Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malá rybí generálka

  0:07aktualizováno  0:07
Ještě se 34x vyspíme, než se na stůl ponese štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem. Proč si v následujících dnech neužít ryby trochu jinak?

Filet z lososa se šunkou a citrony | foto: In Images

Naší kulinární expertce Daně Obermajerové pište na ona@mfdnes.cz

Filet z lososa se šunkou a citrony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 8-10 min. pečení

* 4 steaky (podkovy) z lososa, s kůží
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžíce hladké mouky
* 3 - 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 200 g šunky, nakrájené na kostičky
* šťáva z 1 citronu
* 2 citrony, omyté a nejlépe chemicky neošetřené (půlka nakrájená na drobné kousky, zbytek na plátky nebo klínky k podávání)

1. Omyté a osušené steaky z lososa osolíme, jemně opepříme a poprášíme lehce hladkou moukou.
V pánvi rozpálíme olej a lososa na něm z obou stran nejprve prudčeji opečeme a na středním plameni dopečeme. Trvá to asi 8 minut, podle výšky masa. Hotové porce ryby přendáme na nahřáté talíře a přikryjeme.

2. V menší pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme kostičky šunky a kousky citronu a osmahneme. Zalijeme citronovou šťávou, popřípadě dochutíme solí a mletým pepřem, promícháme a prohřejeme. Porce ryby podáváme přelité máslovo-citronovou šťávou se šunkou, citronem a obložené citronovými plátky.

TIP
Porce lososa osolíme, opepříme a pokapeme olejem a citronovou šťávou a dáme na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi deset minut. Vyzkoušejte sušenou italskou nebo maďarskou šunku.

Pečené filety z makrely se špenátem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 6-8 min. pečení

* 4 filety z makrely s kůží, asi 600 g
* 3 lžíce olivového oleje + trochu na potření papíru
* 1 stroužek česneku
* snítka rozmarýnu nebo tymiánu
* sůl
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* trochu hrubé krupice
* 400 g listového špenátu, nejlépe čerstvého
* 1 větší celer, nakrájený na drobné kostičky
* 1 - 2 lžíce citronové šťávy
* popřípadě trochu cukru na dochucení celeru

1. V misce smícháme 3 lžíce oleje, drcený česnek a snítku rozmarýnu nebo tymiánu.
Olej necháme stát stranou, aby získal co nejvýraznější chuť. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Filety překrojíme, osolíme a položíme kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem potřeným olivovým olejem. Porce ryby na povrchu potřeme hořčicí a poprášíme krupicí. Pečeme asi 6 minut, dokud se neutvoří krustička.

2. Mezitím vložíme do vroucí vody kostičky celeru a uvaříme je doměkka. Vodu slijeme na omyté špenátové listy a necháme okapat. Olej přecedíme.
Uvařený celer promícháme s trochou ochuceného oleje, citronové šťávy a soli.
Špenátové listy promícháme s trochou ochuceného oleje.

3. Podáváme na nahřátých talířích s upečenými rybími filetami, zakápnutými aromatickým olejem a klínky citronu.

TIP
Dno zapékací misky vytřete prolisovaným česnekem nebo ho zamíchejte přímo do nakrájených brambor.

Pečený pstruh se slaninou, šalotkou a rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 20 min. pečení

* 4 celí pstruzi
* sůl a mletý pepř
* hladká mouka na poprášení ryby
* pár snítek rozmarýnu
* 2 citrony
* asi 16 plátků anglické slaniny
* 5 lžic olivového oleje
* 1 -2 lžíce másla
* 4 šalotky, najemno nakrájené
* 1 lžička usekané petrželky

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Očištěné, omyté a osušené pstruhy osolíme a opepříme na povrchu i uvnitř. Do břišní dutiny každého vložíme kousek větvičky rozmarýnu a plátek citronu. Ryby ovážeme ve stejnoměrných rozestupech plátky anglické slaniny a poprášíme hladkou moukou. Slaninu přichytíme podle potřeby bílou nití.

2. Ryby naskládáme na plech nebo do pekáče vyloženého pečicím papírem potřeným olejem a pstruhy přelejeme zbylým olivovým olejem. Pečeme asi 15 - 20 minut podle velikosti pstruhů dozlatova. Během pečení ryby opatrně obrátíme a opečeme je i z druhé strany.

3. V pánvi rozehřejeme máslo, zpěníme na něm jemně pokrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Zalijeme šťávou z jednoho citronu, promícháme a krátce povaříme. Nakonec vmícháme usekanou petrželku, prohřejeme se snítkami rozmarýnu a přelijeme přes upečené ryby při podávání. Podáváme obložené plátky citronu, snítkou rozmarýnu a s vařenými bramborami.

TIP Ryby před vložením do trouby z obou stran opečte na rozpálené směsi oleje a másla, přendejte je na plech nebo do pekáče vyloženého pečicím papírem a 10 minut dopékejte. Šalotku s máslem a citronovou šťávou zalijte ještě trochou bílého vína a povařte, až se tekutina odpaří asi na polovinu.

Rybí filety s mandlemi, šalvějí a hroznovým vínem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 10 min. vaření a smažení

* 4 rybí filety bez kůže (treska, pstruh) asi 400 - 600 g
* trochu mléka na namočení
* 6 lžic kukuřičné mouky nebo strouhanky z toastového chleba
* 2 - 3 lžíce drobně usekaných nebo hruběji umletých loupaných mandlí
* lžíce usekané čerstvé nebo 1/2 lžíce sušené šalvěje
* sůl
* olivový olej na smažení + kousek másla
* 200 g kuliček hroznového vína, červeného
* 1 lžíce másla
* 100 - 150 ml bílého vína
* lžička cukru nebo medu, podle chuti

1. Rybí filety překrojíme na menší kusy a namočíme je na chvíli do mléka. Kuličky vína omyjeme, rozpůlíme a zbavíme peciček. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hrozno, krátce osmahneme, zalijeme bílým vínem a vaříme na mírném plameni, dokud se tekutina neodpaří. Dochutíme solí a cukrem nebo medem.

2. Porce ryby vyjmeme z mléka a obalíme ve směsi kukuřičné mouky nebo strouhanky smíchané s mandlemi, šalvějí a solí. Smažíme v rozpáleném oleji s máslem po obou stranách dozlatova, necháme odsát na papírových ubrouscích přebytečný tuk a podáváme se šťávou a hroznovým vínem.

TIP
Mražené rybí filety nechte trochu rozmrznout, ale ne úplně, maso by se pak rozpadalo. Porce ryby pokapejte citronovou šťávou, maso se tak zpevní, a pak obalujte a smažte.

Autor:






Nejčtenější

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.