Chcete být štíhlí? Nebojte se čokolády, radí vědci. (Ilustrační snímek)

Chcete být štíhlí? Nebojte se čokolády, radí vědci. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Vědecky potvrzeno! Lidé, kteří mají rádi čokoládu, jsou štíhlejší

  • 26
Pravidelná konzumace čokolády vede ke štíhlejší postavě. Svědčí o tom výsledky studie amerických vědců, kteří sledovali asi tisícovku lidí a porovnávali u nich stravovací návyky, kalorický příjem a index tělesné hmotnosti (BMI).

Zjistili, že lidé, kteří jedli čokoládu několikrát týdně, byli v průměru štíhlejší než ti, kteří si ji dopřávali jen příležitostně. Více než na množství čokolády podle nich záleží na tom, jak často ji jíte. S množstvím snědené čokolády studie žádnou spojitost nenašla.

Čokoláda je sice kalorická potravina, ale obsahuje i látky, které mohou mít příznivý vliv na pokles hmotnosti, uvádějí vědci ve studii zveřejněné v časopise Archives of Internal Medicine.

"Naše závěry potvrzují i výsledky jiných studií, že konečný dopad na váhu nemá ani tak množství přijatých kalorií, jako jejich složení," řekla vedoucí studie Beatrice Golombová z Kalifornské univerzity v San Diegu.

Konzumace některých druhů čokolády je spojována s určitými příznivými změnami krevního tlaku, citlivosti na inzulin a hladiny cholesterolu. Navíc čokoláda, hlavně ta tmavá, obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci odstraňovat volné radikály poškozující buňky v těle.

Golombová a její tým soudí, že antioxidační složky zvané katechiny mohou zlepšit svalovou hmotu a snížit váhu. Svědčí o tom přinejmenším výzkumy, při kterých byli použiti hlodavci. U myší, kterým byl podáván 15 dní epikatechin (přítomný také v tmavé čokoládě) se zlepšily fyzické výkony a byly zjištěny pozorovatelné změny v kvalitě jejich svalů.

Nyní je třeba provést klinické zkoušky i u lidí, aby se zjistilo, jestli to funguje stejně. Vědci ale upozorňují, že je v této oblasti ještě hodně nezodpovězených otázek. A pokud nebudou k dispozici přesvědčivé důkazy, nabádají k opatrnosti.

Příliš velká konzumace čokolády může mít i nepříznivé účinky vzhledem k tomu, že často obsahuje hodně cukru a tuků. Kdo usiluje o štíhlejší postavu, rozhodně neudělá chybu, když zvýší konzumací čerstvého ovoce a zeleniny.