Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Maso s překvapením

  0:07aktualizováno  0:07
Zabalte do plátku masa vše, co máte rádi, a tvařte se tajemně. Pochvala strávníků vás jistě nemine.

Maso s překvapením | foto: MF DNES

Smažené kuřecí balíčkyMaso s překvapením

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 15 minut smažení

4 plátky kuřecích prsou, asi 600 g bez kostí a kůže
sůl a mletý pepř
šťáva z 1/2 citronu
hladká mouka na obalení
2 vejce
strouhanka na obalení
olej na smažení Na náplň:
1 lžíce másla * 80 g šunky, najemno pokrájená
1 lahůdková cibulka, nakrájená nadrobno
2 oloupaná a zrníček zbavená rajčata
2 vejce
2 lžíce usekaných bylinek - dobromysl, saturejka a petrželka
sůl a mletý pepř

1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a naklepeme, případně prořízneme nožem. Maso z jedné strany pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. V kastrůlku rozehřejeme máslo, zpěníme cibulku a přidáme nakrájenou šunku. Chvíli opékáme. Přisypeme nakrájená rajčata a ještě chvíli podusíme. Přidáme vejce a umícháme, dochutíme solí, mletým pepřem a bylinkami.

2. Směs necháme zchladnout a naneseme na plátky masa, nedáváme až do krajů. Kuřecí plátky zavineme a v dlani utáhneme.
Závitky na povrchu osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.

3. Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninou.

Kapsa plná chutíMaso s překvapením

Kapsu můžete připravit i ze dvou plátků masa, mezi které vložíte náplň a kraje sklepnete paličkou Další zajímavou možností, jak připravit efektní chutné maso překvapením, je klasická 'kapsa'. Vytvoříte ji tak, že maso podélně rozříznete, naplníte sýrem, šunkou nebo zeleninou pak spojíte párátkem či nití. Kapsu obalíte připravíte jako řízek nebo ji můžete jen tak,na přírodně‘ opéct na oleji.

 

Krůtí prsa plněná špenátem a sýremMaso s překvapením

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + pečení 30 minut

4 krůtí plátky z prsou po 150-200 g
100 g listů čerstvého špenátu
1 hermelín
4 plátky parmské šunky
sůl a mletý bílý pepř
1-2 stroužky česneku
1 lžíce usekaných lístků šalvěje
3 lžíce oleje
100 ml bílého vína
800 g zeleniny - brokolice, karotka, jarní cibulka
1 lžíce másla + trochu na přelití zeleniny

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Krůtí plátky lehce naklepeme přes fólii, osolíme, opepříme a potřeme drceným česnekem smíchaným se lžící oleje a usekanými bylinkami. Listy špenátu omyjeme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat.

2. Plátky poklademe listy špenátu, střed masa pokryjeme podélně plátky sýra a zavineme. Roládky poklademe na spoji plátkem parmské šunky, osolíme a převážeme režnou nití. V pánvi rozpálíme olej a roládky ze všech stran opečeme.

3. Maso přendáme do pekáčku nebo zapékací misky, přelijeme výpekem z opékání a bílým vínem a pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zjemníme máslem, dochutíme solí a pepřem a roládu nakrájíme na plátky.

4. Podáváme se zeleninou vařenou v páře dokřupava, přelitou šťávou z masa a máslem.

Místo krůtích prsou zkuste vykostěný a dobře odblaněný králičí hřbet.

 

Krůtí rolka s masem a s rajčatovou omáčkouMaso s překvapením

Příprava: 30 minut + 45 minut dušení

PRO 4 OSOBY

4 plátky krůtích prsou po 150 g
200 g mletého masa
1 lžička mleté papriky
1 menší červená paprika
50 g anglické slaniny
2 vejce
2 lžíce strouhanky
1-2 lžíce usekaných čerstvých bylinek - tymián, rozmarýn
2 lžíce oleje
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
1 bobkový list
1 cibule
2 stroužky česneku
200 ml rajčatového pyré
sůl a mletý pepř
1 lžíce přírodního cukru
citronová šťáva

1. Připravíme si masovou náplň. V misce smícháme mleté maso, mletou papriku, sůl, mletý pepř, vejce, strouhanku, jemně usekanou slaninu, půlku červené papriky nasekané najemno, bylinky a vymícháme hladkou směs. Plátky masa rozklepeme přes fólii, osolíme, opepříme a na každý plátek položíme doprostřed váleček masové směsi. Zabalíme zavitky a podle potřeby spíchneme párátkem nebo převážeme režnou nití a povrch osolíme.

2. V pekáčku nebo kastrole rozpálíme olej a závitky ze všech stran zprudka opečeme. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, koření, ještě krátce osmahneme a zalijeme rajčatovým pyré.

3. Vložíme do předehřáté trouby nebo dusíme na sporáku pod poklicí, dokud maso nezměkne, trvá to přibližně 45 minut. Během dušení maso otáčíme a dle potřeby podléváme trochou vody. Měkké maso vyjmeme, štávu dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou a přecedíme.

4. Podáváme se šťouchanými petrželovými bramborami a zbylou pokrájenou červenou paprikou.

 

Vepřová roláda s vejciMaso s překvapením

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 20 minut + 60 minut pečení

800 g vepřové kýty nebo plece
sůl a mletý pepř
1 lžíce dijonské hořčice + trochu na dochucení šťávy
2 lžíce usekaných bylinek - rozmarýn, saturejka, tymián apod.
2 lžíce sterilovaných kapií, pokrájených
4 vejce vařená natvrdo
2 lžíce oleje
1/2 lžičky mletého kmínu
trochu vody nebo vývaru na podlití
1 lžíce másla na dokončení šťávy

1. Omyté a osušené vepřové maso prokrojíme na plát a přes fólii rozklepeme.
Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Posypeme směsí usekaných bylinek a nakrájenou kapií a poklademe ve středu půlkami vajec uvařených natvrdo. Plát masa zavineme a pevně převážeme režnou nití. Roládu na povrchu osolíme, opepříme a poprášíme mletým kmínem.

2. V pekáčku rozpálíme na sporáku olej a roládu na něm ze všech stran opečeme. Podlijeme trochou vody nebo vývaru a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou asi hodinu, dokud není maso měkké. Maso během pečení obracíme.

3. Když je roláda měkká, přendáme ji na tác, zbavíme nítě a necháme pod alobalem chvíli odležet a teprve pak krájíme na plátky. Šťávu podle potřeby dolijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí, pepřem, hořčicí, popřípadě zjemníme lžící másla.

4. Roládu podáváme buď teplou s různě upravenými bramborami či rýží a šťávou a obloženou směsí listových salátů či jiné zeleniny, nebo po vychlazení nakrájenou na plátky.

 

Telecí roláda s fazolkami a paprikouMaso s překvapením

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 20 minut + 60 minut pečení

800 g telecí kýty nebo plece
1 stroužek česneku
sůl a mletý pepř
4 plátky anglické slaniny
30 g paprikového salámu nebo klobásy
250 g fazolkových lusků, i mražené
1 červená paprika
1 cibule
2 lžíce oleje
150 ml piva
1 lžíce worcesterové omáčky
trochu vody nebo vývaru na podlití
1 lžíce másla

1. Očištěné fazolové lusky krátce povaříme ve vroucí vodě, stačí asi 2 minuty, zchladíme a necháme okapat. Omyté a osušené telecí maso odblaníme a prokrojíme na plát. Přes fólii rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme drceným česnekem. Polovinu masa po celé délce poklademe plátky slaniny a kolečky paprikového salámu. Doprostřed masa narovnáme rovněž po celé délce čtvrtky paprik řeznou stranou nahoru a na ně urovnáme svazečky fazolových lusků.

2. Maso srolujeme a převážeme režnou nití. Povrch rolády osolíme a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájenou cibuli a krátce osmahneme, dokud cibule nezrůžoví. Podlijeme pivem, přidáme worcesterovou omáčku a pečeme v předehřáté troubě za občasného otáčení a přelévání masa šťávou doměkka. Podle potřeby podléváme trochou vody nebo vývaru.

3. Měkké maso vyjmeme, zbavíme nítě a necháme asi 10 minut odležet, potom nakrájíme na jednotlivé porce.
Štávu zjemníme máslem, podle chuti dosolíme a propasírujeme přes jemný cedník. Podáváme třeba s brokolicí uvařenou v páře či jinou zeleninou.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.