Zabijačkový guláš
Ingredience na 6-8 porcí:
- 2 cibule
- celý vepřový jazyk
- 500 g vepřové plece
- 2 vepřové ledviny
- 250 g vepřových jater
- 3 lžíce sádla
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžička majoránky
- 1-2 krajíce chleba
- cibule a čerstvé pečivo k podávání
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jazyk oloupeme a společně s očištěnou plecí a ledvinami nakrájíme na kostky.
- Játra důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme blány, nakrájíme je na kousky a ponoříme do mléka.
- V hrnci rozpustíme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme nakrájený jazyk, plec a ledviny a ze všech stran opečeme. Přidáme mletý kmín a papriku, zamícháme a podlijeme vodou nebo vývarem. Dusíme asi hodinu za občasného promíchání.
- Přidáme játra, oloupaný a prolisovaný česnek a pepř. Vaříme dalších 20 minut, zahustíme rozmixovaným chlebem a osolíme.
- Necháme na plotně ještě dalších 20 minut, dokud maso není měkké.
- Na závěr přidáme majoránku a podáváme s cibulí a čerstvým chlebem.