Obecně platí, že pokud má být hubnutí trvalé, musíte se zbavovat nadbytečných kilogramů pozvolna a zároveň se při tom netrápit.
Pokud si tedy budete jeden dva měsíce odpírat všechno, co máte rádi, může se vám stát, že se pak na všechny pochoutky vrhnete jako hladoví psi a bez rozmyslu vše spořádáte.
Pak se postavíte na váhu a budete litovat, že jste zase neměli pevnou vůli. Proto je lepší si čas od času něco málo dopřát, samozřejmě s mírou a po dobrém výběru.
Záleží na ostatním jídle
Majonézy nejvíce škodí, kombinujete-li je s dalšími potravinami nebo pokrmy s vysokým obsahem tuku. Pokud si objednáte v restauraci smažené hranolky s tatarkou, je to opravdu příliš.
Ještě zákeřnější je sestava smažený sýr (sám o sobě má hodně tuku) - hranolky - tatarská omáčka. Požadavkům na zdravou výživu neodpovídají ani hotové majonézové saláty, třeba vajíčkový, pochoutkový, kempink, doplněné navíc bílým pečivem.
Majonézy naopak neohrozí hubnutí tehdy, je-li v celodenním jídelníčku relativně málo tuku. Nevadí tehdy, když jejich množství odměřujete na lžičky, maximálně lžíci, nikoli na sklenice. Neškodí v kombinaci se zeleninou.
Výhodou také je, že na rozdíl od dříve podomácku vyráběných majonéz se dnes už nepoužívá tolik žloutků, takže obsah cholesterolu je v nich v porovnání s uzeninami zanedbatelný.
Verze light je vhodnější
Vyplatí se používat majonézy a tatarské omáčky light? Energetická hodnota klasické majonézy je 3300 kilojoulů na sto gramů, u light majolky to je 1900-2010 kilojoulů, u tatarské omáčky 2140 kilojoulů a u Yofresh 1310 kilojoulů. Nahrazení klasické majonézy její lehkou verzí tedy představuje velký rozdíl.
Existují rovněž výrobky ze sóji, které jsou vhodné u lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Energetický obsah je však 1160 kilojoulů, proto se nemůžete domnívat, že této majonézy můžete sníst výrazně více než klasické.
Dobré tipy:
• Do bílého jogurtu přidejte 1 lžíci salátového dresinku, promíchejte a máte rychlou zálivku na 2 porce salátu.
• Zkuste občas vyrobit majonézu z olivového oleje, žloutků a citronové šťávy. Chuť je vynikající a stačí velmi málo.
Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: dalamánek s budapešťskou pomazánkou SVAČINA: malinový kefír OBĚD: filé se špenátem SVAČINA: sýr s okurkou VEČEŘE: salát s kuřetem CELKEM: 5090 kJ |