Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lilek s ořechy na gruzínský způsob

  15:15aktualizováno  15:15
Lela, která recept do Česka přivezla, pochází z Gruzie. Žije tu s manželem a dvěma dětmi Aničkou a Nikou. Gruzii se rozhodli opustit, protože manžel a tím i celá rodina byli diskriminováni kvůli svému židovskému původu a politickým názorům.

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit) | foto: Berkat

Oba dva se naučili velmi dobře česky a stále se vzdělávají. Děti chodí do české školy a mluví česky stejně dobře jako jejich spolužáci.

Bohužel najít práci je pro oba manžele velmi obtížné, tak vykonávají příležitostné nekvalifikované práce jako je úklid, ochrana objektů…atd.

Celá rodina žije již tři roky v nejistotě z toho, zda dostane azyl. V tuto chvíli byla zamítnuta jejich poslední žádost o azyl a celá rodina opět stojí před otázkou co bude dál.- více zde

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit)

POTŘEBUJETE:
1 kg lilku (asi 3 ks)
olej na smažení
1 palička česneku
kmín
sůl
500 g vlašských ořechů

1. Lilky omyjeme a nakrájíme na dlouhé středně silné plátky. Položíme do mísy a zalijeme slanou vodou, která poté ztmavne. Necháme 15 minut uležet.
2. Lilky vyjmeme, vymačkáme přebytečnou vodu a dáme smažit z obou stran ve větším množství oleje.
3. Smažíme rychle, jen několik minut.

Připravíme si směs:
Nastrouháme velmi jemně vlašské ořechy, přidáme rozmačkaný česnek, kmín, trošku soli a trochu vody, aby byla směs vlahá.

Směs klademe na osmažené lilky po celé délce, smotáme a podáváme.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz