Doporučujeme

Lečo s klobáskami | foto: Profimedia.cz

Letní škola vaření: snadné pokrmy z jednoho hrnce

  • 3
Na chalupě trávíme nejčastěji svou dovolenou. Jak si uvařit dobrý oběd i večeři, přitom neumazat moc nádobí a mít jídlo brzy na stole, to vás naučíme v sedmém díle Školy vaření.

LEČO S KLOBÁSKAMI

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 4 lžíce oleje * 2 střední cibule, nakrájené na klínky * 6 větších barevných paprik * 4 tvrdší velká rajčata * 4 kvalitní klobásky, např. debrecínská * sůl a mletý pepř na dochucení * 1/2 lžičky mleté pálivé papriky

1. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme semeníku a nakrájíme na proužky. Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme zelenou část okolo stopky, odstraníme měkkou část se semínky a dužinu nakrájíme na osminky nebo plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.

2. V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu oleje a opečeme na něm několikrát naříznuté klobásky ze všech stran, vyjmeme a uchováme teplé. Do výpeku přidáme zbylý olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme papriky, rajčata a opékáme a mícháme, dokud se zelenina neopeče a nezkřehne a šťáva, kterou pustila, se částečně nevydusí.

3. Nakonec směs osolíme, opepříme, přidáme opečené klobásky a společně prohřejeme. Stáhneme z ohně nebo zmírníme plamen, aby se snížila teplota, a zaprášíme mletou pálivou paprikou, necháme zpěnit a promícháme. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

Tip
K podušené zelenině klidně přisypte i sladkou mletou papriku pro zvýraznění chuti nebo naopak vynechejte pálivou papriku či použijte pouze sladkou. Lečo můžete, jak je u nás zvykem, spojit s rozšlehanými vejci a uzeninu nakrájet.

ZELENINOVÁ POLÉVKA S FAZOLEMI A ŠPENÁTEM

Pro 4-6 osob

Příprava: 15 minut, vaření 30 minut

* 2 lžíce oleje * 1 cibule, nakrájená nadrobno * 4 stroužky česneku, usekaného * 2 velké brambory, oloupané * 1/2 celeru, nakrájený na kostičky * 1 velká mrkev, nakrájená na plátky * 1-2 rajčata, spařená a oloupaná * 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody * 250 g uvařených nebo sterilovaných bílých fazolí * sůl a mletý pepř * 100 g listového špenátu

1. V hrnci osmahneme na rozehřátém oleji dorůžova nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a celer, plátky mrkve a ještě chvíli opékáme. Potom vsypeme nadrobno usekaná rajčata, osmahneme a zalijeme vývarem nebo vodou.

2. Osolíme, opepříme, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut doměkka. Potom přidáme propláchnuté fazole a ještě 5 minut povaříme. Nakonec do polévky vložíme překrájené listy čerstvého špenátu, necháme přejít varem a stáhneme z ohně. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo česnekem.

OMELETA S HRÁŠKEM, SUŠENÝMI RAJČATY A FETOU

Pro 4 osoby

Příprava: 12-18 minut

* 300-400 g zeleného hrášku, čerstvý nebo mražený * 2 lžíce másla * 4 sušená rajčata, nakrájená nadrobno * 8-12 vajec * 100 ml smetany * sůl a mletý pepř * 150 g fety * hrst rukoly nebo petrželky apod. k podávání

1. Předehřejeme si gril. V misce prošleháme vidličkou vejce se smetanou, solí a mletým pepřem. V pánvi rozehřejeme čtvrtinu másla, vsypeme čtvrtinu hrášku, osolíme, opepříme a krátce podusíme.

2. Přidáme díl sušených rajčat a zalijeme čtvrtinou rozšlehaných vajec a krouživým pohybem je rozlijeme po pánvi. Povrch omelety poklademe plátky fety a necháme odspodu ztuhnout.

3. Pomocí talíře omeletu obrátíme. Omeleta má být zespodu i na povrchu opečená, ale uvnitř by měla být trochu vláčná, ne vysušená. Podáváme ihned po dopečení s usekanou rukolou nebo petrželkou.

Tip
Omeletu můžeme upéct také najednou jako vaječnou tortillu ve vyšší větší pánvi a po upečení ji krájet na jednotlivé porce. Nemáte-li gril, dopečte omeletu v troubě nebo přímo na sporáku na mírném ohni pod poklicí.

ZAPEČENÉ BRAMBORY S RAJČATY A SÝREM

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut, pečení 55-60 minut

* 1,5 kg brambor * 500 g rajčat * 2 hrsti čerstvých usekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano, sůl a mletý pepř) * 150 g polotvrdého sýra, např. eidam nebo ementál apod. * 1-2 lžíce olivového oleje * trochu másla na vymazání zapékací misky

1. Předehřejeme si troubu na 200-250 stupňů. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Omytá rajčata rovněž nakrájíme na plátky a bylinky jemně usekáme. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem, na dno rozložíme třetinu brambor, osolíme, opepříme, posypeme částí bylinek a strouhaného sýra.

2. Na takto připravené brambory rozložíme třetinu nakrájených rajčat, která rovněž ochutíme solí, pepřem, bylinkami a nakonec posypeme hrubě strouhaným sýrem. Takto střídavě vrstvíme brambory a rajčata do vyčerpání všech surovin, končíme vrstvou rajčat se sýrem.

3. Rajčata zakapeme olivovým olejem, překryjeme alobalem nebo přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou, trvá to asi 35-45 minut.

4. Jakmile jsou brambory měkké, stáhneme alobal nebo sundáme poklici a dopečeme dozlatova a dokud se tekutina, kterou brambory pustily, trochu nevypeče. Vyjmeme z trouby a před podáváním necháme chvíli odpočinout.

Tip
Na zapékání použijte jakýkoliv polotvrdý nebo tvrdý sýr. Vhodnější jsou v tomto případě sýry výraznější chuti.


  • Vybrali jsme pro Vás