Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Máslo, nebo margarín? Oboje má své výhody

aktualizováno 
Máslo, margarín, nebo dokonce sádlo? Je to nekonečný souboj. Když se v 90. letech objevily ve větším množství na našem trhu margaríny, vypadalo to, že jsme před vysokým cholesterolem ochráněni.
Nejlepší je tuky střídat (ilustrační snímek).

Nejlepší je tuky střídat (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Jenže se brzy ukázalo, že při ztužování tuku mnohdy vznikají takzvané transmastné kyseliny. Ty snižují hladinu ochranného cholesterolu a zvyšují hladinu nebezpečného cholesterolu, což vede ke zhoršení kvality cév. 

Máslo se tak vrátilo na výsluní. Výrobci margarínů sice zareagovali rychle a začali používat jinou metodu, při které už tyto kyseliny nevznikají, v hlavách zákazníků ale varování stále zůstalo. Jaký tuk je tedy pro naše zdraví vhodnější?

Kolik cholesterolu?

Na jeden chléb si lidé mažou zhruba 20 gramů másla, to je 16 gramů tuku. Touto porcí do sebe dostanete 614 kJ, denní příjem pro ženy je kolem 7 000 kJ. Máslo obsahuje také zhruba 240 mg cholesterolu na 100 gramů.

Margarín se sníženým obsahem tuku (většinou mají v názvu light) obsahuje ve stejné porci zhruba 300 kJ a třeba jen 8 gramů tuku.

Jen pro představu: do mramorové bábovky se dává zhruba 125 gramů másla (tedy půlka balení), což je 3 375 kJ.

Máslo bezesporu vyhrává po chuťové stránce. Alespoň pro většinu lidí. Obsahuje však výhradně mléčný tuk, a to minimálně 80 procent. Tento tuk má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale přesto je poměrně dobře stravitelný. Jeho nevýhodou je také vysoký obsah cholesterolu.

Tuky střídejte

Margaríny vznikají z rostlinných tuků. Obsahují mnohem méně tuku (obvykle 60, ale některé jen 20 procent) než máslo a transmastné kyseliny již při výrobě většinou nevznikají. "Před časem jsme dělali průzkum složení mastných kyselin tuků na našem trhu a zjistili jsme, že margaríny jsou z hlediska transmastných kyselin v pořádku,"  říká profesorka Jana Dostálová z VŠCHT.

Pořídíte je také za nižší cenu než máslo. Pokud nemáte zdravotní problémy, tuky střídejte a máslo si občas bez obav dejte.

Tuky by měly tvořit zhruba 30 až 35 procent celkového denního příjmu energie. Dvě třetiny by pak měly být tuky rostlinné a třetina živočišné. Zdravý člověk by neměl ve stravě přijmout za den víc než 300 miligramů cholesterolu. Pokud jej máte zvýšený, sahejte raději po margarínu. A nezapomeňte číst složení. Čím méně nasycených mastných kyselin, tím lépe.

Kdo holduje sádlu, nemusí se stydět, složení mastných kyselin je z hlediska výživového příznivější než u másla a obsah cholesterolu je také nižší (100 mg na 100 g).

Zvláštním výrobkem, který byl v roce 1977 vyvinut v Československu a získal si u nás velkou oblibu, je pomazánkové máslo. Jedná se o mléčný výrobek ze zakysané smetany obohacený sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahující nejméně 31 procent mléčného tuku a nejméně 42 procent sušiny.




Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Potraviny pro zdravé kosti. Jezte sardinky, čedar i fíky

Ilustrační snímek

Zdravé kosti = vápník. Tuhle rovnici známe všichni už od dětství. Ne každý ale ví, že klíčové jsou i další živiny:...

Čeho se bojí Kim? Exkrementy prozradí rakovinu i další choroby

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si před setkáním s Donaldem Trumpem prohlédnul...

Cukrovka, onemocnění ledvin, zhoubný nádor, ale také třeba DNA. Lidská stolice a moč jsou významným zdrojem nejen...

Kvíz: Co víte o nemocech, které hrozí v létě?

Ilustrační fotografie

Léto bývá příjemným obdobím, kdy si většina z nás pořádně odpočine. Ale právě prázdniny a letní dovolené jsou také...

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...

Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů
Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů

Připravte si večeři z dobrot, které si přinesete z trhu. Stačí pár ingrediencí a za pár minut hotovo. Tyto recepty vaří ženy pro celou rodinu.



Najdete na iDNES.cz