Doporučujeme

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit)

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit) | foto: Berkat

Lilek s ořechy na gruzínský způsob

  • 3
Lela, která recept do Česka přivezla, pochází z Gruzie. Žije tu s manželem a dvěma dětmi Aničkou a Nikou. Gruzii se rozhodli opustit, protože manžel a tím i celá rodina byli diskriminováni kvůli svému židovskému původu a politickým názorům.

Oba dva se naučili velmi dobře česky a stále se vzdělávají. Děti chodí do české školy a mluví česky stejně dobře jako jejich spolužáci.

Bohužel najít práci je pro oba manžele velmi obtížné, tak vykonávají příležitostné nekvalifikované práce jako je úklid, ochrana objektů…atd.

Celá rodina žije již tři roky v nejistotě z toho, zda dostane azyl. V tuto chvíli byla zamítnuta jejich poslední žádost o azyl a celá rodina opět stojí před otázkou co bude dál.- více zde

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit)

POTŘEBUJETE:
1 kg lilku (asi 3 ks)
olej na smažení
1 palička česneku
kmín
sůl
500 g vlašských ořechů

1. Lilky omyjeme a nakrájíme na dlouhé středně silné plátky. Položíme do mísy a zalijeme slanou vodou, která poté ztmavne. Necháme 15 minut uležet.
2. Lilky vyjmeme, vymačkáme přebytečnou vodu a dáme smažit z obou stran ve větším množství oleje.
3. Smažíme rychle, jen několik minut.

Připravíme si směs:
Nastrouháme velmi jemně vlašské ořechy, přidáme rozmačkaný česnek, kmín, trošku soli a trochu vody, aby byla směs vlahá.

Směs klademe na osmažené lilky po celé délce, smotáme a podáváme.


  • Vybrali jsme pro Vás