Doporučujeme

Lotrinský koláč

- Těsto rozválíme, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Při použití lístkového těsta formu předem propláchneme studenou vodou, pro křehké těsto ji vymastíme máslem. Slaninu rychle osmahneme a polovinu z ní rozložíme na dno koláče. Jemně usekanou cibuli zpěníme na tuku ze slaniny a takto připravenou vložíme na opečené plátky slaniny.

400 g lístkového nebo slaného křehkého těsta
100 g jemných plátků slaniny
1 velká cibule
200 g tvrdého sýra
2 dl mléka
1-1 1/2 dl smetany
3 vejce
sůl
pepř
muškátový oříšek
máslo

Koláč posypeme nastrouhaným sýrem. Mléko, smetanu a vejce smícháme, okořeníme a vlijeme na sýr. Povrch dozdobíme zbytky opečené slaniny. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 220 °C.

Lotrinský koláč


  • Vybrali jsme pro Vás