Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malá rybí generálka

  0:07aktualizováno  0:07
Ještě se 34x vyspíme, než se na stůl ponese štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem. Proč si v následujících dnech neužít ryby trochu jinak?

Filet z lososa se šunkou a citrony | foto: In Images

Naší kulinární expertce Daně Obermajerové pište na ona@mfdnes.cz

Filet z lososa se šunkou a citrony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 8-10 min. pečení

* 4 steaky (podkovy) z lososa, s kůží
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžíce hladké mouky
* 3 - 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 200 g šunky, nakrájené na kostičky
* šťáva z 1 citronu
* 2 citrony, omyté a nejlépe chemicky neošetřené (půlka nakrájená na drobné kousky, zbytek na plátky nebo klínky k podávání)

1. Omyté a osušené steaky z lososa osolíme, jemně opepříme a poprášíme lehce hladkou moukou.
V pánvi rozpálíme olej a lososa na něm z obou stran nejprve prudčeji opečeme a na středním plameni dopečeme. Trvá to asi 8 minut, podle výšky masa. Hotové porce ryby přendáme na nahřáté talíře a přikryjeme.

2. V menší pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme kostičky šunky a kousky citronu a osmahneme. Zalijeme citronovou šťávou, popřípadě dochutíme solí a mletým pepřem, promícháme a prohřejeme. Porce ryby podáváme přelité máslovo-citronovou šťávou se šunkou, citronem a obložené citronovými plátky.

TIP
Porce lososa osolíme, opepříme a pokapeme olejem a citronovou šťávou a dáme na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi deset minut. Vyzkoušejte sušenou italskou nebo maďarskou šunku.

Pečené filety z makrely se špenátem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 6-8 min. pečení

* 4 filety z makrely s kůží, asi 600 g
* 3 lžíce olivového oleje + trochu na potření papíru
* 1 stroužek česneku
* snítka rozmarýnu nebo tymiánu
* sůl
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* trochu hrubé krupice
* 400 g listového špenátu, nejlépe čerstvého
* 1 větší celer, nakrájený na drobné kostičky
* 1 - 2 lžíce citronové šťávy
* popřípadě trochu cukru na dochucení celeru

1. V misce smícháme 3 lžíce oleje, drcený česnek a snítku rozmarýnu nebo tymiánu.
Olej necháme stát stranou, aby získal co nejvýraznější chuť. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Filety překrojíme, osolíme a položíme kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem potřeným olivovým olejem. Porce ryby na povrchu potřeme hořčicí a poprášíme krupicí. Pečeme asi 6 minut, dokud se neutvoří krustička.

2. Mezitím vložíme do vroucí vody kostičky celeru a uvaříme je doměkka. Vodu slijeme na omyté špenátové listy a necháme okapat. Olej přecedíme.
Uvařený celer promícháme s trochou ochuceného oleje, citronové šťávy a soli.
Špenátové listy promícháme s trochou ochuceného oleje.

3. Podáváme na nahřátých talířích s upečenými rybími filetami, zakápnutými aromatickým olejem a klínky citronu.

TIP
Dno zapékací misky vytřete prolisovaným česnekem nebo ho zamíchejte přímo do nakrájených brambor.

Pečený pstruh se slaninou, šalotkou a rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 20 min. pečení

* 4 celí pstruzi
* sůl a mletý pepř
* hladká mouka na poprášení ryby
* pár snítek rozmarýnu
* 2 citrony
* asi 16 plátků anglické slaniny
* 5 lžic olivového oleje
* 1 -2 lžíce másla
* 4 šalotky, najemno nakrájené
* 1 lžička usekané petrželky

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Očištěné, omyté a osušené pstruhy osolíme a opepříme na povrchu i uvnitř. Do břišní dutiny každého vložíme kousek větvičky rozmarýnu a plátek citronu. Ryby ovážeme ve stejnoměrných rozestupech plátky anglické slaniny a poprášíme hladkou moukou. Slaninu přichytíme podle potřeby bílou nití.

2. Ryby naskládáme na plech nebo do pekáče vyloženého pečicím papírem potřeným olejem a pstruhy přelejeme zbylým olivovým olejem. Pečeme asi 15 - 20 minut podle velikosti pstruhů dozlatova. Během pečení ryby opatrně obrátíme a opečeme je i z druhé strany.

3. V pánvi rozehřejeme máslo, zpěníme na něm jemně pokrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Zalijeme šťávou z jednoho citronu, promícháme a krátce povaříme. Nakonec vmícháme usekanou petrželku, prohřejeme se snítkami rozmarýnu a přelijeme přes upečené ryby při podávání. Podáváme obložené plátky citronu, snítkou rozmarýnu a s vařenými bramborami.

TIP Ryby před vložením do trouby z obou stran opečte na rozpálené směsi oleje a másla, přendejte je na plech nebo do pekáče vyloženého pečicím papírem a 10 minut dopékejte. Šalotku s máslem a citronovou šťávou zalijte ještě trochou bílého vína a povařte, až se tekutina odpaří asi na polovinu.

Rybí filety s mandlemi, šalvějí a hroznovým vínem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 10 min. vaření a smažení

* 4 rybí filety bez kůže (treska, pstruh) asi 400 - 600 g
* trochu mléka na namočení
* 6 lžic kukuřičné mouky nebo strouhanky z toastového chleba
* 2 - 3 lžíce drobně usekaných nebo hruběji umletých loupaných mandlí
* lžíce usekané čerstvé nebo 1/2 lžíce sušené šalvěje
* sůl
* olivový olej na smažení + kousek másla
* 200 g kuliček hroznového vína, červeného
* 1 lžíce másla
* 100 - 150 ml bílého vína
* lžička cukru nebo medu, podle chuti

1. Rybí filety překrojíme na menší kusy a namočíme je na chvíli do mléka. Kuličky vína omyjeme, rozpůlíme a zbavíme peciček. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hrozno, krátce osmahneme, zalijeme bílým vínem a vaříme na mírném plameni, dokud se tekutina neodpaří. Dochutíme solí a cukrem nebo medem.

2. Porce ryby vyjmeme z mléka a obalíme ve směsi kukuřičné mouky nebo strouhanky smíchané s mandlemi, šalvějí a solí. Smažíme v rozpáleném oleji s máslem po obou stranách dozlatova, necháme odsát na papírových ubrouscích přebytečný tuk a podáváme se šťávou a hroznovým vínem.

TIP
Mražené rybí filety nechte trochu rozmrznout, ale ne úplně, maso by se pak rozpadalo. Porce ryby pokapejte citronovou šťávou, maso se tak zpevní, a pak obalujte a smažte.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz