Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

aktualizováno 
Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a pramálo dietních dobrot si jej užívají lidé napříč Českou republikou. Letos končí masopustní veselí 14. února, kdy se začíná držet půst. Nejvyšší čas dopřát si jelítko, škvarky nebo guláš.
Část 1/4
Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g vepřového masa (z hlavy, bůčku a laloku)
  • 200 g vepřových vnitřností (např. plíce, srdce)
  • 200 g krup
  • 100 g jater
  • 50 g cibule
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička nového koření
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce soli 
  • 500 ml vývaru z ovaru
  • 4 metry tenkých střev

Pracovní postup:

  1. Vepřové maso uvaříme do poloměkka, vnitřnosti doměkka. Uvaříme si kroupy.
  2. Vnitřnosti umeleme na masovém strojku, poté pomeleme také syrová játra. Maso nakrájíme na kostičky, smícháme ho v míse s umletými vnitřnostmi, nasekanou cibulí i česnekem, kořením a solí.
  3. Vše zalijeme vývarem a ještě jednou důkladně promícháme. Touto směsí naplníme tenká vepřová střeva, zašpejlujeme a vaříme ve vodě (při 90 °C) asi 15 až 20 minut.
  4. Uvařené jitrnice propláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.

Tip: Před podáváním jitrničku z každé strany opečeme na sádle. Jako příloha jsou nejlepší vařené nebo opečené brambory a kysané zelí.

Recepty na sladké masopustní dobroty - nadýchané koblihy, kynuté koláče jako od babičky nebo tradiční boží milosti - najdete ZDE.

Ilustrační snímek
Boží milosti
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...



Najdete na iDNES.cz