Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

aktualizováno 
Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a pramálo dietních dobrot si jej užívají lidé napříč Českou republikou. Letos končí masopustní veselí 14. února, kdy se začíná držet půst. Nejvyšší čas dopřát si jelítko, škvarky nebo guláš.
Část 1/4
Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g vepřového masa (z hlavy, bůčku a laloku)
  • 200 g vepřových vnitřností (např. plíce, srdce)
  • 200 g krup
  • 100 g jater
  • 50 g cibule
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička nového koření
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce soli 
  • 500 ml vývaru z ovaru
  • 4 metry tenkých střev

Pracovní postup:

  1. Vepřové maso uvaříme do poloměkka, vnitřnosti doměkka. Uvaříme si kroupy.
  2. Vnitřnosti umeleme na masovém strojku, poté pomeleme také syrová játra. Maso nakrájíme na kostičky, smícháme ho v míse s umletými vnitřnostmi, nasekanou cibulí i česnekem, kořením a solí.
  3. Vše zalijeme vývarem a ještě jednou důkladně promícháme. Touto směsí naplníme tenká vepřová střeva, zašpejlujeme a vaříme ve vodě (při 90 °C) asi 15 až 20 minut.
  4. Uvařené jitrnice propláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.

Tip: Před podáváním jitrničku z každé strany opečeme na sádle. Jako příloha jsou nejlepší vařené nebo opečené brambory a kysané zelí.

Recepty na sladké masopustní dobroty - nadýchané koblihy, kynuté koláče jako od babičky nebo tradiční boží milosti - najdete ZDE.

(Ilustrační snímek)
Boží milosti
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

Svého třetího potomka přišla vévodkyně představit veřejnosti v červených šatech...

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu, podle astrologického...

Další z rubriky

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

Polévka z batátů a hrušek

Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...

Najdete na iDNES.cz