Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Levné, ale dobré. Recepty na jídla za pár korun

  0:40aktualizováno  0:40
Za pár korun hodně muziky - české jídelní lidovky uvaříte levně, a přitom si pochutnáte. Občas tedy musíte přivřít oči nad kalorickými hodnotami, ale proč výjimečně nezhřešit.

Buřty na černém pivu

Buřty na černém pivu.

Příprava: 20 minut + pečení 3 hodiny

Pro 6-8 osob

• 1 kg špekáčků
• 1 kg cibule
• 2 zelené pálivé papriky
• 1 l černého piva
• 1/2 l kečupu
• 3 lžíce rajského protlaku
• 2 lžičky chilli omáčky
• 1 sklenice beraních rohů

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Špekáčky oloupeme a pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme je stopek, jádřinců a pokrájíme je.
2. V míse promícháme pivo, kečup, rajský protlak a chilli omáčku.
3. Pekáč vyložíme špekáčky, cibulí, paprikou a beraními rohy, zalijeme pivní směsí a zakryté pečeme hodinu.
4. Po hodině pečení pekáč odkryjeme, teplotu snížíme na 180 °C a buřty dopečeme další dvě hodiny.

Lečo

Lečo.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 6 paprik
• 6 středních rajčat
• 1 velká cibule
• 50 g slaniny
• 1 pikantní klobáska
• 1 lžíce sádla
• sladká paprika
• 4 vejce

1. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme stopek a jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě a oloupeme, pokrájíme na měsíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nadrobno pokrájíme. Klobásku nakrájíme na plátky.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, přihodíme kostičky slaniny, cibuli, kterou orestujeme, zasypeme sladkou paprikou, promícháme, přihodíme proužky papriky, ochutíme solí, pepřem, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Na jiné menší pánvi nasucho dokřupava opečeme plátky klobásky.
4. Přidáme rajčata a společně dusíme doměkka. Necháme odpařit většinu šťávy.
5. V misce rozmícháme vejce, přilijeme k leču a promícháme, dokud vejce neztuhnou. Ozdobíme opečenými plátky klobásky.

Květákový mozeček

Květákový mozeček.

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 střední květák
• 1 střední cibule
• sůl
• 1 lžíce sádla
• kmín
• 8 vajec
• pepř
• čerstvá petržel
• pažitka
• 1 natvrdo uvařené vejce

1. Květák propláchneme, rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Rozebraný květák dáme vařit do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka.
3. Květák scedíme, necháme okapat a nadrobno pokrájíme nebo rozšťoucháme.
4. Na pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli s kmínem, přidáme květák, společně opečeme a zalijeme vejci rozšlehanými se solí a špetkou pepře.
5. Směs mícháme, dokud se vejce nesrazí. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem ozdobené nasekanou petrželí, pažitkou a plátky uvařeného vejce.

Bramborák

Bramboráky.

Příprava: 40 minut + smažení 40–50 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg moučných brambor
• 3–4 stroužky česneku
• 2 velká vejce
• 4–6 lžic hladké mouky
• sůl, pepř
• majoránka
• olej nebo sádlo na smažení
• 4 silnější plátky šunky

1. Brambory oloupeme, opláchneme a nastrouháme. Z nastrouhaných brambor slijeme přebytečnou tekutinu.
2. Česnek oloupeme, prolisujeme. Brambory promícháme s vejci, moukou, česnekem, solí, pepřem a dochutíme majoránkou. Mouku přidáváme postupně, záleží na tom, jak jemně jsou brambory nastrouhané a kolik ještě obsahují vody.
3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje nebo sádla a malou sběračkou nalijeme těsto a urovnáme ho spodkem sběračky na tenkou placku. Opékáme po obou stranách dozlatova.
4. Hotové bramboráky pokládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.
5. Plátky šunky opečeme na grilovací pánvi a podáváme je s bramboráky.

Buřtguláš s bramborem

Buřtguláš s bramborem.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 500 g buřtů
• 1 velká cibule
• 3/4 kg brambor
• 2 lžíce sádla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl, pepř
• sladká paprika
• pálivá paprika
• kmín
• 1 bobkový list
• 2 lžíce rajského protlaku
• majoránka
• 1 stroužek česneku

1. Buřty oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo na kolečka. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky.
2. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
3. V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme na něj cibuli, orestujeme, přidáme buřty, společně opečeme, zasypeme moukou, promícháme, přidáme papriku a podlejeme vroucí vodou a krátce společně provaříme.
4. Do hrnce přidáme brambory, kmín, bobkový list a společně povaříme, dokud nejsou brambory měkké.
5. Do hotového guláše prolisujeme stroužek česneku a přidáme sušenou majoránku.

Autoři:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.