Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

aktualizováno 
Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a pramálo dietních dobrot si jej užívají lidé napříč Českou republikou. Letos končí masopustní veselí 14. února, kdy se začíná držet půst. Nejvyšší čas dopřát si jelítko, škvarky nebo guláš.
Část 1/4
Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g vepřového masa (z hlavy, bůčku a laloku)
  • 200 g vepřových vnitřností (např. plíce, srdce)
  • 200 g krup
  • 100 g jater
  • 50 g cibule
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička nového koření
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce soli 
  • 500 ml vývaru z ovaru
  • 4 metry tenkých střev

Pracovní postup:

  1. Vepřové maso uvaříme do poloměkka, vnitřnosti doměkka. Uvaříme si kroupy.
  2. Vnitřnosti umeleme na masovém strojku, poté pomeleme také syrová játra. Maso nakrájíme na kostičky, smícháme ho v míse s umletými vnitřnostmi, nasekanou cibulí i česnekem, kořením a solí.
  3. Vše zalijeme vývarem a ještě jednou důkladně promícháme. Touto směsí naplníme tenká vepřová střeva, zašpejlujeme a vaříme ve vodě (při 90 °C) asi 15 až 20 minut.
  4. Uvařené jitrnice propláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.

Tip: Před podáváním jitrničku z každé strany opečeme na sádle. Jako příloha jsou nejlepší vařené nebo opečené brambory a kysané zelí.

Recepty na sladké masopustní dobroty - nadýchané koblihy, kynuté koláče jako od babičky nebo tradiční boží milosti - najdete ZDE.

Ilustrační snímek
Boží milosti
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Arome.cz I kosmetická sbírka má svoje datum spotřeby. Ruku na srdce, třídíte šminky pravidelně? Pokud zapomínáte, zaděláváte si n...

S tchánovci v jednom domě: Soužití nám zničilo vztahy
S tchánovci v jednom domě: Soužití nám zničilo vztahy

Příběh, který zažilo spoustu rodin a těžko se o něm mluví. Podaří se napravit vztahy, nebo soužití navždy rodinu zničí?



Najdete na iDNES.cz