Ona
Člověk, který je rozčílený nebo stresovaný, je k chutím méně citlivý, tvrdí odborná studie.

Člověk, který je rozčílený nebo stresovaný, je k chutím méně citlivý, tvrdí odborná studie. | foto: Profimedia.cz

Lidské chutě mohou odhalit depresi, zjistili vědci

  • 10
Chuťové testy by v budoucnu mohly lékařům pomoci odhalit u lidí depresi. V časopise Journal of Neuroscience to uvedli experti z univerzity v Bristolu. Podle nich může pacientovo vnímání chutí zároveň napovědět, jaké léky jsou pro jeho léčbu nejvhodnější.

Výzkumníci tvrdí, že vnímání chuti v mozku ovlivňují dvě chemické látky - serotonin a noradrenalin. Právě jejich nerovnováha hraje úlohu při depresích.

Vzhledem k tomu, že každá z chemikálií ovlivňuje chuťové vjemy různě, se lékaři domnívají, že testy by mohly ukázat, co konkrétně nemoc u pacienta způsobuje.

Výzkumníci z Bristolu provedli pokus, během kterého dostali zdraví dobrovolníci dva antidepresivní léky, které zvýšily hladinu obou látek v jejich mozku.

Ukázalo se, že zvýšený obsah serotoninu zlepšuje vnímavost vůči sladkému a hořkému. Zvýšený noradrenalin zase zlepšuje citlivost na hořké a kyselé.

Lékařům by takový test tedy napříště mohl pomoci při určování vhodných léků pro konkrétní pacienty.

"Dosud se nám dařilo odhadnout správnou medikaci v 60 až 80 procentech. Trvalo pak čtyři týdny, než jsme zjistili, jestli lék funguje, nebo je třeba ho změnit. Chuťovými testy by bylo možné určit to hned na začátku," řekl jeden z autorů studie psychiatr Jan Melichar.

Ze studie také vyplývá, že člověk, který je rozčílený nebo stresovaný, je k chutím méně citlivý. To by vysvětlovalo, proč lidé s depresí tak často trpí nechutenstvím.

,