Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Maso a ovoce: Šťavnatá kombinace

  0:02aktualizováno  0:02
Myslíte, že maso a ovoce nejdou dohromady? Nebo už o tom nepochybujete, ale hledáte ten správný recept? Zkuste některý z těch našich!

Jehněčí kotlety na švestkách s rýží | foto: In Images


DANA OBERMAJEROVÁ vám poradí, jak zkombinovat maso s ovocem

 

 

Jehněčí kotlety na švestkách s rýží

30 min.

PRO 4 OSOBY

* 8 jehněčích kotletek
* 3 lžíce oleje
* 1 lžíce medu
* šťáva z půlky citronu
* sůl
* snítka čerstvého rozmarýnu
* 2 lžíce másla
* 2 šalotky nakrájené na proužky (nebo menší cibule)
* 12-16 švestek rozpůlených a vypeckovaných, dle druhu a velikosti
* 1 lžička přírodního cukru
* 1 svitek skořice
* 6 hřebíčků
* 100-150 ml bílého vína

1. Kotlety omyjeme, osušíme, zbavíme tuku a okraje nařízneme. Mírně je naklepeme a potřeme směsí z medu, 2 lžic oleje, citronové šťávy a rozmarýnu. Přikryjeme a necháme nejméně hodinu marinovat.

2. V pánvi rozpálíme zbylý olej, kotletky osolíme a opečeme z obou stran, po každé straně asi 7-10 minut, až je maso propečené a povrch opečený dozlatova. Měkké maso vyjmeme z pánve, přikryjeme alobalem a necháme stranou.

3. Do výpeku vložíme máslo, přisypeme cibuli a necháme ji zesklovatět, trvá to asi 2 minuty. Přidáme švestky, posypeme je cukrem a kořením a pár minut opékáme, až se rozpustí cukr. Podlijeme vínem a vše ještě několik minut prohřejeme, šťáva mezitím krásně zhoustne.

4. Podáváme s dušenou rýží.


Masové kuličky v rajčatovopomerančovém ragú

20 min. + 35 minut na přípravu omáčky

PRO 4 OSOBY

Na kuličky:
* 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
* svazek zeleného koriandru
* 2 lžičky mletého koriandru
* špetka mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky mletého kmínu
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 1 stroužek utřeného česneku
* 1 cibule
* sůl
* špetka mletého chilli
* 1 vejce
* 2 lžíce oleje na pečení

Na ragú:
* 1 vetší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 cm proužek zázvoru
* 1 lžíce oleje
* 1 plechovka sterilovaných rajčat
* 250 ml pomerančové šťávy
* sůl
* 2 velké pomeranče, asi 600 g
* 1-2 pokrájené chilli papričky zbavené semen

1. Troubu předehřejeme na 250 °C. Cibuli a koriandr jemně usekáme, přidáme do mísy k mletému masu s kořením, osolíme a dobře promícháme a zapracujeme do hmoty vejce. Pečící plech a dlaně potřeme olejem a tvarujeme kuličky o velikosti pingpongového míčku, cca 25 masových kuliček.

2. Kuličky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, po 5 minutách snížíme teplotu na 180 stupňů. Během pečení je jednou otočíme. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej a osmahneme usekanou cibuli a česnek do růžova. Zalijeme sterilovanými rajčaty i s nálevem a pomerančovým džusem, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni asi 25 minut, omáčka trochu zhoustne a zelenina krásně změkne.

3. Pomeranče oloupeme, zbavíme je i bílé slupky a dužinu nakrájíme na kousky. Pomeranče přidáme ke konci varu do omáčky společně s polovinou chilli papriček a ještě 5 minut provaříme, můžeme přilít trochu pomerančové šťávy. Ragú podle chuti dosladíme nebo dosolíme a do omáčky vložíme upečené masové kuličky. Necháme pár minut prohřát a podáváme posypané zbylými proužky chilli papričky s pečivem nebo nudlemi.

TIP
Máte-li horkovzdušnou troubu, pečte masové kuličky v naolejované mřížce bez otáčení. Můžete je také opékat či smažit na pánvi v rozpáleném oleji.

 



 


Vepřová pečeně s křupavou kůrčičkou a jablky

10 min. + 60 minut na pečení

PRO 4 OSOBY

* 1 kg vykostěné vepřové pečeně vcelku
* 250 ml jablečné šťávy
* větvička čerstvé šalvěje nebo lžíce sušené
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžička drceného pepře
* 1 lžička semínek hořčice
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 4 jablka
* 4 červené cibule

1. V misce prošleháme jablečnou šťávu, polovinu oleje, pepř a lístky šalvěje. Maso omyjeme, osušíme a vložíme do porcelánové mísy, zalijeme marinádou, přidáme oloupané a do kříže naříznuté cibule, přikryjeme a necháme 6 hodin marinovat, nejlépe do druhého dne.

2. Troubu předehřejeme na 160-180 °C. Maso vyjmeme z marinády, osušíme a osolíme. V pekáči rozehřejeme zbylý olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Přilijeme zbylou marinádu i s cibulí, maso obložíme jablky, kterým jsme seřízli vršek jako čepičku a vykoupali je v marinádě. Povrch pečeně potřeme hořčicí a posypeme hořčičnými semínky. Pečeme asi hodinu a během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou, popřípadě trochou vody nebo jablečné šťávy.

3. Po upečení chuť šťávy doladíme solí, cukrem nebo citronovou šťávou. Hotovou pečeni necháme asi 10-15 minut pod poklicí odpočívat a pak krájíme na jednotlivé porce přes vlákna.

4. Podáváme s upečeným jablkem, cibulí a přelité šťávou s rýží nebo pečenými bramborami.



Smažená králičí stehýnka s hruškovým pyré

30 min.

PRO 4 OSOBY

* 4 králičí stehna
* sůl
* špetka mletého zázvoru
* mletý pepř
* 100 ml bílého vína
* 2 lžíce vinného bílého octa
* nať z mladé cibule
* 2 stroužky česneku
* hladká mouka na obalení
* 2 vejce rozšlehaná
* 100-150 g strouhanky
* olej na smažení
* 2 velké máslové hrušky
* šťáva z 1 velkého citronu
* asi 1 cm čerstvého zázvoru
* 1/2 lžičky mleté skořice

1. Králičí stehna odblaníme, nařízneme podél kostí, okořeníme zázvorem a pepřem. V misce smícháme víno, ocet, cibulovou nať a česnek a porce králíka ve směsi ze všech stran omočíme, přikryjeme a necháme nejméně hodinu odležet.

2. Mezitím si připravíme pyré. Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky a zalijeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Pár plátků si necháme na ozdobu. Přidáme olej, cukr, jemně strouhaný oloupaný zázvor, skořici a umixujeme vše dohladka. Ochutíme špetkou soli, případně dosladíme nebo dochutíme citronovou šťávou.

3. Stehna vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a obalujeme je v mouce, vejcích a strouhance. Rozpálíme si vyšší vrstvu oleje a porce králíka zvolna smažíme z obou stran dozlatova.

4. Papírovým ubrouskem odsajeme přebytečný tuk. Podáváme s hruškovým pyré, ozdobeným plátky hrušek poprášených skořicí, a s vařeným bramborem. Králičí stehna na smažení používejte pouze z mladého králíka. Lépe se usmaží, když je předem vykostíte. Máte-li čas, marinujte maso 6 i více hodin, nejlépe do druhého dne.

TIP
Králičí stehna na smažení používejte pouze z mladého králíka. Lépe se usmaží, když je předem vykostíte. Máte-li čas, marinujte maso šest i více hodin, nejlépe do druhého dne.

 

 

 

 

Vepřové medailonky s omáčkou z hroznového vína

40 min

PRO 4 OSOBY

* 600 g vepřové panenky
* 3 lžíce olivového oleje
* 4 cl borovičky
* 1 lžíce jalovčinek
* 1/2 lžičky barevného pepře
* sůl
* 350-400 g nudlí
* 100-150 ml jablečné nebo hroznové šťávy
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce rybízové zavařeniny
* 200 ml červeného vína
* 400 g modrého hroz. vína
* 2 lžičky škrobové moučky

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 2-3 cm. Vytvarujeme je do okrouhlého tvaru, osolíme, vložíme do misky a okořeníme jalovčinkami a pepřem. Zalijeme polovinou borovičky a polovinou oleje a aspoň 30 minut marinujeme.

2. Hrozny omyjeme, rozpůlíme a odpecičkujeme. Těstoviny uvaříme podle návodu. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso vyjmeme z marinády a zprudka z obou stran opečeme, zmírníme plamen a opékáme po každé straně 4-5 minut. Opečené maso dáme do jiné nádoby a přikryté necháme stranou.

3. Do výpeku přilijeme ovocnou šťávu, zbytek marinády, med, zavařeninu a červené víno, promícháme a uvedeme do varu. Vaříme bez pokličky 10-15 minut, odmícháme od stěn všechny výpečky a omáčku zčásti odpaříme.

4. Přecedíme přes jemný cedník, přidáme hrozny a vaříme dalších 5 min. Vlijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve zbylé borovičce, promícháme a necháme přejít varem, ne déle než 2 minuty. Podáváme s těstovinami.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz