Lok na Nový rok

  10:47aktualizováno  10:47
Přípitek na Nový rok se neobejde bez šampaňského, ale není třeba s ním začít hned zkraje večera, ani u něj po půlnoci zůstat. Nechte se inspirovat našimi tropickými drinky!

Jaké zajímavé drinky přinesl letošní rok? | foto: Profimedia.cz

Šampaňský koktejl

1 SKLENICE

1 cl koňaku
1 cl cointreau (pomerančový likér)
8 cl sektu
led
spirála pomerančové kůry na ozdobu

1. Do vychlazené sklenky na sekt vložíme jeden kousek ledu a přes led postupně nalijeme likér, koňak a opatrně dolijeme dobře chlazeným sektem.

2. Do sklenice vložíme spirálu pomerančové kůry z důkladně omytého nebo bio pomeranče. Spirálu vytvoříme nejlépe speciální škrabkou na citrusy.

TIP
Sklenici můžete ozdobit plátkem pomeranče a přidat střik angostury nebo nějaký jiný bitters, například fernet, nejlépe branco

Zombie

1 SKLENICE

2 cl bílého kubánského rumu
2 cl tmavého kubánského rumu
1 cl apricot brandy
2 cl grenadiny
2 cl citronové šťávy
1 cl ananasového džusu
1 cl pomerančového džusu
1 cl zlatého kubánského rumu
koktejlová třešeň a plátek čerstvého ananasu na ozdobu
snítka máty na ozdobu
led

1. Šejkr naplníme do půlky ledem, vyfrapujeme a slijeme přes sítko vodu. Na led vlijeme všechny suroviny až na zlatý rum a chvíli protřásáme.

2. Vysoký tumbler naplníme do poloviny ledem a přes sítko do něj slijeme připravený nápoj a nakonec zalijeme zlatým rumem. Ozdobíme kousky čerstvého ananasu, koktejlovou třešní a mátou.

Planter’s punch

1 SKLENICE

3 cl bílého rumu
3 cl tmavého rumu
2 cl citronové štávy
1 cl grenadiny
6 cl pomerančového džusu
led
kousek čerstvého ananasu a koktejlová třešeň na ozdobu

1. Nápoj mícháme v šejkru a podáváme ve vysokém nebo středním tumbleru. Připravíme si sklo a šejkr a spodní díl šejkru naplníme do poloviny ledem, skleničku celou. Vyfrapujeme a ze šejkru přes sítko slijeme vodu. Vlijeme všechny odměřené suroviny a krátce protřeseme.

2. Ze sklenice vysypeme led, nápoj přelijeme do sklenice i s ledem. Okraj sklenice ozdobíme kouskem ananasu a koktejlovou třešní.

TIP
Nápoj můžete připravit přímo do sklenice naplněné ledem, všechny odměřené suroviny nalijeme na led, zamícháme a ozdobíme ovocem.

Caipirinha

1 SKLENICE

5 cl Cachaçy (nebo jiného bílého jihoamerického rumu)
1 větší limetka
2 lžičky třtinového hnědého cukru
drcený led

1. Caipirinhu mícháme přímo ve skle. Připravíme si sklenici na whisky, naplníme ledem, vyfrapujeme a led vyklopíme. Dobře omytou nebo chemicky neošetřenou limetu nakrájíme na 8–10 dílků a vložíme na dno sklenice. Přidáme 2 lžičky hnědého cukru a lžičkou nebo pomocí drtítka přímo ve sklenici pomačkáme a podrtíme.

2. Přilijeme cachaçu, doplníme drceným ledem a zamícháme. Vložíme srkací stéblo – brčko a ihned podáváme.

Banana Dream

1 SKLENICE

2,5 cl créme de bananes
1,5 cl vodky
2 cl citronové šťávy
12 cl pomerančové šťávy
led
koktejlová třešeň a plátek pomeranče na ozdobu

1. Nápoj mícháme v šejkru a podáváme ve vysokém nebo středním tumbleru. Připravíme si sklo a šejkr a spodní díl šejkru naplníme do poloviny ledem, skleničku celou. Vyfrapujeme a ze šejkru přes sítko slijeme vodu. Vlijeme všechny odměřené suroviny a protřeseme.

2. Ze sklenice vysypeme led, nápoj přelijeme přes sítko do sklenice a doplníme ledem ze šejkru. Sklenici ozdobíme koktejlovou třešní a plátkem pomeranče, vložíme srkací stébla a podáváme.

Tequila Sunrise

1 SKLENICE

4 cl tequily
10 cl pomerančového džusu
3 cl grenadiny
plátek pomeranče
led

1. Sklenici – vysoký tumbler naplníme ledem a vyfrapujeme. Připravíme si plátek z dobře omytého pomeranče.

Vodu ze skleničky slijeme přes lžíci, na led nalijeme odměřenou tequilu a pomerančový džus a promícháme míchací lžičkou.

2. Přilijeme po skle nebo přes led grenadinu a již nemícháme. Grenadina je těžká a při opatrném nalévání klesne ke dnu a zanechá za sebou přechod barev připomínající východ slunce.

Sklenici ozdobíme nařízlými plátky pomeranče a podáváme.

TIP
Do všech koktejlů používejte čerstvý a čirý led. Ideální jsou kostky, dírkovaný není tak vhodný pro míchání. Sekaný a drcený led pouští dost vody a je vhodný do mixéru nebo do osvěžujících nápojů. Ledovou tříšť si snadno připravíte mixováním ledu s trochou vody po dobu asi 30 vteřin a následným slitím vody, nebo zabalený led v utěrce rozdrťte válečkem.


BARMANOVO OSMERO

1. Všechny nástroje a přístroje mám čistě umyté a upravené.

2. Než začnu míchat, mám předem vychlazený šejkr, míchací sklenici i sklenku.

3. Dodržuji přesné míry, protože mají vliv na chuť nápoje. Experimenty zkouším nejdřív na sobě.

4. Všechno ovoce, které použiji, mám dobře umyté kartáčkem pod tekoucí teplou vodou. Hlavně to, které má kůru.

5. Do krémových koktejlů mám připravené nepřevařené, čerstvé mléko a smetanu.

6. Nic, co obsahuje oxid uhličitý (limonády, sekt), nepatří do šejkru.

7. Horké nápoje nalévám do předem vyhřátých nádob.

8. Nikdy nenalévám řidičům, podnapilým a neplnoletým. Ani po půlnoci.

Autoři:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz