Doporučujeme

Salát Cobb | foto: Stockfood

Letní škola vaření: Salát Cobb krok za krokem

  • 3
Salát Cobb namíchal poprvé v roce 1937 majitel losangeleské restaurace The Brown Derby, Bob Cobb. Podle majitele autorských práv na tento salát vznikl recept náhodou, když se Cobb snažil připravit večeři z toho, co našel v lednici.

 LETNÍ ŠKOLA VAŘENÍ - SKVĚLÉ SALÁTY

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa 
* 1 salát radicchio (salátová čekanka)
* 100 g slaniny na tenké plátky
* 1 na kostičky nakrájená šalotka
* 1 avokádo
* 500 g rajčat
* 2 svazky rukoly
* 1 svazek žlutých pampelišek (nemusí být) 
* 150 g rokfóru
* 2 lžíce oleje
* 3 lžíce balsamikového octa
* 4 lžíce pomerančové šťávy
* 1 lžíce dijonské hořčice 
* 1 lžička cukru
* sůl, čerstvě umletý pepř (vše dostupné v běžných supermarketech)

1. Slaninu nakrájíme na proužky a na oleji na mírném plameni necháme vyškvařit.

2. Vyjmeme z pánve a na ubrousku necháme okapat.

3. Kostičky šalotky v té samé pánvi na vypeklém tuku necháme zesklovatět.

4. Ještě na pánvi zalijeme balsamikem a pomerančovou šťávou a přendáme do malé misky.

5. Vmícháme hořčici, dochutíme solí a pepřem.

6. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a vložíme do zapékací misky.

7. Maso potřeme dvěma lžícemi marinády a v předehřáté troubě na funkci grill necháme 10 až 15 minut grilovat. Jednou otočíme.

8. Avokádo podélně rozpůlíme, odstraníme pecku, oloupeme a nakrájíme podélně na měsíčky.

9. Salát, rukolu a pampelišky omyjeme a necháme okapat. Rajčata omyjeme a nakrájíme na měsíčky, rozložíme na talíř a zalijeme zbytkem marinády.

10. Ogrilované maso nakrájíme šikmo na tenké plátky a rozložíme na salát.

Tip
Za jednu z nejkvalitnějších dijonských hořčic na českém trhu je považována francouzská hořčice Maille. Koupíte ji v supermarketech za cenu do 35 Kč.


  • Vybrali jsme pro Vás