Domácí jitrnice
Ingredience na 4 porce:
- 400 g vepřového masa (z hlavy, bůčku a laloku)
- 200 g vepřových vnitřností (např. plíce, srdce)
- 200 g krup
- 100 g jater
- 50 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička nového koření
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce soli
- 500 ml vývaru z ovaru
- 4 metry tenkých střev
Pracovní postup:
- Vepřové maso uvaříme do poloměkka, vnitřnosti doměkka. Uvaříme si kroupy.
- Vnitřnosti umeleme na masovém strojku, poté pomeleme také syrová játra. Maso nakrájíme na kostičky, smícháme ho v míse s umletými vnitřnostmi, nasekanou cibulí i česnekem, kořením a solí.
- Vše zalijeme vývarem a ještě jednou důkladně promícháme. Touto směsí naplníme tenká vepřová střeva, zašpejlujeme a vaříme ve vodě (při 90 °C) asi 15 až 20 minut.
- Uvařené jitrnice propláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.
Tip: Před podáváním jitrničku z každé strany opečeme na sádle. Jako příloha jsou nejlepší vařené nebo opečené brambory a kysané zelí.
Recepty na sladké masopustní dobroty - nadýchané koblihy, kynuté koláče jako od babičky nebo tradiční boží milosti - najdete ZDE. |