Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

  0:21aktualizováno  0:21
Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat. Obyčejné kotlety, kuřecí stehna nebo kachní prsa tak získají docela nový rozměr.

Kachní prsa s fíkovou omáčkou | foto: Profimedia.cz

Kachní prsa s fíkovou omáčkou

Ingredience na 4 porce:

  • 4 kousky kachního prsa s kůží (asi po 200 g)
  • 12 čerstvých fíků
  • 1 velká cibule
  • kachní sádlo
  • 4 lžičky balzamikového krému
  • 2 lžíce přírodního cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rozmarýn

Pracovní postup:

  1. Kachní prsa na straně s kůží nařízneme několikrát do kříže. Z obou stran osolíme a opepříme.
  2. Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem a položíme na ni prsa kůží dolů. Opékáme asi 7 minut, až je kůže křupavá a zlatavá. Pak obrátíme a pečeme ještě asi 4 minuty z druhé strany. Přendáme na prkénko a necháme asi 5 minut odležet.
  3. Mezitím, než se opeče maso, překrojíme fíky na čtvrtiny a oloupanou cibuli nasekáme najemno. Na druhé pánvi rozehřejeme kachní sádlo a orestujeme na něm cibuli dosklovata.
  4. Pak přidáme pokrájené fíky a zasypeme přírodním cukrem. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit, zakápneme balzamikovým krémem, přidáme snítku rozmarýnu a podle potřeby podlijeme drůbežím vývarem. Osolíme, opepříme a necháme asi 8 minut probublávat.
  5. Kachní prsa podáváme s fíkovou omáčkou a oblíbenou přílohou, třeba šťouchanými bramborami.

Tip: Na omáčku můžete použít i sušené fíky. Ty je však lepší dopředu povařit v cukrové vodě a nechat nabobtnat a změknout.

Kuřecí stehna pečená na třešních

Ingredience na 4 porce:

Pečené kuřecí stehno s třešněmi
  • 4 kuřecí stehna
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 200 g čerstvých třešní

Pracovní postup:

  1. Kuřecí stehna osolíme a opepříme ze všech stran, potřeme medem a dáme do pekáčku nebo zapékací misky. Přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut.
  2. Pak odklopíme pokličku nebo alobal, přisypeme omyté třešně, znovu zakryjeme a ještě 10 minut pečeme.
  3. Nakonec zcela odkryjeme a za občasného přelévání výpekem dopečeme dozlatova.
  4. Podáváme s dušenou rýží nebo s vařenými bramborami.

Grilované kotlety s meruňkovou marinádou

Ingredience na 4 porce:

Vepřové kotlety na grilu s meruňkovou marinádou
  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 300 g zralých meruněk
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme marinádu. Meruňky (mohou být i pomačkané) omyjeme, vypeckujeme a překrojíme na větší kousky.
  2. Vložíme je do kastrolu, přidáme cukr, nastrouhaný zázvor a podrcený česnek a pomalu přivedeme k varu. Pak snížíme plamen a necháme asi 8 minut probublávat, občas promícháme. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
  3. Maso naložíme do marinády asi na 2 hodiny, pak je grilujeme asi 4 minuty z každé strany. Při grilování můžeme potírat zbylou marinádou.
  4. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Tip: Do marinády můžete pro změnu přidat i několik lžic plnotučné hořčice nebo sójovou omáčku.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz