Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Lososové lahůdky, které potěší vaše chuťové buňky

  0:46aktualizováno  0:46
Jedna z nejpopulárnějších ryb sice patří mezi ty tučnější, ale zdraví velmi svědčí. A co teprve chuťovým buňkám...

Nudle se smetanovou omáčkou | foto: Isifa.com

Tartar z lososa s kaviárem a křenovým dipemTartar z lososa s kaviárem a křenovým dipem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 400 g čerstvého lososa bez kostí a kůže 
* 1 menší šalotka 
* 1 lžíce koňaku 
* 3 lžíce panenského olivového oleje 
* šťáva asi z poloviny pomeranče 
* šťáva z 1 citronu, dle chuti 
* 1/2 lžičky citronové kůry 
* čerstvě mletý bílý pepř 
* 4 lžičky kaviáru k podávání 
* snítka kopru k podávání

Na ochucenou smetanu: 
* 150 ml creme fraiche či kysané smetany 
* 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu

1. V misce prošleháme velmi jemně usekanou šalotku, koňak, olivový olej, pomerančovou šťávu, šťávu asi z poloviny citronu, citronovou kůru a mletý pepř na marinádu.

2. Maso z lososa velmi jemně pokrájíme nebo u sekáme, promícháme s marinádou, osolíme,chuť dotáhneme podle potřeby citronovou šťávou a dáme na chvíli uležet do chladu. Mezitím rozmícháme smetanu s jemně nastrouhaným čerstvým křenem a ochutíme ji cukrem, solí a citronovou šťávou dle vlastní chuti.

3. Z lososové směsi vytvarujeme 4 bábovičky, přelijeme je trochou ochucené smetany, ozdobíme kaviárem a snítkou kopru a podáváme nejlépe s plátky bagety opečené na másle. Do tartaru přidáme navíc asi lžíci až dvě velmi jemně usekané bulvy sladkého fenyklu a smetanu dochutíme pro změnu usekaným koprem a pažitkou.

Co s lososem v kuchyni

Filety – vykoštěné řezy ryby
Hodí se na pečení, grilování, smažení v těstíčku, pro kombinaci s různými omáčkami či na japonské sushi. Ideální pro děti.

Podkovy z lososa neboli steaky
Pokud rádi grilujete či připravujete maso na pánvi – dobře vypadá na talíři.

Celá ryba
Samozřejmě si ji můžete sami naporcovat, ale když už na ni narazíte, upečte si ji vcelku.

Uzený losos
Je vhodný na přípravu různých předkrmů, chlebíčků, rolek či do těstovin. 

Závitky s uzeným lososemZávitky s uzeným lososem

Příprava: 45 minut + doba na ztuhnutí

Na palačinky: 
* 1 vejce
* 300 ml mléka 
* 150 g polohrubé mouky

Na náplň:
*
250 g žervé nebo lučiny 
* 100 g másla 
* 50 ml zakysané smetany
* 1-2 lžíce kopru + snítka na ozdobu 
* citronová šťáva 
* 200 g plátků uzeného lososa

1. V míse spojíme vejce, mléko, mouku a špetku soli a umícháme hladké těstíčko a necháme ho chvíli odpočinout. Rozpálíme si nepřilnavou pánev, potřeme ji lehce máslem nebo olejem, rozlijeme na ni krouživým pohybem trochu těsta a po obou stranách upečeme tenkou palačinku. Takto postupně upečeme všechny palačinky a necháme je úplně vychladnout.

2. Změklé máslo utřeme s trochou soli do pěny a postupně zašleháme žervé a smetanu a vyšleháme hladký krém. Nakonec vmícháme kopr a dochutíme solí a trochou citronové šťávy. Palačinky poklademe plátky lososa, potřeme krémem a srolujeme.

3. Každou palačinku zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie, utáhneme a dáme ztuhnout do lednice. Před podáváním krájíme ostrým nožem na silnější plátky, ozdobíme koprem a doplníme párátkem.

Tip
Krém lze připravit i z tvarohu a smetany nebo z mascarpone. Máslo můžete vynechat a použít jenom žervé a smetanu, krém bude jemnější, ale méně pevný.

Nudle se smetanovou omáčkouNudle se smetanovou omáčkou

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 350-400 g nudlí Linguine 
* 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla 
* 400 g filet lososa bez kostí a kůže 
* 1 chilli paprička, nakrájená na proužky
* šťáva z 1/2 citronu
* 250 g creme fraiche nebo kysané smetany 
* hrst pažitky

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě takzvaně na skus, scedíme. Mezitím v nepřilnavé pánvi rozehřejeme lžíci oleje, vsypeme proužky papričky a chvíli opékáme, dokud nezměknou. Potom je vmícháme i s olejem do scezených těstovin. Do pánve přidáme zbylý olej a máslo.

2. Omytého, osušeného lososa nakrájíme na proužky nebo větší kousky, osolíme, opepříme a opečeme v pánvi na rozpáleném oleji s máslem po obou stranách, aby byla ryba propečená, ale nevysušená. Vyjmeme a uchováme v teple. Do pánve přidáme smetanu, rozmícháme, necháme přejít varem, ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a stáhneme z ohně.

3. Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře, poklademe kousky opečeného lososa, přelijeme smetanovou omáčkou, posypeme usekanou pažitkou a poprášíme čerstvě mletým pepřem.

Tip
Lososa lze uvařit také v páře. Na másle pak můžete zpěnit cibuli a česnek, povařit se smetanou, vmíchat parmazán a dochutit solí a pepřem.

Rizoto s lososem a pažitkouRizoto s lososem a pažitkou

Příprava: 45 minut + 20-25 minut vaření

* 400 g lososa nakrájeného na kostky 
* šťáva z 1 citronu 
* špetka šafránu 
* 2 lžíce másla 
* 2 šalotky 
* 2 stroužky česneku 
* 300 g rizotové rýže 
* 150 ml bílého vína 
* 50 ml bílého vermutu 
* 750 ml vývaru 
* 40 g strouhaného parmazánu

1. Kousky lososa osolíme, opepříme, vložíme do mísy, zalijeme šťávou z citronu a necháme asi 30 minut v chladu odležet. Mezitím si uvaříme vývar a rozmícháme v něm šafrán. Rýži propláchneme horkou vodou a necháme ji okapat.

2. Ve větším kastrole na lžíci másla krátce osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku s usekaným česnekem, přisypeme rýži a osmahneme ji ze všech stran, až zrnka zbělají. Zalijeme vínem a vermutem, zamícháme a dusíme na mírném ohni, dokud se skoro všechno víno nevstřebá do rýže.

3. Potom přilijeme část vroucího vývaru, promícháme a vaříme pod poklicí za občasného zamíchání, dokud se vývar nevsákne. Takto postupně přiléváme další vývar, dokud není rýže téměř měkká, celkem to trvá asi 15 minut. Do rizota lehce zamícháme kousky lososa a vaříme na mírném ohni dalších asi 5 minut, dokud není losos uvařený.

4. Odstavíme z ohně, vmícháme strouhaný parmazán a necháme chvíli rozležet, stačí 2-3 minuty. Podáváme ozdobené usekanou pažitkou, hoblinami parmazánu a s vločkami zbylého másla.

Pečený losos s mandlemiPečený losos s mandlemi

Příprava: 10 minut + 30-40 minut pečení

* 1 kg lososa vcelku, vykuchaného ( i mražený) 
* 6 lžic balzamikového octa + ocet k podávání
* 4 lžíce olivového oleje 
* 1 lžíce másla 
* svazek petrželky
* několik snítek bazalky 
* 4 stroužky česneku, na plátky 
* 2 lžíce mandlových lupínků

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce prošleháme balzamikový ocet, olej, sůl a pepř. Lososa omyjeme, osušíme, mraženého necháme předtím povolit. Po celé délce páteře uděláme ostrým nožem po obou stranách kolmé zářezy. Vnitřek ryby osolíme, opepříme, vyložíme bylinkami a kouskem másla.

2. Větší kus alobalu pomažeme po matné straně olivovým olejem a na něj položíme rybu, kterou potřeme z obou stran připravenou octovo-olejovou směsí. Do zářezů vložíme plátky česneku a lupínky mandlí, ještě jednou celého lososa potřeme směsí z octa, zabalíme ho do alobalu a okraje zatočíme a dobře spojíme.

3. Rybu přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut. Poté vyjmeme z trouby, opatrně rozbalíme a porcujeme na jednotlivé porce. Podáváme s balzamikovým octem dle chuti.

Tip
Podávejte například s kuskusem, připraveným s čerstvou zeleninou, citronem a koriandrem, nebo se šťouchanými brambory či bramborovou kaší.

Autoři:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz