Ona
Čerstvé klíčky jsou plné života.

Čerstvé klíčky jsou plné života. | foto: shutterstock.com

Malé, ale šikovné: nakličte si vlastní klíčky

  • 2
Ještě než se na pultech objeví první jarní byliny a zelenina, vy sami si doma můžete vypěstovat klíčky. Nejsou náročné, zvládne to i podprůměrný zahradník, a jsou neuvěřitelně zdravé.

k naklíčení se hodí:

fazolky mungo, sója, hrách, čočka, řeřicha, vojtěška a pšenice

Klíčky obsahují vysoký podíl vitaminů C a E, rovněž vitaminy A, D a skupiny B. Mimo to je v nich přítomna i celá řada enzymů, bílkovin, nenasycených mastných kyselin a minerálů: vápníku, hořčíku a fosforu.

Proto jsou tak dobré pro naše zdraví: snižují totiž krevní tlak, chrání proti zhoubnému bujení, posilují imunitní systém, působí protizánětlivě a mají schopnost regenerovat organismus.

Vypěstovat se dají velmi lehce: semena namočte a po vyklíčení přendejte na navhlčenou vatičku, kterou pravidelně zvlhčujeme. Za tři dny nejenže můžete sklízet, ale zároveň obsahují vůbec nejvíce užitečných látek. Na klíčení doma se ideálně hodí fazolky mungo, sója, hrách, čočka, řeřicha, vojtěška a pšenice.

Tip na oběd:

Kari s tofu a výhonky příprava 30 minut

Porce pro 4 osoby
• 250 g tofu
• 500 g rajčat
• 1 pórek
• 1 stonek řapíkatého celeru
• 2 šalotky
• 2 stroužky česneku
• 400 g mungo výhonků
• 2 lžíce oleje
• 350 g bílého jogurtu
• 1/2 lžičky kurkumy
• 1/2 lžičky římského kmínu
• 1/2 lžičky koriandru
• 1/2 lžičky kmínu
• 1/2 citronu
• sůl
• pepř
• 2 lžíce nasekané petrželky

1. Tofu necháme okapat a nakrájíme je na kostičky. Rajčata spaříme, ochladíme, oloupeme a nakrájíme na osminy. Pórek a celer omyjeme, očistíme a obojí nakrájíme na širší kousky. Šalotky a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Mungo výhonky v sítu omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

2. Na pánvi si rozehřejeme olej a opečeme na něm tofu. Přidáme šalotku a česnek a krátce restujeme. Nakonec přidáme zeleninu, mungo, jogurt a koření, promícháme a přikryté pokličkou vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Mezitím oloupeme citron, kůru najemno nastrouháme a ze zbytku vymačkáme šťávu.

3. Kůru na konec vaření vmícháme do kari, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Podáváme zdobené petrželkou.

Jiné tipy:
Francouzské brambory
120 g zapečených brambor se zeleninou a k tomu asi 200 g sterilované červené řepy
1 700 kJ

Kuře se salátem
250 g pečeného kuřete, k němu 100 g bramborové kaše a 200 g okurkového salátu
1 600 kJ

Guláš s knedlíkem
100 g hovězího guláše se dvěma houskovými knedlíky
1 850 kJ

Tvarohové palačinky
Dvě palačinky naplněné tvarohem rozmíchaným se dvěma lžičkami
marmelády, k tomu 100 g meruňkového kompotu
1800 kJ