Uzená polévka s kroupami
Ingredience na 8 porcí:
- 1 kg uzených žeber
- 200 g ječných krup
- 4 brambory
- 1 větší mrkev
- 4 stroužky česneku
- 3 kuličky nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- bobkový list
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl a pepř na dochucení
- hrst čerstvé petrželky na zdobení
Pracovní postup:
- Žebra nakrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce, zalijeme 2 litry vody a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a maso vaříme zhruba hodinu. Mezitím uvaříme podle návodu kroupy.
- Vývar přecedíme přes síto. Vychladlé maso obereme.
- Do čistého vývaru přidáme oloupané a nakrájené brambory, mrkev, 2 celé stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření i bobkový list. Vaříme do změknutí zeleniny.
- Vyjmeme koření, přidáme prolisované zbylé stroužky česneku, uvařené kroupy a nakrájené maso.
- Majoránku promneme mezi prsty a přidáme ji do polévky. Dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme.
- Hotovou polévku ozdobíme nasekanou petrželkou.