Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Linecké s pistáciemi, skořicové košíčky a další skvělé vánoční cukroví

  0:13aktualizováno  0:13
Rozpalte trouby, vykasejte rukávy a připravte vařečky. Lahodné šlehačkové cukroví, datlové měsíčky s kávovou polevou i kreace Elly z blogu Bohyně kuchyně zavanou čerstvý gastronomický vítr na vánoční stůl.

Skořicové cupcakes podle blogerky Elly | foto: Elly pro pecenijeradost.cz

Linecké je klasikou našich vánočních stolů. Poměr tří hlavních surovin lineckého těsta je lehce zapamatovatelný a můžeme jej vyjádřit jednoduše jako 3 – 2 – 1. Tři díly mouky, dva díly tuku a jeden díl cukru. S tímto základem pak můžete zkoušet i všemožné obměny.

„Část mouky můžete nahradit mletými ořechy. Tím vám vznikne těsto s chutí lískových nebo vlašských oříšků, pistácií, nebo mandlí. Místo tradiční citronové kůry, která do lineckého běžně patří, zkuste použít kůru pomerančovou. Provoní těsto mnohem více. Zajímavou chuť dodá těstu také kůra z limety,“ doporučuje blogerka Elly.

Bílou mouku můžete také nahradit zdravější celozrnnou variantou nebo namísto dvou lžic mouky přidat do těsta dvě lžíce kvalitního holandského kakaa.

Kromě obměněného lineckého můžete vyzkoušet i Elliny skořicové košíčky. A na vánočním stole vás určitě nezklame ani slepované šlehačkové cukroví nebo datlové měsíčky s kávovou polevou.

Linecká srdíčka s pistáciemi

podle blogerky Elly

Ingredience:

Pistáciové linecké cukroví podle blogerky Elly
  • 270 g hladké mouky
  • 30 g najemno rozmixovaných nesolených pistácií
  • 200 g rostlinného tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu

Na krém:

  • 200 g rostlinného tuku s máslovou příchutí
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g lískooříškového krému (např. Nutella)

Na dozdobení:

  • středně hrubě nasekané pistácie
  • rozpuštěná čokoláda

Fotogalerie

Ingredience na pistáciové linecké těsto
Z těsta připravte hroudu, kterou zabalte do potravinářské folie a nechte ji v...
Pečte 12 minut a hlídejte, aby linecké příliš neztmavlo. Upečené kousky dejte...
Díl s vykrojeným otvorem namočte z poloviny do rozpuštěné čokolády a lehce...

Postup:

  1. Všechny suroviny na těsto musí být dobře vychlazené. Nejprve smíchejte sypké suroviny – mouku, rozmixované pistácie, cukr a kůru z citronu. Do sypké směsi přidejte na kostičky nakrájený vychlazený rostlinný tuk. Nejdříve rychlým mačkáním vypracujte sypkou drobenku, do které přidejte žloutky a vypracujte hladké, měkké těsto. Pracujte rychle, protože těsto musí zůstat studené.
  2. Z těsta připravte hroudu, kterou zabalte do potravinářské folie a nechte ji v lednici minimálně jednu hodinu odpočinout, ideálně však do druhého dne. Před pečením si připravte plechy, které vyložte pečicím papírem. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 150 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte tvary – jeden plný a jeden s vykrojeným středem. Pečte 12 minut a hlídejte, aby linecké příliš neztmavlo. Upečené kousky dejte opatrně na mřížku a nechte je vychladnout. Studené linecké potřete krémem a slepte dohromady. Povrch potřete bílkovým sněhem a posypejte nasekanými pistáciemi.
  3. Na krém ušlehejte rostlinný tuk s cukrem a lískooříškovým krémem. Díl s vykrojeným otvorem namočte z poloviny do rozpuštěné čokolády a lehce posypejte nasekanými pistáciemi. Po ztuhnutí čokolády namažte na spodní díl krém a slepte dohromady.

Vánoční skořicové cupcakes

podle blogerky Elly

Ingredience:

Skořicové cupcakes podle blogerky Elly
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 4 lžíce měkkého rostlinného tuku
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 1 lžíce pomerančové kůry

Na krém:

  • 60 g rostlinného tuku
  • 1 balení mascarpone (250 g)
  • 600 g moučkového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice

Fotogalerie

Potřebné suroviny na skořicové cupcakes
Změklý rostlinný tuk vymíchejte s podmáslím a přidejte vejce.
Těsto nalijte do připravených papírových košíčků. Pečte podle velikosti...
Po upečení a úplném vychladnutí ozdobte krémem.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a sůl smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto, které nesmí být moc řídké. Změklý rostlinný tuk vymíchejte s podmáslím a přidejte vejce. Smíchejte dohromady sypkou a tekutou složku receptu.
  2. Těsto nalijte do připravených papírových košíčků. Pečte podle velikosti košíčků, asi 10 - 18 minut. Menší budou hotové za necelých deset minut.
  3. Na krém vyšlehejte změklý rostlinný tuk do krémové konzistence a postupně přidávejte cukr, skořici a mascarpone. Hladkým krémem ozdobte cupcakes. Hotové cupcakes s krémem můžete posypat skořicovým cukrem, cukrářským zdobením nebo doplnit ozdobou z marcipánu. Výborně chutnají také v kombinaci s karamelem.

Datlové měsíčky se zakysanou smetanou a kávovou polevou

Ingredience:

Datlové měsíčky můžte dozdobit zakysanou smetanou.
  • 250 g sušených vypeckovaných datlí
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce (oddělený žloutek od bílku)
  • 100 g hořké čokolády
  • 190 g zakysané smetany

Ingredience na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 polévková lžíce rozpustné kávy

Postup:

  1. Datle umeleme, nebo po částech rozsekáme společně s ořechy v sekacím strojku. Případně můžeme použít tyčový mixér, ale je třeba hmotu pořádně rozmělnit. Směs dáme do mísy, přidáme polovinu krupicového cukru, mouku a promícháme. Troubu nahřejeme na 160 °C.
  2. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutek od bílku. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, poté do ní přidáme rozšlehaný žloutek a zakysanou smetanu a dobře rozmícháme.
  3. Vyšleháme bílek se špetkou soli do tuhé pěny, přidáme zbylý krupicový cukr a šleháme do tuha.
  4. Opět se vrátíme k míse s datlovou směsí. Do té postupně vmícháme připravenou čokoládu se smetanou a nakonec sníh z bílku. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vytřený tukem a rozetřeme asi na 2 cm vysokou vrstvu. Pečeme cca 30 minut.
  5. Upečený plát po částečném zchladnutí přemístíme i s papírem na vál a ještě za tepla z něj vykrájíme měsíčky. Pokud nechceme mít žádný odpad, krájíme nožem na pravidelné tvary.
  6. V kovové misce rozmícháme kávu s horkou vodou. Když se rozpustí, přilijeme rum a přisypeme prosetý cukr. Mícháme za studena nemastnou vařečkou (mastnota zabrání polevě v tuhnutí) tak dlouho, aby v polevě nebyly hrudky. Hotovou polevou potíráme pomocí mašlovačky nakrájené cukroví a necháme odpočívat, dokud poleva neztuhne.

Tip: Kdo nemá vykrajovátko ve tvaru měsíčků, může použít i klasické kulaté. Nevykrajují se celá kolečka, ale jen poloviny. Je nutné postupovat v řadě za sebou, vždy je tak od předchozího měsíčku spodní část již kulatě vykrojená.

Slepované šlehačkové cukroví s čokoládovým krémem

Ingredience:

Slepované šlehačkové cukroví s čokoládovým krémem
  • 310 g hladké mouky
  • 1⁄2 kávové lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 60 g moučkového cukru
  • 200 g smetany ke šlehání 31 %
  • 150 g tuku - rostlinného, nebo másla

Ingredience na krém:

  • 75 g mléčné čokolády
  • 75 g smetany ke šlehání 31 %
  • 2 polévkové lžíce kakaa

Postup:

  1. V hluboké míse smícháme mouku s kypřicím práškem, solí a moučkovým cukrem. Smetanu nahřejeme tak, aby byla teplá, přidáme pokrájený tuk a zvolna rozpustíme. Potom smetanu s tukem nalijeme na sypkou směs a zpracujeme do hladkého těsta. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut odpočinout.
  2. Poté jej rozválíme na plát silný asi 2 mm a vykrajujeme z něj jednodušší tvary, které jdou dobře slepovat. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a dáme do trouby nahřáté na 160 °C. Pečeme asi 8 minut, po vytažení z trouby necháme krátce zchladnout a poté dáme na rovný tácek.
  3. Smetanu v rendlíku rozmícháme s kakaem a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Přisypeme pokrájenou mléčnou čokoládu, odstavíme a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Necháme zchladnout. Vzniklým krémem slepujeme cukroví. Poté necháme v chladu ztuhnout.

Tip: Vždy je lepší rozpouštět tuk ve smetaně. Těsto nejen rychleji a snadněji zpracujete, ale má to i dobrý vliv na texturu upečeného cukroví.

Vánoční iDNES.cz
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.