Maso a ovoce: Šťavnatá kombinace

  0:02
Myslíte, že maso a ovoce nejdou dohromady? Nebo už o tom nepochybujete, ale hledáte ten správný recept? Zkuste některý z těch našich!

Jehněčí kotlety na švestkách s rýží | foto: In Images


DANA OBERMAJEROVÁ vám poradí, jak zkombinovat maso s ovocem

 

 

Jehněčí kotlety na švestkách s rýží

30 min.

PRO 4 OSOBY

* 8 jehněčích kotletek
* 3 lžíce oleje
* 1 lžíce medu
* šťáva z půlky citronu
* sůl
* snítka čerstvého rozmarýnu
* 2 lžíce másla
* 2 šalotky nakrájené na proužky (nebo menší cibule)
* 12-16 švestek rozpůlených a vypeckovaných, dle druhu a velikosti
* 1 lžička přírodního cukru
* 1 svitek skořice
* 6 hřebíčků
* 100-150 ml bílého vína

1. Kotlety omyjeme, osušíme, zbavíme tuku a okraje nařízneme. Mírně je naklepeme a potřeme směsí z medu, 2 lžic oleje, citronové šťávy a rozmarýnu. Přikryjeme a necháme nejméně hodinu marinovat.

2. V pánvi rozpálíme zbylý olej, kotletky osolíme a opečeme z obou stran, po každé straně asi 7-10 minut, až je maso propečené a povrch opečený dozlatova. Měkké maso vyjmeme z pánve, přikryjeme alobalem a necháme stranou.

3. Do výpeku vložíme máslo, přisypeme cibuli a necháme ji zesklovatět, trvá to asi 2 minuty. Přidáme švestky, posypeme je cukrem a kořením a pár minut opékáme, až se rozpustí cukr. Podlijeme vínem a vše ještě několik minut prohřejeme, šťáva mezitím krásně zhoustne.

4. Podáváme s dušenou rýží.


Masové kuličky v rajčatovopomerančovém ragú

20 min. + 35 minut na přípravu omáčky

PRO 4 OSOBY

Na kuličky:
* 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
* svazek zeleného koriandru
* 2 lžičky mletého koriandru
* špetka mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky mletého kmínu
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 1 stroužek utřeného česneku
* 1 cibule
* sůl
* špetka mletého chilli
* 1 vejce
* 2 lžíce oleje na pečení

Na ragú:
* 1 vetší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 cm proužek zázvoru
* 1 lžíce oleje
* 1 plechovka sterilovaných rajčat
* 250 ml pomerančové šťávy
* sůl
* 2 velké pomeranče, asi 600 g
* 1-2 pokrájené chilli papričky zbavené semen

1. Troubu předehřejeme na 250 °C. Cibuli a koriandr jemně usekáme, přidáme do mísy k mletému masu s kořením, osolíme a dobře promícháme a zapracujeme do hmoty vejce. Pečící plech a dlaně potřeme olejem a tvarujeme kuličky o velikosti pingpongového míčku, cca 25 masových kuliček.

2. Kuličky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, po 5 minutách snížíme teplotu na 180 stupňů. Během pečení je jednou otočíme. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej a osmahneme usekanou cibuli a česnek do růžova. Zalijeme sterilovanými rajčaty i s nálevem a pomerančovým džusem, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni asi 25 minut, omáčka trochu zhoustne a zelenina krásně změkne.

3. Pomeranče oloupeme, zbavíme je i bílé slupky a dužinu nakrájíme na kousky. Pomeranče přidáme ke konci varu do omáčky společně s polovinou chilli papriček a ještě 5 minut provaříme, můžeme přilít trochu pomerančové šťávy. Ragú podle chuti dosladíme nebo dosolíme a do omáčky vložíme upečené masové kuličky. Necháme pár minut prohřát a podáváme posypané zbylými proužky chilli papričky s pečivem nebo nudlemi.

TIP
Máte-li horkovzdušnou troubu, pečte masové kuličky v naolejované mřížce bez otáčení. Můžete je také opékat či smažit na pánvi v rozpáleném oleji.

 



 


Vepřová pečeně s křupavou kůrčičkou a jablky

10 min. + 60 minut na pečení

PRO 4 OSOBY

* 1 kg vykostěné vepřové pečeně vcelku
* 250 ml jablečné šťávy
* větvička čerstvé šalvěje nebo lžíce sušené
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžička drceného pepře
* 1 lžička semínek hořčice
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 4 jablka
* 4 červené cibule

1. V misce prošleháme jablečnou šťávu, polovinu oleje, pepř a lístky šalvěje. Maso omyjeme, osušíme a vložíme do porcelánové mísy, zalijeme marinádou, přidáme oloupané a do kříže naříznuté cibule, přikryjeme a necháme 6 hodin marinovat, nejlépe do druhého dne.

2. Troubu předehřejeme na 160-180 °C. Maso vyjmeme z marinády, osušíme a osolíme. V pekáči rozehřejeme zbylý olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Přilijeme zbylou marinádu i s cibulí, maso obložíme jablky, kterým jsme seřízli vršek jako čepičku a vykoupali je v marinádě. Povrch pečeně potřeme hořčicí a posypeme hořčičnými semínky. Pečeme asi hodinu a během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou, popřípadě trochou vody nebo jablečné šťávy.

3. Po upečení chuť šťávy doladíme solí, cukrem nebo citronovou šťávou. Hotovou pečeni necháme asi 10-15 minut pod poklicí odpočívat a pak krájíme na jednotlivé porce přes vlákna.

4. Podáváme s upečeným jablkem, cibulí a přelité šťávou s rýží nebo pečenými bramborami.



Smažená králičí stehýnka s hruškovým pyré

30 min.

PRO 4 OSOBY

* 4 králičí stehna
* sůl
* špetka mletého zázvoru
* mletý pepř
* 100 ml bílého vína
* 2 lžíce vinného bílého octa
* nať z mladé cibule
* 2 stroužky česneku
* hladká mouka na obalení
* 2 vejce rozšlehaná
* 100-150 g strouhanky
* olej na smažení
* 2 velké máslové hrušky
* šťáva z 1 velkého citronu
* asi 1 cm čerstvého zázvoru
* 1/2 lžičky mleté skořice

1. Králičí stehna odblaníme, nařízneme podél kostí, okořeníme zázvorem a pepřem. V misce smícháme víno, ocet, cibulovou nať a česnek a porce králíka ve směsi ze všech stran omočíme, přikryjeme a necháme nejméně hodinu odležet.

2. Mezitím si připravíme pyré. Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky a zalijeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Pár plátků si necháme na ozdobu. Přidáme olej, cukr, jemně strouhaný oloupaný zázvor, skořici a umixujeme vše dohladka. Ochutíme špetkou soli, případně dosladíme nebo dochutíme citronovou šťávou.

3. Stehna vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a obalujeme je v mouce, vejcích a strouhance. Rozpálíme si vyšší vrstvu oleje a porce králíka zvolna smažíme z obou stran dozlatova.

4. Papírovým ubrouskem odsajeme přebytečný tuk. Podáváme s hruškovým pyré, ozdobeným plátky hrušek poprášených skořicí, a s vařeným bramborem. Králičí stehna na smažení používejte pouze z mladého králíka. Lépe se usmaží, když je předem vykostíte. Máte-li čas, marinujte maso 6 i více hodin, nejlépe do druhého dne.

TIP
Králičí stehna na smažení používejte pouze z mladého králíka. Lépe se usmaží, když je předem vykostíte. Máte-li čas, marinujte maso šest i více hodin, nejlépe do druhého dne.

 

 

 

 

Vepřové medailonky s omáčkou z hroznového vína

40 min

PRO 4 OSOBY

* 600 g vepřové panenky
* 3 lžíce olivového oleje
* 4 cl borovičky
* 1 lžíce jalovčinek
* 1/2 lžičky barevného pepře
* sůl
* 350-400 g nudlí
* 100-150 ml jablečné nebo hroznové šťávy
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce rybízové zavařeniny
* 200 ml červeného vína
* 400 g modrého hroz. vína
* 2 lžičky škrobové moučky

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 2-3 cm. Vytvarujeme je do okrouhlého tvaru, osolíme, vložíme do misky a okořeníme jalovčinkami a pepřem. Zalijeme polovinou borovičky a polovinou oleje a aspoň 30 minut marinujeme.

2. Hrozny omyjeme, rozpůlíme a odpecičkujeme. Těstoviny uvaříme podle návodu. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso vyjmeme z marinády a zprudka z obou stran opečeme, zmírníme plamen a opékáme po každé straně 4-5 minut. Opečené maso dáme do jiné nádoby a přikryté necháme stranou.

3. Do výpeku přilijeme ovocnou šťávu, zbytek marinády, med, zavařeninu a červené víno, promícháme a uvedeme do varu. Vaříme bez pokličky 10-15 minut, odmícháme od stěn všechny výpečky a omáčku zčásti odpaříme.

4. Přecedíme přes jemný cedník, přidáme hrozny a vaříme dalších 5 min. Vlijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve zbylé borovičce, promícháme a necháme přejít varem, ne déle než 2 minuty. Podáváme s těstovinami.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...