Musaka
Ingredience:
- 1 cibule
- 150 g řapíkatého celeru
- 4 stroužky česneku
- olivový olej na restování
- 600 g mletého hovězího masa
- 100 g rajského protlaku
- 4 bobkové listy
- 200 ml červeného vína
- sůl a mletý černý pepř
- špetka mleté skořice
- špetka mletého římského kmínu
- 70 g másla
- 40 g hladké mouky
- 500 ml polotučného mléka
- 600 g lilku
- 800 g brambor, vařených ve slupce
- hladkolistá petržel na dozdobení
Pracovní postup:
- Cibuli, řapíkatý celer a česnek očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu krátce opečeme. Poté přidáme maso a restujeme dohněda. Vmícháme protlak, přidáme 2 bobkové listy a přilijeme víno. Vaříme, dokud se alkohol nevypaří.
- Poté přilijeme cca 200 ml vody a dusíme asi 40 minut doměkka. Ragú ochutíme solí, pepřem, skořicí a římským kmínem.
- V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko, přidáme zbylé bobkové listy, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut na mírném ohni.
- Mezitím lilek omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme ho a necháme asi minutu tzv. vypotit. V pánvi rozehřejeme olej a lilek opékáme cca 3 minuty z každé strany.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na slabé plátky a část jich rozložíme na dno zapékací mísy. Zalijeme je bešamelem. Poté rozprostřeme vrstvu masového ragú a poklademe ho lilky. Celý postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Zakončíme vrstvou masa a bešamelu.
- Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut. Musaku dozdobíme lístky petržele a podáváme.