Máslo, nebo margarín? Oboje má své výhody

aktualizováno 
Máslo, margarín, nebo dokonce sádlo? Je to nekonečný souboj. Když se v 90. letech objevily ve větším množství na našem trhu margaríny, vypadalo to, že jsme před vysokým cholesterolem ochráněni.
Nejlepší je tuky střídat (ilustrační snímek).

Nejlepší je tuky střídat (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Jenže se brzy ukázalo, že při ztužování tuku mnohdy vznikají takzvané transmastné kyseliny. Ty snižují hladinu ochranného cholesterolu a zvyšují hladinu nebezpečného cholesterolu, což vede ke zhoršení kvality cév. 

Máslo se tak vrátilo na výsluní. Výrobci margarínů sice zareagovali rychle a začali používat jinou metodu, při které už tyto kyseliny nevznikají, v hlavách zákazníků ale varování stále zůstalo. Jaký tuk je tedy pro naše zdraví vhodnější?

Kolik cholesterolu?

Na jeden chléb si lidé mažou zhruba 20 gramů másla, to je 16 gramů tuku. Touto porcí do sebe dostanete 614 kJ, denní příjem pro ženy je kolem 7 000 kJ. Máslo obsahuje také zhruba 240 mg cholesterolu na 100 gramů.

Margarín se sníženým obsahem tuku (většinou mají v názvu light) obsahuje ve stejné porci zhruba 300 kJ a třeba jen 8 gramů tuku.

Jen pro představu: do mramorové bábovky se dává zhruba 125 gramů másla (tedy půlka balení), což je 3 375 kJ.

Máslo bezesporu vyhrává po chuťové stránce. Alespoň pro většinu lidí. Obsahuje však výhradně mléčný tuk, a to minimálně 80 procent. Tento tuk má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale přesto je poměrně dobře stravitelný. Jeho nevýhodou je také vysoký obsah cholesterolu.

Tuky střídejte

Margaríny vznikají z rostlinných tuků. Obsahují mnohem méně tuku (obvykle 60, ale některé jen 20 procent) než máslo a transmastné kyseliny již při výrobě většinou nevznikají. "Před časem jsme dělali průzkum složení mastných kyselin tuků na našem trhu a zjistili jsme, že margaríny jsou z hlediska transmastných kyselin v pořádku,"  říká profesorka Jana Dostálová z VŠCHT.

Pořídíte je také za nižší cenu než máslo. Pokud nemáte zdravotní problémy, tuky střídejte a máslo si občas bez obav dejte.

Tuky by měly tvořit zhruba 30 až 35 procent celkového denního příjmu energie. Dvě třetiny by pak měly být tuky rostlinné a třetina živočišné. Zdravý člověk by neměl ve stravě přijmout za den víc než 300 miligramů cholesterolu. Pokud jej máte zvýšený, sahejte raději po margarínu. A nezapomeňte číst složení. Čím méně nasycených mastných kyselin, tím lépe.

Kdo holduje sádlu, nemusí se stydět, složení mastných kyselin je z hlediska výživového příznivější než u másla a obsah cholesterolu je také nižší (100 mg na 100 g).

Zvláštním výrobkem, který byl v roce 1977 vyvinut v Československu a získal si u nás velkou oblibu, je pomazánkové máslo. Jedná se o mléčný výrobek ze zakysané smetany obohacený sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahující nejméně 31 procent mléčného tuku a nejméně 42 procent sušiny.


Nejčtenější

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Vážila skoro metrák a nevěděla, co na sebe. Po proměně se málem nepoznala

Jako dvě různé ženy. Tak vedle sebe vypadají fotky Aleny před a po hubnutí. Na...

Velký váhový skok během těhotenství se podepsal na vizáži sympatické Aleny (35). Zašlo to tak daleko, že se její váha...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Ilustrační snímek

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba nic doslazovat,“ nabádá specialistka na...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Další z rubriky

Sezonní afektivní porucha: 3 věci, které byste o ní měli vědět

Ilustrační fotografie

Úbytek slunečního svitu a chladné počasí může u některých lidí vyvolat zhoršení nálady, extrémní únavu či pocit úplného...

Jak zdravě posílit imunitu: deset základních pravidel

Ilustrační fotografie

Opakované rýmy, kašel, virózy nebo dokonce chřipka dokážou u mnoha lidí proměnit chladnou část roku v trvalý boj s...

Kdy mluvit s dětmi o sexu? Nikdy není příliš brzy, ani příliš pozdě

Ilustrační fotografie

Žádná nová generace rodičů se tomu nevyhne. Kdy mluvit se svými dětmi o sexu? „Na sexuální výchovu ze strany rodičů...

Najdete na iDNES.cz