Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lososové lahůdky, které potěší vaše chuťové buňky

  0:46aktualizováno  0:46
Jedna z nejpopulárnějších ryb sice patří mezi ty tučnější, ale zdraví velmi svědčí. A co teprve chuťovým buňkám...

Nudle se smetanovou omáčkou | foto: Isifa.com

Tartar z lososa s kaviárem a křenovým dipemTartar z lososa s kaviárem a křenovým dipem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 400 g čerstvého lososa bez kostí a kůže 
* 1 menší šalotka 
* 1 lžíce koňaku 
* 3 lžíce panenského olivového oleje 
* šťáva asi z poloviny pomeranče 
* šťáva z 1 citronu, dle chuti 
* 1/2 lžičky citronové kůry 
* čerstvě mletý bílý pepř 
* 4 lžičky kaviáru k podávání 
* snítka kopru k podávání

Na ochucenou smetanu: 
* 150 ml creme fraiche či kysané smetany 
* 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu

1. V misce prošleháme velmi jemně usekanou šalotku, koňak, olivový olej, pomerančovou šťávu, šťávu asi z poloviny citronu, citronovou kůru a mletý pepř na marinádu.

2. Maso z lososa velmi jemně pokrájíme nebo u sekáme, promícháme s marinádou, osolíme,chuť dotáhneme podle potřeby citronovou šťávou a dáme na chvíli uležet do chladu. Mezitím rozmícháme smetanu s jemně nastrouhaným čerstvým křenem a ochutíme ji cukrem, solí a citronovou šťávou dle vlastní chuti.

3. Z lososové směsi vytvarujeme 4 bábovičky, přelijeme je trochou ochucené smetany, ozdobíme kaviárem a snítkou kopru a podáváme nejlépe s plátky bagety opečené na másle. Do tartaru přidáme navíc asi lžíci až dvě velmi jemně usekané bulvy sladkého fenyklu a smetanu dochutíme pro změnu usekaným koprem a pažitkou.

Co s lososem v kuchyni

Filety – vykoštěné řezy ryby
Hodí se na pečení, grilování, smažení v těstíčku, pro kombinaci s různými omáčkami či na japonské sushi. Ideální pro děti.

Podkovy z lososa neboli steaky
Pokud rádi grilujete či připravujete maso na pánvi – dobře vypadá na talíři.

Celá ryba
Samozřejmě si ji můžete sami naporcovat, ale když už na ni narazíte, upečte si ji vcelku.

Uzený losos
Je vhodný na přípravu různých předkrmů, chlebíčků, rolek či do těstovin. 

Závitky s uzeným lososemZávitky s uzeným lososem

Příprava: 45 minut + doba na ztuhnutí

Na palačinky: 
* 1 vejce
* 300 ml mléka 
* 150 g polohrubé mouky

Na náplň:
*
250 g žervé nebo lučiny 
* 100 g másla 
* 50 ml zakysané smetany
* 1-2 lžíce kopru + snítka na ozdobu 
* citronová šťáva 
* 200 g plátků uzeného lososa

1. V míse spojíme vejce, mléko, mouku a špetku soli a umícháme hladké těstíčko a necháme ho chvíli odpočinout. Rozpálíme si nepřilnavou pánev, potřeme ji lehce máslem nebo olejem, rozlijeme na ni krouživým pohybem trochu těsta a po obou stranách upečeme tenkou palačinku. Takto postupně upečeme všechny palačinky a necháme je úplně vychladnout.

2. Změklé máslo utřeme s trochou soli do pěny a postupně zašleháme žervé a smetanu a vyšleháme hladký krém. Nakonec vmícháme kopr a dochutíme solí a trochou citronové šťávy. Palačinky poklademe plátky lososa, potřeme krémem a srolujeme.

3. Každou palačinku zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie, utáhneme a dáme ztuhnout do lednice. Před podáváním krájíme ostrým nožem na silnější plátky, ozdobíme koprem a doplníme párátkem.

Tip
Krém lze připravit i z tvarohu a smetany nebo z mascarpone. Máslo můžete vynechat a použít jenom žervé a smetanu, krém bude jemnější, ale méně pevný.

Nudle se smetanovou omáčkouNudle se smetanovou omáčkou

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 350-400 g nudlí Linguine 
* 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla 
* 400 g filet lososa bez kostí a kůže 
* 1 chilli paprička, nakrájená na proužky
* šťáva z 1/2 citronu
* 250 g creme fraiche nebo kysané smetany 
* hrst pažitky

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě takzvaně na skus, scedíme. Mezitím v nepřilnavé pánvi rozehřejeme lžíci oleje, vsypeme proužky papričky a chvíli opékáme, dokud nezměknou. Potom je vmícháme i s olejem do scezených těstovin. Do pánve přidáme zbylý olej a máslo.

2. Omytého, osušeného lososa nakrájíme na proužky nebo větší kousky, osolíme, opepříme a opečeme v pánvi na rozpáleném oleji s máslem po obou stranách, aby byla ryba propečená, ale nevysušená. Vyjmeme a uchováme v teple. Do pánve přidáme smetanu, rozmícháme, necháme přejít varem, ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a stáhneme z ohně.

3. Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře, poklademe kousky opečeného lososa, přelijeme smetanovou omáčkou, posypeme usekanou pažitkou a poprášíme čerstvě mletým pepřem.

Tip
Lososa lze uvařit také v páře. Na másle pak můžete zpěnit cibuli a česnek, povařit se smetanou, vmíchat parmazán a dochutit solí a pepřem.

Rizoto s lososem a pažitkouRizoto s lososem a pažitkou

Příprava: 45 minut + 20-25 minut vaření

* 400 g lososa nakrájeného na kostky 
* šťáva z 1 citronu 
* špetka šafránu 
* 2 lžíce másla 
* 2 šalotky 
* 2 stroužky česneku 
* 300 g rizotové rýže 
* 150 ml bílého vína 
* 50 ml bílého vermutu 
* 750 ml vývaru 
* 40 g strouhaného parmazánu

1. Kousky lososa osolíme, opepříme, vložíme do mísy, zalijeme šťávou z citronu a necháme asi 30 minut v chladu odležet. Mezitím si uvaříme vývar a rozmícháme v něm šafrán. Rýži propláchneme horkou vodou a necháme ji okapat.

2. Ve větším kastrole na lžíci másla krátce osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku s usekaným česnekem, přisypeme rýži a osmahneme ji ze všech stran, až zrnka zbělají. Zalijeme vínem a vermutem, zamícháme a dusíme na mírném ohni, dokud se skoro všechno víno nevstřebá do rýže.

3. Potom přilijeme část vroucího vývaru, promícháme a vaříme pod poklicí za občasného zamíchání, dokud se vývar nevsákne. Takto postupně přiléváme další vývar, dokud není rýže téměř měkká, celkem to trvá asi 15 minut. Do rizota lehce zamícháme kousky lososa a vaříme na mírném ohni dalších asi 5 minut, dokud není losos uvařený.

4. Odstavíme z ohně, vmícháme strouhaný parmazán a necháme chvíli rozležet, stačí 2-3 minuty. Podáváme ozdobené usekanou pažitkou, hoblinami parmazánu a s vločkami zbylého másla.

Pečený losos s mandlemiPečený losos s mandlemi

Příprava: 10 minut + 30-40 minut pečení

* 1 kg lososa vcelku, vykuchaného ( i mražený) 
* 6 lžic balzamikového octa + ocet k podávání
* 4 lžíce olivového oleje 
* 1 lžíce másla 
* svazek petrželky
* několik snítek bazalky 
* 4 stroužky česneku, na plátky 
* 2 lžíce mandlových lupínků

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce prošleháme balzamikový ocet, olej, sůl a pepř. Lososa omyjeme, osušíme, mraženého necháme předtím povolit. Po celé délce páteře uděláme ostrým nožem po obou stranách kolmé zářezy. Vnitřek ryby osolíme, opepříme, vyložíme bylinkami a kouskem másla.

2. Větší kus alobalu pomažeme po matné straně olivovým olejem a na něj položíme rybu, kterou potřeme z obou stran připravenou octovo-olejovou směsí. Do zářezů vložíme plátky česneku a lupínky mandlí, ještě jednou celého lososa potřeme směsí z octa, zabalíme ho do alobalu a okraje zatočíme a dobře spojíme.

3. Rybu přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut. Poté vyjmeme z trouby, opatrně rozbalíme a porcujeme na jednotlivé porce. Podáváme s balzamikovým octem dle chuti.

Tip
Podávejte například s kuskusem, připraveným s čerstvou zeleninou, citronem a koriandrem, nebo se šťouchanými brambory či bramborovou kaší.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.