Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nadopujte se céčkem, zkuste mandarinkovou kuřecí polévku

  0:05aktualizováno  0:05
Vedle konzumace čerstvých plodů, které vám zajistí dodávku vitaminu C, si můžete šťavnaté citrusy užít i v teplých jídlech. Vařením se sice céčko částečně ničí, ale chuť zůstává a o tu jde také. V první řadě.

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou | foto: MF DNES

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou

Máte vlastní recept?

Pokud máte vyzkoušený nějaký vlastní zajímavý recept s citrusů, podělte se s ostatními zde.

Příprava: 30 minut
Vaření: 70 minut

Porce pro 4 osoby:

• 2 kuřecí stehna
• 2 kuřecí křídla
• 1 střední bílá nebo žlutá cibule
• 3 větší mrkve
• malá hrst nesolených vyloupaných pistácií
• 2 snítky máty
• olej
• 500 g mandarinek
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl
• 3 lžíce citronové šťávy
• šafrán
• 1 lžíce přírodního cukru

Čtěte v pondělí

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou

Další recepty na jídla s citrusy najdete v pondělním magazínu Ona Dnes, včetně rad, jak vybírat v obchodech zralé plody a vyhnout se chemikáliím na jejich kůře.

1. Kousky kuřete omyjeme a osušíme, stehna v kloubu rozdělíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. Pistácie najemno nasekáme, část lístků máty otrháme na ozdobení, zbytek pokrájíme.

2. V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje, orestujeme kousky kuřete, vyjmeme je a na zbylém tuku orestujeme mrkev a cibuli. Kousky kuřete vrátíme do hrnce, zalijeme litrem vody a pod pokličkou povaříme asi 30 minut.

3. Z omytých a osušených mandarinek odkrojíme jen svrchní část kůry a pokrájíme ji na tenké nudličky.

4. Zbytek kůry okrájíme až na dužinu a vykrojíme dílky mandarinek ze slupek. Zachytíme šťávu do misky.

5. Z másla a mouky připravíme jíšku. Kousky kuřete vyjmeme, obereme maso a pokrájené je vrátíme do hrnce.

6. Do polévky přidáme jíšku, sůl, citronovou šťávu, šafrán, cukr, případně přilijeme vodu a povaříme 15 minut.

7. Ke konci vaření přidáme dílky, šťávu a kůru mandarinek, nasekanou mátu a pět minut prohříváme. Jednotlivé porce zdobíme pistáciemi a lístky máty.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz