Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nadopujte se céčkem, zkuste mandarinkovou kuřecí polévku

  0:05aktualizováno  0:05
Vedle konzumace čerstvých plodů, které vám zajistí dodávku vitaminu C, si můžete šťavnaté citrusy užít i v teplých jídlech. Vařením se sice céčko částečně ničí, ale chuť zůstává a o tu jde také. V první řadě.

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou | foto: MF DNES

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou

Máte vlastní recept?

Pokud máte vyzkoušený nějaký vlastní zajímavý recept s citrusů, podělte se s ostatními zde.

Příprava: 30 minut
Vaření: 70 minut

Porce pro 4 osoby:

• 2 kuřecí stehna
• 2 kuřecí křídla
• 1 střední bílá nebo žlutá cibule
• 3 větší mrkve
• malá hrst nesolených vyloupaných pistácií
• 2 snítky máty
• olej
• 500 g mandarinek
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl
• 3 lžíce citronové šťávy
• šafrán
• 1 lžíce přírodního cukru

Čtěte v pondělí

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou

Další recepty na jídla s citrusy najdete v pondělním magazínu Ona Dnes, včetně rad, jak vybírat v obchodech zralé plody a vyhnout se chemikáliím na jejich kůře.

1. Kousky kuřete omyjeme a osušíme, stehna v kloubu rozdělíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. Pistácie najemno nasekáme, část lístků máty otrháme na ozdobení, zbytek pokrájíme.

2. V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje, orestujeme kousky kuřete, vyjmeme je a na zbylém tuku orestujeme mrkev a cibuli. Kousky kuřete vrátíme do hrnce, zalijeme litrem vody a pod pokličkou povaříme asi 30 minut.

3. Z omytých a osušených mandarinek odkrojíme jen svrchní část kůry a pokrájíme ji na tenké nudličky.

4. Zbytek kůry okrájíme až na dužinu a vykrojíme dílky mandarinek ze slupek. Zachytíme šťávu do misky.

5. Z másla a mouky připravíme jíšku. Kousky kuřete vyjmeme, obereme maso a pokrájené je vrátíme do hrnce.

6. Do polévky přidáme jíšku, sůl, citronovou šťávu, šafrán, cukr, případně přilijeme vodu a povaříme 15 minut.

7. Ke konci vaření přidáme dílky, šťávu a kůru mandarinek, nasekanou mátu a pět minut prohříváme. Jednotlivé porce zdobíme pistáciemi a lístky máty.

Autoři:




Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.