Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

  0:21aktualizováno  0:21
Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat. Obyčejné kotlety, kuřecí stehna nebo kachní prsa tak získají docela nový rozměr.

Kachní prsa s fíkovou omáčkou | foto: Profimedia.cz

Kachní prsa s fíkovou omáčkou

Ingredience na 4 porce:

  • 4 kousky kachního prsa s kůží (asi po 200 g)
  • 12 čerstvých fíků
  • 1 velká cibule
  • kachní sádlo
  • 4 lžičky balzamikového krému
  • 2 lžíce přírodního cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rozmarýn

Pracovní postup:

  1. Kachní prsa na straně s kůží nařízneme několikrát do kříže. Z obou stran osolíme a opepříme.
  2. Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem a položíme na ni prsa kůží dolů. Opékáme asi 7 minut, až je kůže křupavá a zlatavá. Pak obrátíme a pečeme ještě asi 4 minuty z druhé strany. Přendáme na prkénko a necháme asi 5 minut odležet.
  3. Mezitím, než se opeče maso, překrojíme fíky na čtvrtiny a oloupanou cibuli nasekáme najemno. Na druhé pánvi rozehřejeme kachní sádlo a orestujeme na něm cibuli dosklovata.
  4. Pak přidáme pokrájené fíky a zasypeme přírodním cukrem. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit, zakápneme balzamikovým krémem, přidáme snítku rozmarýnu a podle potřeby podlijeme drůbežím vývarem. Osolíme, opepříme a necháme asi 8 minut probublávat.
  5. Kachní prsa podáváme s fíkovou omáčkou a oblíbenou přílohou, třeba šťouchanými bramborami.

Tip: Na omáčku můžete použít i sušené fíky. Ty je však lepší dopředu povařit v cukrové vodě a nechat nabobtnat a změknout.

Kuřecí stehna pečená na třešních

Ingredience na 4 porce:

Pečené kuřecí stehno s třešněmi
  • 4 kuřecí stehna
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 200 g čerstvých třešní

Pracovní postup:

  1. Kuřecí stehna osolíme a opepříme ze všech stran, potřeme medem a dáme do pekáčku nebo zapékací misky. Přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut.
  2. Pak odklopíme pokličku nebo alobal, přisypeme omyté třešně, znovu zakryjeme a ještě 10 minut pečeme.
  3. Nakonec zcela odkryjeme a za občasného přelévání výpekem dopečeme dozlatova.
  4. Podáváme s dušenou rýží nebo s vařenými bramborami.

Grilované kotlety s meruňkovou marinádou

Ingredience na 4 porce:

Vepřové kotlety na grilu s meruňkovou marinádou
  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 300 g zralých meruněk
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme marinádu. Meruňky (mohou být i pomačkané) omyjeme, vypeckujeme a překrojíme na větší kousky.
  2. Vložíme je do kastrolu, přidáme cukr, nastrouhaný zázvor a podrcený česnek a pomalu přivedeme k varu. Pak snížíme plamen a necháme asi 8 minut probublávat, občas promícháme. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
  3. Maso naložíme do marinády asi na 2 hodiny, pak je grilujeme asi 4 minuty z každé strany. Při grilování můžeme potírat zbylou marinádou.
  4. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Tip: Do marinády můžete pro změnu přidat i několik lžic plnotučné hořčice nebo sójovou omáčku.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Její noha s lymfedémem váží 68 kilogramů. Manžel Janice miluje

Noha Janice váží 68 kilogramů.

Pravá noha Janice Greenové váží neuvěřitelných 68 kilogramů. Třiapadesátiletá žena z amerického státu Georgia trpí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...



Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...

Zuby moudrosti: trhat, nebo ne? Když nezlobí, mohou být i prospěšné

Ilustrační fotografie

Každý o nich slyšel, ne každý je má a nikdo je nikomu nezávidí. Třetí stoličky rostou, kdy a komu chtějí, a předem...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...



Najdete na iDNES.cz