Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Masopustní hodování

  20:56aktualizováno  20:56
Na pravou selskou vepřovou pečeni potřebujeme: 1 kg vepřové pečínky nebo krkovice N 1 lžíci sádla N 1 větší cibuli N 4 stroužky česneku N 1 lžičku hladké mouky a sůl Vepřové maso potřete česnekem utřeným se solí, vložíte do pekáče na sádlo, podlijete vodou a za občasného podlévání upečete do měkka. Asi v polovině pečení přidáte k masu cibuli nakrájenou na plátky a dopečete. Měkké maso vyjmete, šťávu zaprášíte moukou, osmahnete, trochu podlijete a povaříte.
České zelí Zelí nakrouháte na jemné nudličky. Drobnou cibuli zpěníte na sádle, přidáte zelí, kmín a sůl a dusíte do měkka. Měkké zelí zaprášíte moukou, podusíte a nakonec okyselíte a osladíte.

Masopustní koblihy
500 g polohrubé mouky, N 1 litr mléka N 70 g másla N 6 žloutků N 4 lžíce cukru N 2 lžíce rumu, 40 g droždí N sůl N citronovou kůru N 1 hořkou mandli N meruňkovou zavařeninu N větší množství tuku na smažení N vanilkový cukr (nejlépe domácí).

Z poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláte kvásek a necháte vykynout. V míse utřete máslo s cukrem a žloutky, přidáte rum, nastrouhanou hořkou mandli. Postupně přidáváte kvásek, zbylé vlažné mléko a po částech přimícháváte osolenou mouku. Těsto dobře vypracujete, až se na něm vytvoří puchýřky, a dáte kynout.

Vykynuté těsto rozválíte na plát vysoký asi tři čtvrtě centimetru, vykrajovačem o průměru 6-7 cm naznačíte kolečka a na polovinu z nich dáte kousek meruňkové zavařeniny. Pozor! Když se netrefíte doprostřed, budou se při smažení koblihy naklánět ke straně.

Přikryjete prázdnými vykrojenými kolečky. Kolem okrajů těsto prsty dobře přitiskněte a teprve potom vykrojte. Koblihy kladete na pomoučněnou utěrku, zakryjete ubrouskem a necháte kynout. Pak z nich omeťte štětečkem mouku a pokládejte do vysoké vrstvy tuku vrchní stranou ke dnu. Musí volně plavat. Smažíte zvolna nejprve přikryté, pak obrátíte a dosmažíte bez poklice. Necháte okapat na sítku, srovnáte na mísu a posypete vanilkovým cukrem.
Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Další z rubriky

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz