Koláčky s majolkou
Na těsto:
- 40 g droždí
- 20 g cukru
- 400 g hladké mouky
- asi 250 ml mléka
- špetka soli
- 2 žloutky
- 100 g majolky
- 1 vejce na potření
- mandlové lupínky a rozinky na dozdobení
- tuk na plech
Na plnění:
- 200 g makové náplně
- 200 g tvarohové náplně
- 200 g povidlové náplně
Na drobenku:
- 70 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 70 g másla
Pracovní postup:
- Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme s cukrem, 2 lžícemi mouky a asi 4 lžícemi vlažného mléka. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Z hladké mouky, změklého másla a moučkového cukru vypracujeme mezi prsty drobenku.
- Zbylou mouku prosejeme do mísy a promísíme se špetkou soli. Přidáme žloutky, majolku a vzešlý kvásek. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
- Těsto rozválíme na pomoučněném válu na silnější plát a skleničkou z něj vykrájíme kolečka, která přeneseme na vymazaný plech. Uprostřed do nich menší skleničkou vytlačíme důlek a naplníme ho jednou z náplní.
- Koláčky posypeme drobenkou a dozdobíme mandlovými lupínky nebo rozinkami. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a koláčky pečeme 15-20 minut.