Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Maroko pro chuť i pro oko

aktualizováno 
Už jste byli v Maroku? Jestli ne, vydejte se s námi za odkazem berberských a beduínských kuchařek.

Kuřecí tažin... - ...s cibulí, olivami a kvašenými citrony. Doba přípravy 60 minut | foto: MF DNES

Kuřecí tažin s cibulí, olivami a kvašenými citrony

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:


Kuřecí tažin...1 kuře o hmotnosti asi 1 kg
1 lžička šafránu
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
300 ml vody
sůl a mletý pepř
1 lžička mletého zázvoru
2 bobkové listy
špetka muškátového oříšku
4 cibule nakrájené na proužky
2 lžičky cukru krupice
1 lžíce medu
2 kysané citrony, nakrájené + 1 na ozdobu
2 hrsti červených oliv
hrst lístků čerstvého koriandru

1. Kuře omyjeme, očistíme, naporcujeme a poprášíme šafránem. V silnostěnném kastrolu rozehřejeme lžíci másla s olejem a ze všech stran na něm osmahneme porce kuřete, trvá to asi 5 minut. Osolíme a okořeníme a zalijeme vodou. Dusíme pod poklicí na mírném ohni přibližně půl hodiny.

2. Nakrájenou cibuli povaříme asi 15 minut v menším množství oslazené vody, scedíme a necháme okapat. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu, přendáme na mísu a přikryjeme alobalem. Do šťávy z kuřete přidáme zbylé máslo a med, okapanou uvařenou cibuli, kysané citrony a olivy. Promícháme a povaříme.

3. Kousky kuřete přelijeme šťávou a ihned podáváme posypané lístky koriandru a ozdobené kysaným citronem. Tažin je marockým národním jídlem a můžete do něj použít i jiné maso než kuřecí nebo jen zeleninu. Svůj název toto jídlo získalo podle speciální nádoby s pokličkou (tajine), ve které se připravuje.

Bulgurový salát se zeleninou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Bulgurový salát se zeleninou300-400 g bulguru
100 g rozinek - korintek, spařených
hrst piniových oříšků, opražených
hrst zelených oliv, nakrájených
1 salátová okurka
1 menší svazek lahůdkové cibule s natí
1 svazek ředkviček
3 rajčata
1 červená paprika (kapie)
svazek zeleného koriandru, usekaného
hrst čerstvé natě fenyklu, usekaného
70-100 g tvrdého tvarohu, fety nebo kozího sýra

Na zálivku:
5 lžic arašídového nebo olivového oleje
1-2 lžičky harissy
šťáva z 1 většího citronu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého kmínu
2 stroužky drceného česneku
sůl a mletý pepř

1. Bulgur (je to obilná příloha připravená z částečně naklíčené a namleté pšenice) uvaříme podle návodu uvedeného na obalu a necháme vychladnout. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme, očistíme, popřípadě oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do větší mísy.

2. V misce prošleháme suroviny na zálivku a zalijeme jí nakrájenou zeleninu. Rozinky propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat.Piniové oříšky opražíme nasucho v rozpálené pánvi a dáme stranou.

3. K nakrájené zelenině se zálivkou přimícháme předem připravený a prochladlý bulgur, spařené rozinky, pražené piniové oříšky, usekané olivy, všechny zelené natě a rozdrobený nebo nadrobno nakrájený sýr. Směs podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme.

4. Salát můžeme podávat buď okamžitě, nebo vychlazený.

Marocké kuličky s chilli a mátou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Marocké kuličky s chilli a mátou500 g skopového, jehněčího nebo telecího masa, nasekaného nebo mletého
2 cibule, jemně pokrájené
hrst opražených piniových oříšků, nasekaných
hrst lístků čerstvého koriandru, usekaného, nebo petrželka, usekaná
hrst lístků máty, usekané
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého kmínu
sůl
olej na smažení
pár listů ledového salátu k podávání

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky, které poté nadrobno nasekáme nebo hruběji umeleme na masovém strojku. Osolíme, okořeníme, vmícháme jemně nakrájenou cibuli, posekané piniové oříšky, usekané bylinky a dobře promícháme. Mleté maso necháme 10 minut odpočinout, aby se chutě spojily, a pak z ochuceného masa tvarujeme menší kuličky zhruba velikosti vlašského ořechu.

2. Ve velké pánvi nebo hlubším kastrolu rozehřejeme olej a kuličky v něm po všech stranách usmažíme dozlatova. Potom je vyjmeme a necháme okapat. Nejlepší je přeložit je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Můžeme je také usmažit ve fritéze.

3. Pikantní masové kuličky podáváme na listech ledového salátu s citronovou omáčkou nebo harissou.

4. Pokud chceme být opravdu styloví, můžeme jako přílohu použít arabský chléb, který je k dostání ve větších prodejnách potravin nebo v pekařstvích. Bez mletého masa by se marocká kuchyně neobešla, stejně jako bez čerstvých bylinek a koření. Zkuste masové kuličky na ledovém salátu zapíjet tradičním nápojem Maročanů, kterým je hodně oslazený mátový čaj, jenž skvěle osvěží i ve velmi horkém dni a kromě toho také příznivě ovlivňuje trávení.

Smažené taštičky s tuňákem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Těsto:
Smažené taštičky s tuňákem500 g hladké mouky
220 ml vody
trochu soli

Náplň:
400 g tuňáka ve vlastní šťávě
1 lžíce oleje
1 cibule nakrájená nadrobno
1-2 stroužky česneku
1 svazek zelených natí (petrželka, koriandr, tymián)
1/2 lžičky mletého kmínu
bílý a černý mletý pepř, sůl
olej na smažení
1 citron, nakrájený na dílky k podávání

1. Do mísy s moukou a solí přiléváme vodu a zaděláme těsto. Rozdělíme na 16 dílů a vyválíme tenké placky.

2. Tuňáka rozmačkáme, natě nasekáme. Osmažíme cibuli a česnek, přidáme koření, osolíme a smažíme. Vmícháme k tuňákovi s usekanými bylinkami a zchladíme.

3. Na každou placku vložíme část náplně, lehce ji stiskneme a těsto složíme do trojúhelníků. 4. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a necháme chvíli odkapat na papírovém ubrousku. Podáváme teplé, obložené dílky citronu.

Kuřecí prsa s harissou a cizrnou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Kuřecí prsa s harissou a cizrnou4 kuřecí prsa bez kostí a kůže, asi 600 g
4 lžičky harissy
4 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, drceného
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
400 g sterilovaných loupaných rajčat, celých nebo krájených
2 řapíky celeru
50 g rozinek
1 lžička přírodního cukru nebo medu
40 g sterilované cizrny, opláchnuté a slité
hrst lístků čerstvého koriandru, usekaného
sůl a mletý pepř na dochucení
trochu citronové šťávy na dochucení

1. Omytá kuřecí prsa naložíme do směsi z harissy, 3 lžic oleje a lžíce lístků koriandru a necháme hodinu marinovat. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Rozinky propláchneme a necháme okapat.

2. V hlubší pánvi rozpálíme zbylý olej a opečeme na něm kuřecí prsa z obou stran. Vyjmeme a přikryjeme alobalem. Do výpeku přidáme zbylý olej, osmahneme cibuli a česnek, koření, rajčata, řapíky celeru, rozinky, cukr nebo med, osolíme, opepříme a promícháme.

3. Nakonec vložíme opečené maso a cizrnu, podlijeme trochou vody a dusíme na mírném ohni doměkka. Potom ještě vmícháme usekaný koriandr a ihned podáváme s chlebovými plackami.

Plněné datle s pistáciemi

NA 20 KUSŮ Potřebujete:

Plněné datle s pistáciemi20 ks datlí
200 g loupaných mandlí
100 g pistáciových oříšků, nesolených
200 g moučkového cukru
3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy

1. Pistácie nasekáme nadrobno nebo hruběji rozsekáme v mixéru a na suché rozpálené pánvi krátce opražíme. Mandle jemně umeleme nebo rozmixujeme v robotu, smícháme s prosátým moučkovým cukrem a pokropíme pomerančovou šťávou. Směs ještě jednou semeleme nebo umixujeme a propracujeme v hladkou hmotu. Zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout, než si připravíme datle.

2. Datle na jedné straně podélně nakrojíme a vymáčkneme pecku. Vzniklý otvor naplníme mandlovou hmotou, uhladíme a posypeme sekanými opraženými pistáciemi.

3. Plněné datle vložíme do misek nebo sklenic a podáváme ke kávě.

Bez čeho by to nebylo ono

HARISSA je ostrá pasta s chilli papričkami, česnekem, koriandrem a dalšími přísadami, která se používá k dochucení mnoha marockých pokrmů.

KVAŠENÉ CITRONY jsou další oblíbenou součástí marocké kuchyně. Omyté citrony nakrojte na čtvrtky, osolte, naložte do kameninové nádoby, zalijte převařenou vodou, přikryjte a nechte měsíc kvasit.

Autoři:






Nejčtenější

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm způsobů, jak se rychle zbavit stresu

Určitě to dobře znáte. Zrychlí se vám tep, sevře se hrdlo a žaludek a najednou máte pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout. Stres útočí. Poradíme vám pár...  celý článek

Kosmetické vychytávky dokážou zpříjemnit chladné dny.
Deset věcí, které vám zpříjemní podzim. Tmavá rtěnka nebo tuhý parfém

Sychravé podzimní dny vám nemusí kazit náladu. Jsou skvělou příležitostí, abyste si mohla v teple domova vychutnat kosmetické novinky nadcházející sezony. Máte...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Další z rubriky

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.