Markéta Hrubešová: Znám tajemství dobrého steaku!

Ještě včera nevěděla, co nám uvaří, tak to vyřešila jako vždycky. Zašla na trh a porozhlédla se. „Já stejně na nákupy se seznamem nechodím, večeři vymyslím na místě podle toho, co zrovna mají čerstvého."

Markéta Hrubešová vaří | foto: Nguen Phuong ThaoMF DNES


"Chodím mezi stánkaři a vybírám očima. Pak přivoním a v hlavě už mi to začne pracovat. Tohle udělám se špagetami, tohle na bylinkách...“

Protože se právě rozjela sezona cuket a cherry rajčat, rozhodla se herečka pro grilovanou cuketu s bramborovým gratinem. Když vaříte z čerstvých surovin, nemůžete prý vůbec nic zkazit.

„Ale třeba rajčata v zimě zásadně nekupuju, jsou bez chuti a jídlo leda zmaří,“ vysvětluje. V létě naopak ze cherry rajčat vaří skoro denně. „A jsou dvojnásob zdravá, když je na pánvi jen tak zlehka osmahnete. Taky znásobí svoji chuť.“

Ráda se vrací tam, kde ji nezklamali a kde pokaždé nakoupí to nejkvalitnější. To platí i o dnešní večeři.

„Tajemství dobrého steaku je totiž v mase. Já objevila argentinskou svíčkovou. Takové maso nemusíte ani předem marinovat a přitom je voňavé a vláčné. Je totiž z býků, co se prohánějí venku a neznají stres a sušená krmiva.“ Kam pro ně jezdí? Objednává si je on-line až do domu na www.nestar.cz.

Kde voní plotna, tam je domov

Vlastní džemy, ale i paštiky a chleba si doma vyrábí i herečka a autorka Gurmet rubriky módního časopisu Harper’s Bazaar Markéta Hrubešová. Ještě před pár lety uměla sotva míchaná vajíčka, ale ráda si v restauraci pochutnala na dobrém jídle a pak si řekla: to nemůže být tak těžké?!

Dneska jí na stole leží rozepsaná kuchařka s vlastními originálními recepty a na jídlo už zajde jen málokdy a málokam: „V leckteré restauraci ve vás chtějí vzbudit iluzi, že jídlo je tak drahé proto, že je nadmíru složité. Omyl! Dobré jídlo se dá udělat z mála surovin a za dobré peníze. Tam, kde ode mě za hlavní chod chtějí sedm set korun, už nejdu.“

Jí pravidelně šestkrát denně malé porce, nezahušťuje moukou, nesmaží a majolku u ní v kuchyni taky nenajdete. „Neodbývám se, ale po rajčatech, cuketě nebo dobré svíčkové prostě nemůžete přibrat.“

Co bude vařit zítra? Podle toho, co najde čerstvého a voňavého na trhu. „Poslouchám přírodu. Když vrcholí sezona chřestu, kupuju chřest a vařím ho na tisíc způsobů, teď se vrhnu na rajčata.“

V kuchyni nespěchá. Tvrdí, že jídlo se musí vypiplat: „Pořád se někam ženeme, ale pak nám najednou nevadí strávit dvě hodiny v zácpě. Možná jsem staromilská, ale pro mě je domov tam, kde voní plotna.“

Biftek z argentinské svíčkové s bramborovým gratinem

Pro dva, hotovo za 50 minut

Ingredience:

600 g argentinské svíčkové
6 velkých brambor
1 cuketa
6 cherry rajčat
100 ml smetany
česnek, rozmarýn, estragon, muškátový ořech
olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory očistíme a nakrájíme asi na milimetr silné plátky. Máslem vymažeme zapékací misku a dno ještě potřeme rozpůleným stroužkem česneku. Plátky brambor klademe vedle sebe jako tašky na střeše. Každou vrstvu osolíme, opepříme a okořeníme střídavě estragonem a muškátovým oříškem. Nakonec zalijeme smetanou. Vložíme do horkovzdušné trouby a pečeme při 200 °C asi 40 minut. Mezitím si připravíme cuketu. Pečicí plech potřeme olivovým olejem a poklademe podélně nakrájenou cuketou. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nakrájený česnek a rozmarýn. V polovině pečení gratinu vložíme cuketu do trouby a společně pečeme zbylých 20 minut. V klasické elektrické troubě ugrilujeme cuketu zvlášť. Ke konci přihodíme cherry rajčata a necháme péct asi 5 minut.

Maso rozpůlíme, lehce naklepeme dlaní nebo střenkou nože, shrneme do původního tvaru a svážeme nití. Rozpálíme pánev, vložíme do ní maso a opékáme ho z obou stran po minutě nasucho. Pak teprve přidáme trochu olivového oleje a pečeme další tři minuty z každé strany (tato doba odpovídá úpravě medium), poté osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Maso vyndáme z pánve a dáme je do tepla (ideální je už vypnutá trouba), aby si odpočinulo. Stačí 6 minut, v polovině ještě maso otočíme, aby se v něm rovnoměrně rozprostřela šťáva. Do výpeku v pánvi můžeme přidat červené víno a pak také šťávu, kterou maso ještě pustilo během odpočinku v troubě. Vše naaranžujeme na předem ohřáté talíře, přelijeme šťávou z pánve a ihned podáváme.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...