Příprava: 10 minut + 60 minut pečení
* 800 g vepřové panenky, kýty nebo vepřové pečeně zbavené kosti a tuku
* 1 lžíce meruňkového džemu
* 50 g strouhanky
* 50 g ovesných vloček
* 3 větvičky tymiánu nebo 1 lžička sušeného
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl na dochucení
1. Obalte maso
Troubu předehřejte na 200°C. Maso osolte a potřete pěkně ze všech stran džemem.
2. Upečte jej
Smíchejte strouhanku, ovesné vločky a tymián a ve vzniklé směsi důkladně obalte vepřové. Přemístěte je do zapékací mísy vymaštěné olejem a pečte asi hodinu, až je maso pěkně propečené; můžete ho podlít trochou vody. Pak je vyjměte z trouby a před podáváním nechte odkryté asi deset minut odpočívat. Pokrájejte.
Podávejte s opečenými bramborami.
Dietní opečené brambory
Rozpalte troubu na 200°C. 800 g omytých a rozčtvrcených brambor dejte spolu se stroužkem česneku do pekáče. Přilijte k nim 200 ml zeleninového bujonu a povrch pokapejte olejem. Osolte a okořeňte je kmínem, dejte do trouby a pečte asi padesát minut. Posledních deset až patnáct minut, až se vývar úplně vsákne, je občas potřete olejem, ať jsou pěkně zlatavé a křupavé.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Maso v zázvorové marinádě |
Marinované vepřové kotlety |
Medailonky z vepřové panenky s opečenými bramborami |