Kynutá bábovka s mákem
Ingredience:
- 250 ml vlažného mléka
- 70 g krupicového cukru
- 21 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- špetka soli
- 2 žloutky
Na náplň: - 130 g čerstvě mletého máku
- 100 ml mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky skořice
- mleté piškoty podle potřeby
Pracovní postup:
- Do hrnečku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci krupicového cukru a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
- Ostatní ingredience odvážíme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a pomocí robota, nebo vařečkou vypracujeme hladké těsto. To zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.
- Mezitím si připravíme náplň tak, že mák povaříme v mléce, přidáme cukr a koření a zahustíme mletými piškoty. Necháme vychladnout.
- Těsto vyklopíme na pracovní desku, podsypeme moukou a vyválíme na placku. Potřeme ji náplní, zavineme a vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Bábovku necháme chvilku stát, pak ji vyklopíme, necháme zchladnout a poprášíme moučkovým cukrem.