S nápadem tzv. neprůstřelné kávy (bulletproof coffee) přišel David Asprey, inspirovat se prý nechal nápojem Tibeťanů, kteří popíjejí kávu s jačím máslem v nehostinných podmínkách úpatí Himálaje.
Neprůstřelná káva se těší oblibě zejména mezi příznivci tzv. paleo diety, kteří se stravují ve stylu našich předků z jeskyně: konzumují zejména hodně živočišných a rostlinných tuků a proteinů a málo sacharidů. Vyhýbají se obilninám, luštěninám, mléčným výrobkům a rafinovanému cukru a napodobují tak jídelníček našich předků lovců a sběračů.
Podle Aspreyho je důležité, aby káva byla z kvalitních kávových zrn a namísto mléka nebo smetany dochucená máslem. Doporučuje ke kávě přidat nesolené máslo (přibližně 40 gramů na šálek) a kombinaci kokosového a palmového oleje (MCT olej, přibližně 8-15 ml na šálek). Právě MCT olej má zajistit náhlý příval energie, ale nepřispívat k přibývání na váze.
O tom ovšem mnozí experti pochybují, protože efekt zatím nebyl prokázán žádnou studií. Lékaři naopak varují, že přísun sta až dvou set kalorií denně navíc (podle množství přidaného másla) naopak povede ke kilům navíc a že množství zkonzumovaného másla plného nasycených mastných kyselin přispěje ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.