Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Letní škola vaření: žemlovka i guláš netradičně

  0:31aktualizováno  0:31
Ve druhé části letní školy vaření zaměřené na českou klasiku se naučíte připravit jak "obyčejný" smažený řízek, tak i specialitu šéfkuchaře - telecí guláš podle klokočenských vinařů.

Jemná tvarohová žemlovka s meruňkami | foto: Isifa

SMAŽENÝ ŘÍZEK 

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut, smažení 10-15 minut

* 600-800 g telecí kýty * sůl * 6 lžic hladké mouky na obalení * 2 vejce * jemná strouhanka na obalení, asi 150-200 g * olej na smažení * 1 citron k podávání * bramborový nebo zeleninový salát k podávání

1.  Z omyté a osušené telecí kýty nakrájíme přes masová vlákna 4 silnější plátky. Plátky podélně rozřízneme, ale nedokrojíme do konce, rozevřeme jak knihu a naklepeme přes fólii a z obou stran osolíme. Vzniknou tak větší asi 1,5-2 cm silné plátky. Řízky obalíme postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s lžičkou vody a jemné proseté strouhance. Pořádně ji přitiskneme k masu a přebytečnou lehce oklepeme.

2. Maso vkládáme do pánve nebo kastrolu s vyšší vrstvou dobře rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené řízky necháme okapat nebo odsajeme přebytečný tuk na papírových ubrouscích a podáváme se skrojky citronu a lehkým bramborovým či zeleninovým salátem nebo vařeným bramborem.

Tip
Řízky připravte z vepřové kýty nebo máte-li rádi prorostlejší maso, klidně z vykostěné krkovice.

BRAMBOROVÝ SALÁT

Příprava: 40 minut

Na salát:
Promíchejte 300 g brambor vařených ve slupce a nakrájených na plátky s 200 g na plátky nakrájené salátové okurky a promíchejte se zálivkou z 2 lžic francouzské hořčice, 4 lžic olivového oleje, 2 lžic bílého vinného octa, soli a mletého pepře.

JEMNÁ TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA S MERUŇKAMI

Na pekáček 20x20 cm (10 až 12 kusů)

Příprava: 40 minut

* 400 g světlého toastového chleba * 400-500 ml mléka * 500 g měkkého tvarohu * 2 vejce * 1 sáček vanilkového cukru * 4 polévkové lžíce cukru krupice * 2 hrsti spařených rozinek * 1 lžička najemno strouhané citronové kůry, bio * 300 g kompotovaných meruněk bez nálevu nebo čerstvých, rozpůlených a vypeckovaných * 40 g másla * 1 polévková lžíce másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání a vysypání pekáčku * 2 lžíce cukru moučky na posypání

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. V míse utřeme tvaroh s oběma cukry, jedním vejcem, citronovou kůrou a vmícháme hrst rozinek. V mléce rozšleháme druhé vejce a pokropíme jím připravený toastový chléb.

2. Dno pekáčku vyložíme 1/3 navlhčeného chleba, potřeme 1/2 dávky tvarohu, poklademe 1/2 okapaných meruněk a znovu zakryjeme třetinou pečiva, zbylým tvarohem a meruňkami a zakončíme vrstvou chleba.
Povrch poklademe plátky másla, posypeme zbylými rozinkami a přelijme zbylým mlékem s vejcem.

3. Přiklopíme pokličkou a pečeme při 180 stupních asi 40 minut dorůžova. Posledních 5 minut dopékáme bez pokličky. Žemlovka je výborná i studená a lépe se krájí.

Tip
Místo tvarohu vrstvěte na žemle nahrubo nastrouhaná jablka, posypte je rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem nebo kombinujte tvaroh a strouhaná jablka.

TELECÍ GULÁŠ DLE KLOKOČENSKÝCH VINAŘŮ

Pro 4 osoby

Recept: JAROSLAV SAPÍK, ŠÉFKUCHAŘ RESTAURACE U KONĚ NA KLOKOČNÉ

* 800 g telecího krku * 600 g cibule * 80 g česneku * 1 lžíce protlaku * 3 lžíce kvalitní červené papriky * 2 lžíce sádla * sůl, pepř, kmín, majoránka * 4 dl telecího vývaru * 3 dl modrého portugalu

1. Připravíme pekáček, který vymažeme sádlem a vložíme do rozpálené trouby.

2. Než se nám rozehřeje sádlo, v misce smícháme na kostky nakrájené maso s nahrubo nakrájenou cibulí, protlakem, paprikou, solí, utřeným česnekem, pepřem, kmínem. Vše vložíme do rozpáleného pekáčku a orestujeme. Podléváme vývarem a červeným vínem a pečeme do změknutí masa. Nakonec dochutíme a přidáme majoránku.

3. Takto připravovaný guláš má krásnou barvu a silnou přírodní štávu bez mouky. Dekorovat ho můžeme vajíčkem uvařeným nahniličko, opečeným párečkem, smaženou petrželovou natí a pečenými cherry rajčátky. Podáváme s těstovinami nebo bramborami.

Tip
Hotový guláš bohatě posypte při podávání čerstvou mladou cibulkou i s natí.

BRAMBORÁKY

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + pečení na pánvi, celkem asi 30 minut

* 1 kg brambor * 2 lžíce horkého mléka * 1-2 vejce * 100-150 g hladké mouky * sůl a mletý pepř * hrst sušené majoránky * 6 stroužků česneku, prolisovaného * olej nebo sádlo na smažení

1. Brambory oloupeme a nastrouháme na středně hrubém až hrubším struhadle, necháme chvíli odstát a slijeme vodu,kterou brambory pustily, a ještě je vymačkáme nebo necháme vykapat v cedníku.

2. Na strouhané okapané brambory dáme do mísy a promícháme s horkým mlékem. Přidáme vejce, mouku, osolíme, opepříme, ochutíme rozemnutou majoránkou a prolisovaným česnekem a dobře zamícháme.

3. V pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a pomocí lžíce vkládáme do horkého tuku trochu těsta, rozetřeme ho na placičky a pečeme nejdříve po jedné a pak po druhé straně dozlatova.

5. Mnohem lépe než velké placky se nám budou smažit bramboráčky velikosti lívance. Po upečení pokládáme na papírové ubrousky, necháme odsát přebytečný tuk a ihned podáváme.

Tipy
* Trocha horkého mléka brání černání brambor.
* Do těsta můžete přidat také drcený nebo mletý kmín a místo sušené velkou hrst čerstvé majoránky nebo oregana. 
* Bramborák můžete vylepšit na kostičky nakrájeným uzeným masem, šunkou, salámem, cibulovou natí a podobně. 
* Brambory můžete nastrouhat také najemno nebo část najemno a část nahrubo. 
* Čím méně dáte do těsta mouky, tím budou bramboráčky křupavější.

Autor:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.