Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Levné, ale dobré. Recepty na jídla za pár korun

  0:40aktualizováno  0:40
Za pár korun hodně muziky - české jídelní lidovky uvaříte levně, a přitom si pochutnáte. Občas tedy musíte přivřít oči nad kalorickými hodnotami, ale proč výjimečně nezhřešit.

Buřty na černém pivu

Buřty na černém pivu.

Příprava: 20 minut + pečení 3 hodiny

Pro 6-8 osob

• 1 kg špekáčků
• 1 kg cibule
• 2 zelené pálivé papriky
• 1 l černého piva
• 1/2 l kečupu
• 3 lžíce rajského protlaku
• 2 lžičky chilli omáčky
• 1 sklenice beraních rohů

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Špekáčky oloupeme a pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme je stopek, jádřinců a pokrájíme je.
2. V míse promícháme pivo, kečup, rajský protlak a chilli omáčku.
3. Pekáč vyložíme špekáčky, cibulí, paprikou a beraními rohy, zalijeme pivní směsí a zakryté pečeme hodinu.
4. Po hodině pečení pekáč odkryjeme, teplotu snížíme na 180 °C a buřty dopečeme další dvě hodiny.

Lečo

Lečo.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 6 paprik
• 6 středních rajčat
• 1 velká cibule
• 50 g slaniny
• 1 pikantní klobáska
• 1 lžíce sádla
• sladká paprika
• 4 vejce

1. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme stopek a jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě a oloupeme, pokrájíme na měsíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nadrobno pokrájíme. Klobásku nakrájíme na plátky.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, přihodíme kostičky slaniny, cibuli, kterou orestujeme, zasypeme sladkou paprikou, promícháme, přihodíme proužky papriky, ochutíme solí, pepřem, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Na jiné menší pánvi nasucho dokřupava opečeme plátky klobásky.
4. Přidáme rajčata a společně dusíme doměkka. Necháme odpařit většinu šťávy.
5. V misce rozmícháme vejce, přilijeme k leču a promícháme, dokud vejce neztuhnou. Ozdobíme opečenými plátky klobásky.

Květákový mozeček

Květákový mozeček.

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 střední květák
• 1 střední cibule
• sůl
• 1 lžíce sádla
• kmín
• 8 vajec
• pepř
• čerstvá petržel
• pažitka
• 1 natvrdo uvařené vejce

1. Květák propláchneme, rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Rozebraný květák dáme vařit do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka.
3. Květák scedíme, necháme okapat a nadrobno pokrájíme nebo rozšťoucháme.
4. Na pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli s kmínem, přidáme květák, společně opečeme a zalijeme vejci rozšlehanými se solí a špetkou pepře.
5. Směs mícháme, dokud se vejce nesrazí. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem ozdobené nasekanou petrželí, pažitkou a plátky uvařeného vejce.

Bramborák

Bramboráky.

Příprava: 40 minut + smažení 40–50 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg moučných brambor
• 3–4 stroužky česneku
• 2 velká vejce
• 4–6 lžic hladké mouky
• sůl, pepř
• majoránka
• olej nebo sádlo na smažení
• 4 silnější plátky šunky

1. Brambory oloupeme, opláchneme a nastrouháme. Z nastrouhaných brambor slijeme přebytečnou tekutinu.
2. Česnek oloupeme, prolisujeme. Brambory promícháme s vejci, moukou, česnekem, solí, pepřem a dochutíme majoránkou. Mouku přidáváme postupně, záleží na tom, jak jemně jsou brambory nastrouhané a kolik ještě obsahují vody.
3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje nebo sádla a malou sběračkou nalijeme těsto a urovnáme ho spodkem sběračky na tenkou placku. Opékáme po obou stranách dozlatova.
4. Hotové bramboráky pokládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.
5. Plátky šunky opečeme na grilovací pánvi a podáváme je s bramboráky.

Buřtguláš s bramborem

Buřtguláš s bramborem.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 500 g buřtů
• 1 velká cibule
• 3/4 kg brambor
• 2 lžíce sádla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl, pepř
• sladká paprika
• pálivá paprika
• kmín
• 1 bobkový list
• 2 lžíce rajského protlaku
• majoránka
• 1 stroužek česneku

1. Buřty oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo na kolečka. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky.
2. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
3. V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme na něj cibuli, orestujeme, přidáme buřty, společně opečeme, zasypeme moukou, promícháme, přidáme papriku a podlejeme vroucí vodou a krátce společně provaříme.
4. Do hrnce přidáme brambory, kmín, bobkový list a společně povaříme, dokud nejsou brambory měkké.
5. Do hotového guláše prolisujeme stroužek česneku a přidáme sušenou majoránku.

Autoři:



Nejčtenější

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Slavné matky po čtyřicítce se varování odborníků nebojí

Monika Absolonová by měla syna Tadeáše porodit v listopadu.

Ačkoli gynekologové ženy před mateřstvím ve starším věku spíše varují, matky v Česku podle statistických údajů už...

Další z rubriky

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Křehký koláč s ovocem
Křehký koláč s ovocem

Lahůdka, která vás zasytí a dodá energii.



Najdete na iDNES.cz