Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Maroko pro chuť i pro oko

aktualizováno 
Už jste byli v Maroku? Jestli ne, vydejte se s námi za odkazem berberských a beduínských kuchařek.

Kuřecí tažin... - ...s cibulí, olivami a kvašenými citrony. Doba přípravy 60 minut | foto: MF DNES

Kuřecí tažin s cibulí, olivami a kvašenými citrony

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:


Kuřecí tažin...1 kuře o hmotnosti asi 1 kg
1 lžička šafránu
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
300 ml vody
sůl a mletý pepř
1 lžička mletého zázvoru
2 bobkové listy
špetka muškátového oříšku
4 cibule nakrájené na proužky
2 lžičky cukru krupice
1 lžíce medu
2 kysané citrony, nakrájené + 1 na ozdobu
2 hrsti červených oliv
hrst lístků čerstvého koriandru

1. Kuře omyjeme, očistíme, naporcujeme a poprášíme šafránem. V silnostěnném kastrolu rozehřejeme lžíci másla s olejem a ze všech stran na něm osmahneme porce kuřete, trvá to asi 5 minut. Osolíme a okořeníme a zalijeme vodou. Dusíme pod poklicí na mírném ohni přibližně půl hodiny.

2. Nakrájenou cibuli povaříme asi 15 minut v menším množství oslazené vody, scedíme a necháme okapat. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu, přendáme na mísu a přikryjeme alobalem. Do šťávy z kuřete přidáme zbylé máslo a med, okapanou uvařenou cibuli, kysané citrony a olivy. Promícháme a povaříme.

3. Kousky kuřete přelijeme šťávou a ihned podáváme posypané lístky koriandru a ozdobené kysaným citronem. Tažin je marockým národním jídlem a můžete do něj použít i jiné maso než kuřecí nebo jen zeleninu. Svůj název toto jídlo získalo podle speciální nádoby s pokličkou (tajine), ve které se připravuje.

Bulgurový salát se zeleninou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Bulgurový salát se zeleninou300-400 g bulguru
100 g rozinek - korintek, spařených
hrst piniových oříšků, opražených
hrst zelených oliv, nakrájených
1 salátová okurka
1 menší svazek lahůdkové cibule s natí
1 svazek ředkviček
3 rajčata
1 červená paprika (kapie)
svazek zeleného koriandru, usekaného
hrst čerstvé natě fenyklu, usekaného
70-100 g tvrdého tvarohu, fety nebo kozího sýra

Na zálivku:
5 lžic arašídového nebo olivového oleje
1-2 lžičky harissy
šťáva z 1 většího citronu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého kmínu
2 stroužky drceného česneku
sůl a mletý pepř

1. Bulgur (je to obilná příloha připravená z částečně naklíčené a namleté pšenice) uvaříme podle návodu uvedeného na obalu a necháme vychladnout. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme, očistíme, popřípadě oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do větší mísy.

2. V misce prošleháme suroviny na zálivku a zalijeme jí nakrájenou zeleninu. Rozinky propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat.Piniové oříšky opražíme nasucho v rozpálené pánvi a dáme stranou.

3. K nakrájené zelenině se zálivkou přimícháme předem připravený a prochladlý bulgur, spařené rozinky, pražené piniové oříšky, usekané olivy, všechny zelené natě a rozdrobený nebo nadrobno nakrájený sýr. Směs podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme.

4. Salát můžeme podávat buď okamžitě, nebo vychlazený.

Marocké kuličky s chilli a mátou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Marocké kuličky s chilli a mátou500 g skopového, jehněčího nebo telecího masa, nasekaného nebo mletého
2 cibule, jemně pokrájené
hrst opražených piniových oříšků, nasekaných
hrst lístků čerstvého koriandru, usekaného, nebo petrželka, usekaná
hrst lístků máty, usekané
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého kmínu
sůl
olej na smažení
pár listů ledového salátu k podávání

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky, které poté nadrobno nasekáme nebo hruběji umeleme na masovém strojku. Osolíme, okořeníme, vmícháme jemně nakrájenou cibuli, posekané piniové oříšky, usekané bylinky a dobře promícháme. Mleté maso necháme 10 minut odpočinout, aby se chutě spojily, a pak z ochuceného masa tvarujeme menší kuličky zhruba velikosti vlašského ořechu.

2. Ve velké pánvi nebo hlubším kastrolu rozehřejeme olej a kuličky v něm po všech stranách usmažíme dozlatova. Potom je vyjmeme a necháme okapat. Nejlepší je přeložit je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Můžeme je také usmažit ve fritéze.

3. Pikantní masové kuličky podáváme na listech ledového salátu s citronovou omáčkou nebo harissou.

4. Pokud chceme být opravdu styloví, můžeme jako přílohu použít arabský chléb, který je k dostání ve větších prodejnách potravin nebo v pekařstvích. Bez mletého masa by se marocká kuchyně neobešla, stejně jako bez čerstvých bylinek a koření. Zkuste masové kuličky na ledovém salátu zapíjet tradičním nápojem Maročanů, kterým je hodně oslazený mátový čaj, jenž skvěle osvěží i ve velmi horkém dni a kromě toho také příznivě ovlivňuje trávení.

Smažené taštičky s tuňákem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Těsto:
Smažené taštičky s tuňákem500 g hladké mouky
220 ml vody
trochu soli

Náplň:
400 g tuňáka ve vlastní šťávě
1 lžíce oleje
1 cibule nakrájená nadrobno
1-2 stroužky česneku
1 svazek zelených natí (petrželka, koriandr, tymián)
1/2 lžičky mletého kmínu
bílý a černý mletý pepř, sůl
olej na smažení
1 citron, nakrájený na dílky k podávání

1. Do mísy s moukou a solí přiléváme vodu a zaděláme těsto. Rozdělíme na 16 dílů a vyválíme tenké placky.

2. Tuňáka rozmačkáme, natě nasekáme. Osmažíme cibuli a česnek, přidáme koření, osolíme a smažíme. Vmícháme k tuňákovi s usekanými bylinkami a zchladíme.

3. Na každou placku vložíme část náplně, lehce ji stiskneme a těsto složíme do trojúhelníků. 4. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a necháme chvíli odkapat na papírovém ubrousku. Podáváme teplé, obložené dílky citronu.

Kuřecí prsa s harissou a cizrnou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Kuřecí prsa s harissou a cizrnou4 kuřecí prsa bez kostí a kůže, asi 600 g
4 lžičky harissy
4 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, drceného
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
400 g sterilovaných loupaných rajčat, celých nebo krájených
2 řapíky celeru
50 g rozinek
1 lžička přírodního cukru nebo medu
40 g sterilované cizrny, opláchnuté a slité
hrst lístků čerstvého koriandru, usekaného
sůl a mletý pepř na dochucení
trochu citronové šťávy na dochucení

1. Omytá kuřecí prsa naložíme do směsi z harissy, 3 lžic oleje a lžíce lístků koriandru a necháme hodinu marinovat. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Rozinky propláchneme a necháme okapat.

2. V hlubší pánvi rozpálíme zbylý olej a opečeme na něm kuřecí prsa z obou stran. Vyjmeme a přikryjeme alobalem. Do výpeku přidáme zbylý olej, osmahneme cibuli a česnek, koření, rajčata, řapíky celeru, rozinky, cukr nebo med, osolíme, opepříme a promícháme.

3. Nakonec vložíme opečené maso a cizrnu, podlijeme trochou vody a dusíme na mírném ohni doměkka. Potom ještě vmícháme usekaný koriandr a ihned podáváme s chlebovými plackami.

Plněné datle s pistáciemi

NA 20 KUSŮ Potřebujete:

Plněné datle s pistáciemi20 ks datlí
200 g loupaných mandlí
100 g pistáciových oříšků, nesolených
200 g moučkového cukru
3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy

1. Pistácie nasekáme nadrobno nebo hruběji rozsekáme v mixéru a na suché rozpálené pánvi krátce opražíme. Mandle jemně umeleme nebo rozmixujeme v robotu, smícháme s prosátým moučkovým cukrem a pokropíme pomerančovou šťávou. Směs ještě jednou semeleme nebo umixujeme a propracujeme v hladkou hmotu. Zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout, než si připravíme datle.

2. Datle na jedné straně podélně nakrojíme a vymáčkneme pecku. Vzniklý otvor naplníme mandlovou hmotou, uhladíme a posypeme sekanými opraženými pistáciemi.

3. Plněné datle vložíme do misek nebo sklenic a podáváme ke kávě.

Bez čeho by to nebylo ono

HARISSA je ostrá pasta s chilli papričkami, česnekem, koriandrem a dalšími přísadami, která se používá k dochucení mnoha marockých pokrmů.

KVAŠENÉ CITRONY jsou další oblíbenou součástí marocké kuchyně. Omyté citrony nakrojte na čtvrtky, osolte, naložte do kameninové nádoby, zalijte převařenou vodou, přikryjte a nechte měsíc kvasit.

Autoři:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Mikronevěra. Věděli jste, že vám smajlíky můžou zničit manželství?

Sociální sítě lidi nejen spojují, ale také rozdělují. Třeba, když si váš...

Dřív bylo k odhalení záletníka potřeba načapat ho v posteli s milenkou nebo mu v kapse najít účet z pochybného hotelu,...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Další z rubriky

Vánoce s dietou? Proč ne! Cukroví bez lepku, bez cukru i pro vegany

Bezlepková linecká kolečka

Zatímco pro většinu z nás jsou vánoční svátky obdobím mlsání a tláskání, lidé se zdravotními omezeními se musejí...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz