Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Masopustní hodování

  20:56aktualizováno  20:56
Na pravou selskou vepřovou pečeni potřebujeme: 1 kg vepřové pečínky nebo krkovice N 1 lžíci sádla N 1 větší cibuli N 4 stroužky česneku N 1 lžičku hladké mouky a sůl Vepřové maso potřete česnekem utřeným se solí, vložíte do pekáče na sádlo, podlijete vodou a za občasného podlévání upečete do měkka. Asi v polovině pečení přidáte k masu cibuli nakrájenou na plátky a dopečete. Měkké maso vyjmete, šťávu zaprášíte moukou, osmahnete, trochu podlijete a povaříte.
České zelí Zelí nakrouháte na jemné nudličky. Drobnou cibuli zpěníte na sádle, přidáte zelí, kmín a sůl a dusíte do měkka. Měkké zelí zaprášíte moukou, podusíte a nakonec okyselíte a osladíte.

Masopustní koblihy
500 g polohrubé mouky, N 1 litr mléka N 70 g másla N 6 žloutků N 4 lžíce cukru N 2 lžíce rumu, 40 g droždí N sůl N citronovou kůru N 1 hořkou mandli N meruňkovou zavařeninu N větší množství tuku na smažení N vanilkový cukr (nejlépe domácí).

Z poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláte kvásek a necháte vykynout. V míse utřete máslo s cukrem a žloutky, přidáte rum, nastrouhanou hořkou mandli. Postupně přidáváte kvásek, zbylé vlažné mléko a po částech přimícháváte osolenou mouku. Těsto dobře vypracujete, až se na něm vytvoří puchýřky, a dáte kynout.

Vykynuté těsto rozválíte na plát vysoký asi tři čtvrtě centimetru, vykrajovačem o průměru 6-7 cm naznačíte kolečka a na polovinu z nich dáte kousek meruňkové zavařeniny. Pozor! Když se netrefíte doprostřed, budou se při smažení koblihy naklánět ke straně.

Přikryjete prázdnými vykrojenými kolečky. Kolem okrajů těsto prsty dobře přitiskněte a teprve potom vykrojte. Koblihy kladete na pomoučněnou utěrku, zakryjete ubrouskem a necháte kynout. Pak z nich omeťte štětečkem mouku a pokládejte do vysoké vrstvy tuku vrchní stranou ke dnu. Musí volně plavat. Smažíte zvolna nejprve přikryté, pak obrátíte a dosmažíte bez poklice. Necháte okapat na sítku, srovnáte na mísu a posypete vanilkovým cukrem.
Autor:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz