Škvarkoví šneci
Ingredience:
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 250 g hladké mouky + na podsypání
- 250 g polohrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 60 g mletých škvarků
- 100 g rozpuštěného sádla
- 350 g celých škvarků
- kmín na posypání
Pracovní postup:
- Droždí utřeme s cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a rozmícháme na kašičku.
- Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, uděláme uprostřed důlek a vlijeme kašičku z droždí.
- Přidáme sůl, zbytek mléka, žloutky a promícháme.
- Pak zapracujeme mleté škvarky a zaděláme těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat trochu hladké mouky.
- Těsto zakryjeme v míse čistou utěrkou a necháme asi 20 minut na teplém místě kynout.
- Na pomoučněném vále vyválíme vykynuté těsto do obdélníkové placky o síle asi 0,5 cm.
- Placku potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme celými škvarky. Po delší straně ji srolujeme do rolády a ostrým nožem nakrájíme na 3 cm široké plátky.
- Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a mírně je zploštíme rukou. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
- Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.