Lidé neumějí jíst zeleninu

  • 10
Přibývá Čechů, kteří učinili ze zeleniny pravidelnou součást jídelníčku. Nemálo však je těch, kteří neumějí jíst zeleninu tak, aby to pro ně bylo užitečné. Aby se konzumace zeleniny projevila na zdraví, je třeba jí sníst šedesát dekagramů denně.

"Je potřeba, aby si na to lidé zvykli, nemusí to sníst naráz, ale stačí, když si třeba párkrát denně dají kousek zeleniny, mrkev nebo třeba rajče," radí dietní sestra Tamara Starnovská z pražské Thomayerovy nemocnice.

Vůbec nejlépe podle ní udělají ti, kdo se naučí jíst zeleninu v podobě zeleninového salátu - ty lze všelijak ochutit a lidé tak nemusí mít pocit, že žvýkají trávu - tak zní totiž častá výmluva těch, kdo zeleninu nejedí.

Kolik jíme salátů?
Starnovská je zároveň členkou Fóra zdravé výživy, sdružujícího odborníky na zdravé stravování. Sdružení nedávno provádělo výzkum na téma "Kolik Češi snědí zeleniny". Zjistilo se, že třeba zmíněné saláty má v létě denně na talíři slušných 43 procent lidí, v zimě však jen devět.

I z těch, kteří saláty jedí, však podle Starnovské pouhá třetina považuje takový pokrm za hlavní jídlo, jiní je mají jen jako doplněk - může to být třeba malá mistička a ta už doporučovaný denní příjem zeleniny nepokryje.

Navíc mnoho lidí připravuje tohle jednoduché jídlo špatně a ničí v něm tolik prospěšné látky. "Velkou chybou například je připravovat si saláty předem, protože po pokrájení zmizí ze zeleniny většina vitaminů," varuje dietní sestra.

I tak sice člověk sní dost vlákniny, která rovněž chrání organismus, ale je škoda, že přijde o vitaminy, které mimo jiné posilují imunitu. Olej do salátů dává ani ne pětina z těch, kdo je jedí, přitom tam podle Starnovské určitě patří, neboť uvolňuje vitaminy rozpustné v tucích a jedině tak je lidské tělo umí přijmout.

Důležité bakterie
Nejméně zeleniny jedí děti a pak starší lidé. Mnozí z těch, kdo zeleninu nechtějí, si stěžují také na to, že je nadýmá a že po salátu budou mít zase brzy hlad.

"To je opět často tím, že lidé neumějí zeleninu připravit a že neumějí jíst pravidelně," soudí dietní sestra. Podle ní by mezi jednotlivými jídly neměla být přestávka větší než tři, maximálně čtyři hodiny. Po takové době dokáže zasytit i zeleninový salát se zálivkou nebo třeba trochou těstovin.

Problémy s nadýmáním někdy svědčí o citlivém žlučníku, někdy je dokáže zmenšit obnova střevní flory pomocí laktobacilů z jogurtu a kvašených mléčných výrobků. Laktobacily lze koupit i v kapslích v lékárnách.