Hubnutí - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Majonézy s mírou, nejlepší je light

Majonézy či tatarské omáčky se rozhodně nemohou chlubit nálepkou zdravých potravin. Přesto je namístě položit si otázku - jsou opravdu tak nebezpečné? Můžeme si občas trochu majonézy dopřát? A máme si vybírat ty s označením light?

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE 

Obecně platí, že pokud má být hubnutí trvalé, musíte se zbavovat nadbytečných kilogramů pozvolna a zároveň se při tom netrápit.

Pokud si tedy budete jeden dva měsíce odpírat všechno, co máte rádi, může se vám stát, že se pak na všechny pochoutky vrhnete jako hladoví psi a bez rozmyslu vše spořádáte.

Pak se postavíte na váhu a budete litovat, že jste zase neměli pevnou vůli. Proto je lepší si čas od času něco málo dopřát, samozřejmě s mírou a po dobrém výběru.

Záleží na ostatním jídle
Majonézy nejvíce škodí, kombinujete-li je s dalšími potravinami nebo pokrmy s vysokým obsahem tuku. Pokud si objednáte v restauraci smažené hranolky s tatarkou, je to opravdu příliš.

Ještě zákeřnější je sestava smažený sýr (sám o sobě má hodně tuku) - hranolky - tatarská omáčka. Požadavkům na zdravou výživu neodpovídají ani hotové majonézové saláty, třeba vajíčkový, pochoutkový, kempink, doplněné navíc bílým pečivem.

Majonézy naopak neohrozí hubnutí tehdy, je-li v celodenním jídelníčku relativně málo tuku. Nevadí tehdy, když jejich množství odměřujete na lžičky, maximálně lžíci, nikoli na sklenice. Neškodí v kombinaci se zeleninou.

Výhodou také je, že na rozdíl od dříve podomácku vyráběných majonéz se dnes už nepoužívá tolik žloutků, takže obsah cholesterolu je v nich v porovnání s uzeninami zanedbatelný.

Verze light je vhodnější
Vyplatí se používat majonézy a tatarské omáčky light? Energetická hodnota klasické majonézy je 3300 kilojoulů na sto gramů, u light majolky to je 1900-2010 kilojoulů, u tatarské omáčky 2140 kilojoulů a u Yofresh 1310 kilojoulů. Nahrazení klasické majonézy její lehkou verzí tedy představuje velký rozdíl.

Existují rovněž výrobky ze sóji, které jsou vhodné u lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Energetický obsah je však 1160 kilojoulů, proto se nemůžete domnívat, že této majonézy můžete sníst výrazně více než klasické.

Dobré tipy:
• Do bílého jogurtu přidejte 1 lžíci salátového dresinku, promíchejte a máte rychlou zálivku na 2 porce salátu. 
• Zkuste občas vyrobit majonézu z olivového oleje, žloutků a citronové šťávy. Chuť je vynikající a stačí velmi málo.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: dalamánek s budapešťskou pomazánkou
100 g tvarohu
jarní cibulka
paprika
mletý kmín, sůl, pepř
1 rajče či paprika
1060 kJ

SVAČINA: malinový kefír
300 ml kefíru
100 g malin (nebo jiného drobného ovoce)
740 kJ

OBĚD: filé se špenátem
1 brambor
200 g filé z tresky
půl balíčku mrazeného listového špenátu
1 lžička oleje
česnek, sůl, pepř
1280 kJ

SVAČINA: sýr s okurkou
50 g eidamu (30 % tuku)
okurka
650 kJ

VEČEŘE: salát s kuřetem
2 křehké chleby
100 g kuřecích prsíček
1 větší rajče
půl okurky
ledový či hlávkový salát
půl červené papriky
1 lžíce tatarské omáčky
1 lžička oleje aceto balsamico
Maso nakrájejte a přidejte lžíci kvalitní sójové omáčky. Zeleninu nakrájejte a rozložte na talíř, osolte a přidejte aceto balsamico. Opečte maso, položte ho na zeleninu, posypte čerstvě mletým pepřem a přidejte tatarskou omáčku.
1360 kJ

CELKEM: 5090 kJ