, nastrouhanou hořkou mandli. Postupně přidáváte kvásek, zbylé vlažné mléko a po částech přimícháváte osolenou mouku. Těsto dobře vypracujete, až se na něm vytvoří puchýřky, a dáte kynout.

Vykynuté těsto rozválíte na plát vysoký asi tři čtvrtě centimetru, vykrajovačem o průměru 6-7 cm naznačíte kolečka a na polovinu z nich dáte kousek meruňkové zavařeniny. Pozor! Když se netrefíte doprostřed, budou se při smažení koblihy naklánět ke straně.

Přikryjete prázdnými vykrojenými kolečky. Kolem okrajů těsto prsty dobře přitiskněte a teprve potom vykrojte. Koblihy kladete na pomoučněnou utěrku, zakryjete ubrouskem a necháte kynout. Pak z nich omeťte štětečkem mouku a pokládejte do vysoké vrstvy tuku vrchní stranou ke dnu. Musí volně plavat. Smažíte zvolna nejprve přikryté, pak obrátíte a dosmažíte bez poklice. Necháte okapat na sítku, srovnáte na mísu a posypete vanilkovým cukrem.
Autor:




Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.