Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Levné, ale dobré. Recepty na jídla za pár korun

  0:40aktualizováno  0:40
Za pár korun hodně muziky - české jídelní lidovky uvaříte levně, a přitom si pochutnáte. Občas tedy musíte přivřít oči nad kalorickými hodnotami, ale proč výjimečně nezhřešit.

Buřty na černém pivu

Buřty na černém pivu.

Příprava: 20 minut + pečení 3 hodiny

Pro 6-8 osob

• 1 kg špekáčků
• 1 kg cibule
• 2 zelené pálivé papriky
• 1 l černého piva
• 1/2 l kečupu
• 3 lžíce rajského protlaku
• 2 lžičky chilli omáčky
• 1 sklenice beraních rohů

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Špekáčky oloupeme a pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme je stopek, jádřinců a pokrájíme je.
2. V míse promícháme pivo, kečup, rajský protlak a chilli omáčku.
3. Pekáč vyložíme špekáčky, cibulí, paprikou a beraními rohy, zalijeme pivní směsí a zakryté pečeme hodinu.
4. Po hodině pečení pekáč odkryjeme, teplotu snížíme na 180 °C a buřty dopečeme další dvě hodiny.

Lečo

Lečo.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 6 paprik
• 6 středních rajčat
• 1 velká cibule
• 50 g slaniny
• 1 pikantní klobáska
• 1 lžíce sádla
• sladká paprika
• 4 vejce

1. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme stopek a jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě a oloupeme, pokrájíme na měsíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nadrobno pokrájíme. Klobásku nakrájíme na plátky.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, přihodíme kostičky slaniny, cibuli, kterou orestujeme, zasypeme sladkou paprikou, promícháme, přihodíme proužky papriky, ochutíme solí, pepřem, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Na jiné menší pánvi nasucho dokřupava opečeme plátky klobásky.
4. Přidáme rajčata a společně dusíme doměkka. Necháme odpařit většinu šťávy.
5. V misce rozmícháme vejce, přilijeme k leču a promícháme, dokud vejce neztuhnou. Ozdobíme opečenými plátky klobásky.

Květákový mozeček

Květákový mozeček.

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 střední květák
• 1 střední cibule
• sůl
• 1 lžíce sádla
• kmín
• 8 vajec
• pepř
• čerstvá petržel
• pažitka
• 1 natvrdo uvařené vejce

1. Květák propláchneme, rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Rozebraný květák dáme vařit do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka.
3. Květák scedíme, necháme okapat a nadrobno pokrájíme nebo rozšťoucháme.
4. Na pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli s kmínem, přidáme květák, společně opečeme a zalijeme vejci rozšlehanými se solí a špetkou pepře.
5. Směs mícháme, dokud se vejce nesrazí. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem ozdobené nasekanou petrželí, pažitkou a plátky uvařeného vejce.

Bramborák

Bramboráky.

Příprava: 40 minut + smažení 40–50 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg moučných brambor
• 3–4 stroužky česneku
• 2 velká vejce
• 4–6 lžic hladké mouky
• sůl, pepř
• majoránka
• olej nebo sádlo na smažení
• 4 silnější plátky šunky

1. Brambory oloupeme, opláchneme a nastrouháme. Z nastrouhaných brambor slijeme přebytečnou tekutinu.
2. Česnek oloupeme, prolisujeme. Brambory promícháme s vejci, moukou, česnekem, solí, pepřem a dochutíme majoránkou. Mouku přidáváme postupně, záleží na tom, jak jemně jsou brambory nastrouhané a kolik ještě obsahují vody.
3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje nebo sádla a malou sběračkou nalijeme těsto a urovnáme ho spodkem sběračky na tenkou placku. Opékáme po obou stranách dozlatova.
4. Hotové bramboráky pokládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.
5. Plátky šunky opečeme na grilovací pánvi a podáváme je s bramboráky.

Buřtguláš s bramborem

Buřtguláš s bramborem.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 500 g buřtů
• 1 velká cibule
• 3/4 kg brambor
• 2 lžíce sádla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl, pepř
• sladká paprika
• pálivá paprika
• kmín
• 1 bobkový list
• 2 lžíce rajského protlaku
• majoránka
• 1 stroužek česneku

1. Buřty oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo na kolečka. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky.
2. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
3. V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme na něj cibuli, orestujeme, přidáme buřty, společně opečeme, zasypeme moukou, promícháme, přidáme papriku a podlejeme vroucí vodou a krátce společně provaříme.
4. Do hrnce přidáme brambory, kmín, bobkový list a společně povaříme, dokud nejsou brambory měkké.
5. Do hotového guláše prolisujeme stroužek česneku a přidáme sušenou majoránku.

Autoři:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Měla jsem nálepku rozmazlené princezny, říká jetsurfařka Bravencová

Martina Bravencová

Jako dítě Martina Bravencová s rodiči hodně cestovala. Díky tomu měla spoustu nových zážitků, ale také frustrujících...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Další z rubriky

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...



Najdete na iDNES.cz