Co jste možná nevěděli o máku
Mák se může hrdě pyšnit označením superpotravina. Obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko. Díky vysokému množství dietní vlákniny (23 g na 100 g máku) je možné konzumací modrých semen zlepšit zažívání.
Semena máku jsou bohatá na olejové a linolové kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi.
Mák je také zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích. Každá porce máku obsahuje významné množství vitaminu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).
Česká republika je jedním z předních světových producentů kvalitního a chuťově výborného potravinářského máku. Bohužel se ale i k nám dováží mák technický, který má horší vlastnosti (chuť, vůně, barva) a také obsahuje vyšší podíl opiových alkaloidů. Jeho cena je ovšem nižší, a právě proto se často i u nás prodává jako potravina, zejména v mleté podobě, kde se nekvalitní mák lépe skryje.
Jak je od sebe poznáte? Pořádně si prohlédněte celá semena, přivoňte a ochutnejte. Potravinářský mák je modrý, voňavý a příjemné chuti, zatímco ten technický je nahnědlý, bez vůně a nahořklý.
Nejlepší zárukou kvality je nákup čerstvého máku přímo u pěstitele, v obchodě si pak dávejte pozor především na nízkou cenu a mletému máku se raději vyhněte.Doma mák uchovávejte v chladu a suchu, předejdete tak jeho žluknutí.