Malá rybí generálka

  0:07
Ještě se 34x vyspíme, než se na stůl ponese štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem. Proč si v následujících dnech neužít ryby trochu jinak?

Filet z lososa se šunkou a citrony | foto: In Images

Naší kulinární expertce Daně Obermajerové pište na ona@mfdnes.cz

Filet z lososa se šunkou a citrony

Obrázek není k dispozici

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 8-10 min. pečení

* 4 steaky (podkovy) z lososa, s kůží
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžíce hladké mouky
* 3 - 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 200 g šunky, nakrájené na kostičky
* šťáva z 1 citronu
* 2 citrony, omyté a nejlépe chemicky neošetřené (půlka nakrájená na drobné kousky, zbytek na plátky nebo klínky k podávání)

1. Omyté a osušené steaky z lososa osolíme, jemně opepříme a poprášíme lehce hladkou moukou.
V pánvi rozpálíme olej a lososa na něm z obou stran nejprve prudčeji opečeme a na středním plameni dopečeme. Trvá to asi 8 minut, podle výšky masa. Hotové porce ryby přendáme na nahřáté talíře a přikryjeme.

2. V menší pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme kostičky šunky a kousky citronu a osmahneme. Zalijeme citronovou šťávou, popřípadě dochutíme solí a mletým pepřem, promícháme a prohřejeme. Porce ryby podáváme přelité máslovo-citronovou šťávou se šunkou, citronem a obložené citronovými plátky.

TIP
Porce lososa osolíme, opepříme a pokapeme olejem a citronovou šťávou a dáme na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi deset minut. Vyzkoušejte sušenou italskou nebo maďarskou šunku.

Pečené filety z makrely se špenátem

Obrázek není k dispozici

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 6-8 min. pečení

* 4 filety z makrely s kůží, asi 600 g
* 3 lžíce olivového oleje + trochu na potření papíru
* 1 stroužek česneku
* snítka rozmarýnu nebo tymiánu
* sůl
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* trochu hrubé krupice
* 400 g listového špenátu, nejlépe čerstvého
* 1 větší celer, nakrájený na drobné kostičky
* 1 - 2 lžíce citronové šťávy
* popřípadě trochu cukru na dochucení celeru

1. V misce smícháme 3 lžíce oleje, drcený česnek a snítku rozmarýnu nebo tymiánu.
Olej necháme stát stranou, aby získal co nejvýraznější chuť. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Filety překrojíme, osolíme a položíme kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem potřeným olivovým olejem. Porce ryby na povrchu potřeme hořčicí a poprášíme krupicí. Pečeme asi 6 minut, dokud se neutvoří krustička.

2. Mezitím vložíme do vroucí vody kostičky celeru a uvaříme je doměkka. Vodu slijeme na omyté špenátové listy a necháme okapat. Olej přecedíme.
Uvařený celer promícháme s trochou ochuceného oleje, citronové šťávy a soli.
Špenátové listy promícháme s trochou ochuceného oleje.

3. Podáváme na nahřátých talířích s upečenými rybími filetami, zakápnutými aromatickým olejem a klínky citronu.

TIP
Dno zapékací misky vytřete prolisovaným česnekem nebo ho zamíchejte přímo do nakrájených brambor.

Pečený pstruh se slaninou, šalotkou a rozmarýnem

Pečený pstruh se slaninou, šalotkou a rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 20 min. pečení

* 4 celí pstruzi
* sůl a mletý pepř
* hladká mouka na poprášení ryby
* pár snítek rozmarýnu
* 2 citrony
* asi 16 plátků anglické slaniny
* 5 lžic olivového oleje
* 1 -2 lžíce másla
* 4 šalotky, najemno nakrájené
* 1 lžička usekané petrželky

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Očištěné, omyté a osušené pstruhy osolíme a opepříme na povrchu i uvnitř. Do břišní dutiny každého vložíme kousek větvičky rozmarýnu a plátek citronu. Ryby ovážeme ve stejnoměrných rozestupech plátky anglické slaniny a poprášíme hladkou moukou. Slaninu přichytíme podle potřeby bílou nití.

2. Ryby naskládáme na plech nebo do pekáče vyloženého pečicím papírem potřeným olejem a pstruhy přelejeme zbylým olivovým olejem. Pečeme asi 15 - 20 minut podle velikosti pstruhů dozlatova. Během pečení ryby opatrně obrátíme a opečeme je i z druhé strany.

3. V pánvi rozehřejeme máslo, zpěníme na něm jemně pokrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Zalijeme šťávou z jednoho citronu, promícháme a krátce povaříme. Nakonec vmícháme usekanou petrželku, prohřejeme se snítkami rozmarýnu a přelijeme přes upečené ryby při podávání. Podáváme obložené plátky citronu, snítkou rozmarýnu a s vařenými bramborami.

TIP Ryby před vložením do trouby z obou stran opečte na rozpálené směsi oleje a másla, přendejte je na plech nebo do pekáče vyloženého pečicím papírem a 10 minut dopékejte. Šalotku s máslem a citronovou šťávou zalijte ještě trochou bílého vína a povařte, až se tekutina odpaří asi na polovinu.

Rybí filety s mandlemi, šalvějí a hroznovým vínem

Rybí filety s mandlemi, šalvějí a hroznovým vínem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 10 min. vaření a smažení

* 4 rybí filety bez kůže (treska, pstruh) asi 400 - 600 g
* trochu mléka na namočení
* 6 lžic kukuřičné mouky nebo strouhanky z toastového chleba
* 2 - 3 lžíce drobně usekaných nebo hruběji umletých loupaných mandlí
* lžíce usekané čerstvé nebo 1/2 lžíce sušené šalvěje
* sůl
* olivový olej na smažení + kousek másla
* 200 g kuliček hroznového vína, červeného
* 1 lžíce másla
* 100 - 150 ml bílého vína
* lžička cukru nebo medu, podle chuti

1. Rybí filety překrojíme na menší kusy a namočíme je na chvíli do mléka. Kuličky vína omyjeme, rozpůlíme a zbavíme peciček. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hrozno, krátce osmahneme, zalijeme bílým vínem a vaříme na mírném plameni, dokud se tekutina neodpaří. Dochutíme solí a cukrem nebo medem.

2. Porce ryby vyjmeme z mléka a obalíme ve směsi kukuřičné mouky nebo strouhanky smíchané s mandlemi, šalvějí a solí. Smažíme v rozpáleném oleji s máslem po obou stranách dozlatova, necháme odsát na papírových ubrouscích přebytečný tuk a podáváme se šťávou a hroznovým vínem.

TIP
Mražené rybí filety nechte trochu rozmrznout, ale ne úplně, maso by se pak rozpadalo. Porce ryby pokapejte citronovou šťávou, maso se tak zpevní, a pak obalujte a smažte.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...