Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Markéta Hrubešová: Znám tajemství dobrého steaku!

aktualizováno 
Ještě včera nevěděla, co nám uvaří, tak to vyřešila jako vždycky. Zašla na trh a porozhlédla se. „Já stejně na nákupy se seznamem nechodím, večeři vymyslím na místě podle toho, co zrovna mají čerstvého."

Markéta Hrubešová vaří | foto: Nguen Phuong ThaoMF DNES


"Chodím mezi stánkaři a vybírám očima. Pak přivoním a v hlavě už mi to začne pracovat. Tohle udělám se špagetami, tohle na bylinkách...“

Protože se právě rozjela sezona cuket a cherry rajčat, rozhodla se herečka pro grilovanou cuketu s bramborovým gratinem. Když vaříte z čerstvých surovin, nemůžete prý vůbec nic zkazit.

„Ale třeba rajčata v zimě zásadně nekupuju, jsou bez chuti a jídlo leda zmaří,“ vysvětluje. V létě naopak ze cherry rajčat vaří skoro denně. „A jsou dvojnásob zdravá, když je na pánvi jen tak zlehka osmahnete. Taky znásobí svoji chuť.“

Ráda se vrací tam, kde ji nezklamali a kde pokaždé nakoupí to nejkvalitnější. To platí i o dnešní večeři.

„Tajemství dobrého steaku je totiž v mase. Já objevila argentinskou svíčkovou. Takové maso nemusíte ani předem marinovat a přitom je voňavé a vláčné. Je totiž z býků, co se prohánějí venku a neznají stres a sušená krmiva.“ Kam pro ně jezdí? Objednává si je on-line až do domu na www.nestar.cz.

Kde voní plotna, tam je domov

Vlastní džemy, ale i paštiky a chleba si doma vyrábí i herečka a autorka Gurmet rubriky módního časopisu Harper’s Bazaar Markéta Hrubešová. Ještě před pár lety uměla sotva míchaná vajíčka, ale ráda si v restauraci pochutnala na dobrém jídle a pak si řekla: to nemůže být tak těžké?!

Dneska jí na stole leží rozepsaná kuchařka s vlastními originálními recepty a na jídlo už zajde jen málokdy a málokam: „V leckteré restauraci ve vás chtějí vzbudit iluzi, že jídlo je tak drahé proto, že je nadmíru složité. Omyl! Dobré jídlo se dá udělat z mála surovin a za dobré peníze. Tam, kde ode mě za hlavní chod chtějí sedm set korun, už nejdu.“

Jí pravidelně šestkrát denně malé porce, nezahušťuje moukou, nesmaží a majolku u ní v kuchyni taky nenajdete. „Neodbývám se, ale po rajčatech, cuketě nebo dobré svíčkové prostě nemůžete přibrat.“

Co bude vařit zítra? Podle toho, co najde čerstvého a voňavého na trhu. „Poslouchám přírodu. Když vrcholí sezona chřestu, kupuju chřest a vařím ho na tisíc způsobů, teď se vrhnu na rajčata.“

V kuchyni nespěchá. Tvrdí, že jídlo se musí vypiplat: „Pořád se někam ženeme, ale pak nám najednou nevadí strávit dvě hodiny v zácpě. Možná jsem staromilská, ale pro mě je domov tam, kde voní plotna.“

Biftek z argentinské svíčkové s bramborovým gratinem

Pro dva, hotovo za 50 minut

Ingredience:

600 g argentinské svíčkové
6 velkých brambor
1 cuketa
6 cherry rajčat
100 ml smetany
česnek, rozmarýn, estragon, muškátový ořech
olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory očistíme a nakrájíme asi na milimetr silné plátky. Máslem vymažeme zapékací misku a dno ještě potřeme rozpůleným stroužkem česneku. Plátky brambor klademe vedle sebe jako tašky na střeše. Každou vrstvu osolíme, opepříme a okořeníme střídavě estragonem a muškátovým oříškem. Nakonec zalijeme smetanou. Vložíme do horkovzdušné trouby a pečeme při 200 °C asi 40 minut. Mezitím si připravíme cuketu. Pečicí plech potřeme olivovým olejem a poklademe podélně nakrájenou cuketou. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nakrájený česnek a rozmarýn. V polovině pečení gratinu vložíme cuketu do trouby a společně pečeme zbylých 20 minut. V klasické elektrické troubě ugrilujeme cuketu zvlášť. Ke konci přihodíme cherry rajčata a necháme péct asi 5 minut.

Maso rozpůlíme, lehce naklepeme dlaní nebo střenkou nože, shrneme do původního tvaru a svážeme nití. Rozpálíme pánev, vložíme do ní maso a opékáme ho z obou stran po minutě nasucho. Pak teprve přidáme trochu olivového oleje a pečeme další tři minuty z každé strany (tato doba odpovídá úpravě medium), poté osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Maso vyndáme z pánve a dáme je do tepla (ideální je už vypnutá trouba), aby si odpočinulo. Stačí 6 minut, v polovině ještě maso otočíme, aby se v něm rovnoměrně rozprostřela šťáva. Do výpeku v pánvi můžeme přidat červené víno a pak také šťávu, kterou maso ještě pustilo během odpočinku v troubě. Vše naaranžujeme na předem ohřáté talíře, přelijeme šťávou z pánve a ihned podáváme.

Autoři: ,






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.