Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Letní škola vaření: ryby, které vám budou určitě chutnat

aktualizováno 
Ačkoliv patří rybí maso k tomu nejzdravějšímu, co si můžete koupit, na českých stolech se objevuje zřídka. Přitom z ryb můžete uvařit i takovou klasiku, jako je guláš.

Dušený sumec | foto: Isifa/Stockfood

Češi snědí za rok průměrně pět kilogramů ryb na osobu, a to je žalostně málo, uvědomíme-li si, že podle doporučení odborníků by měla být tučnější ryba na stole minimálně dvakrát týdně. Tučnější rybou se rozumí makrely, ale také šproty, zatímco třeba losos a kapr patří ke středně tučným rybám a za "light" bychom pak s klidem mohli označit treskovité ryby, které v podobě mraženého filé jíme nejčastěji.

Jenže právě tučné rybí maso naše těla zásobuje užitečnými omega3-mastnými kyselinami, které preventivně působí proti řadě civilizačních chorob. Chcete-li tedy udělat něco pro své zdraví, změňte své návyky a naučte se ryby vařit v našem dalším díle Školy vaření. Recepty, které jsme pro vás připravili, mohou totiž změnit zažité představy, že ryba "zavání" a maso má mdlou a nevýraznou chuť.

V případě ryb se vyplatí trochu provětrat peněženku. Chlazené ryby, které jsou bohužel stále dost drahé, mají úplně jinou chuť než ty zamrazované. Navíc neobsahují tolik vody. Pokud mezi mraženými rybami hledáte "kvalitu", zkuste sumečka Pangasia.

CANDÁT S HŘÍBKY

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 4 candátové filety, cca po 200 g * 200 g čerstvých hřibů * 3 lžíce másla * 1 rozmarýnová větvička * 50 ml bílého vína * 2 lžíce nasekané petržele * sůl, pepř

1. Rybu omyjeme a osušíme. Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky.

2. Candáta s rozmarýnem opékáme na rozpáleném másle ze strany s kůží asi 4 minuty. Osolíme, opepříme, otočíme a přidáme do pánve houby. Další 3 až 4 minuty opékáme. Houby několikrát obrátíme. Podlijeme vínem a necháme asi 1 minutu povařit.

3. Nakonec přidáme petržel, dochutíme solí a pepřem a přendáme na předehřáté talíře.

ŠTIKA S BYLINKAMI A OMÁČKOU

Pro 4-6 osob

Příprava: 40 minut

* 1 vykuchaná očištěná štika, cca 1,8 kg * 100 ml rybího vývaru * 200 ml smetany * 150 g zakysané smetany * sůl, bílý pepř * hrst míchaných bylinek (bazalka, kopr, kerblík, petržel apod.)

1. Rybu omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Do pekáče rozložíme asi polovinu bylinek a na ně položíme rybu.

2. Přidáme vývar, smetanu a zakysanou smetanu a v rozehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut pečeme.

3. Během pečení rybu podléváme smetanovou omáčkou. Štiku přendáme na talíř vyložený zbytkem bylinek a omáčku propasírujeme, dochutíme solí a pepřem a přelijeme jí rybu.

DUŠENÝ SUMEC SE ZELNOU ROLÁDOU

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut

* 4 kousky sumčího filetu, každý cca 160 g * 1 lžíce hořčičných semínek * 1 lžíce koriandrových semínek * 100 ml bílého vína * 1 lžíce (hrubé) hořčice * 100 ml smetany

Zelná roláda: 
* 1 malý pórek * 4 cibule * 2 stroužky česneku * 2 lžíce másla * 350 g kysaného zelí * 250 ml suchého bílého vína * 4 velké zelné listy * 2 lžičky granulovaného zeleninového vývaru * 1 lžíce kukuřičného škrobu * sůl, pepř * bylinky na ozdobu

1. Pórek očistíme, omyjeme a bílou a světle zelenou část nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, česnek oloupeme. Polovinu cibule, propasírovaný česnek a pórek zpěníme na 2 lžících másla, přidáme kysané zelí a víno a asi 15 minut necháme vařit, dokud není tekutina takřka odpařená. Kukuřičný škrob rozmícháme s asi lžící vody do hladka a vmícháme k zelí. Dochutíme solí a pepřem.

2. Zelné listy blanšírujeme asi 2 minuty ve vroucí vodě, prudce ochladíme a necháme okapat. Na listy rozdělíme náplň a zavineme závitky. Ovážeme pórkem a zpevníme ještě kuchyňskou nití. Do parního hrnce, případně hrnce na těstoviny se sítem, nalijeme bílé víno a přikryté necháme dojít k varu. Na vložku hrnce vložíme sumčí filety, osolíme, opepříme a posypeme rozdrcenými kariandrovými a hořčičnými semínky. Přidáme roládky a vložíme do parního hrnce. Přikryté necháme na mírném plameni asi 10 minut dusit.

3. Rybí filety a rolády přendáme na nahřáté talíře a připravíme si omáčku. Smícháme bílé víno s hořčicí a smetanou, povaříme, osolíme a opepříme a nakonec rozmixujeme. Omáčkou přelijeme rybu a servírujeme. Podáváme s čerstvým pečivem.

LETNÍ RYBÍ EINTOPF S PAPRIKOU

Pro 6 osob

Příprava: 90 minut

* 800 g rybích filetů dle chuti (např. halibut, pstruh, treska) * 1 neošetřený citron * sůl * 300 g rybích kostí * 1 l rybího vývaru * 400 g chobotniček (i z plechovky) * 2 lžíce olivového oleje * 1 velká cibule * 2 červené papriky * 2 stonky řapíkatého celeru * 750 g rajčat * 2 lžíce rajčatového protlaku * 1 lžička mleté papriky * 1 zelená feferonka * 1 sklenička sherry * kopr na ozdobu

1. Ryby omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Z citronu vymačkáme šťávu, pokapeme jí maso a lehce posolíme. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme po délce na proužky.

2. Chobotničky nakrájíme na malé kousky. Ve velkém hrnci rozpálíme olej. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na oleji. Přidáme chobotnici a na středním plameni v přikrytém hrnci asi 20 minut dusíme. Papriku omyjeme, zbavíme semínek, rozčtvrtíme a poté nakrájíme na proužky. Celer omyjeme, očistíme a nakrájíme rovněž na tenké plátky. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme středů a nahrubo nakrájíme.

3. Protlak a mletou papriku přidáme do hrnce, promícháme s chobotnicí. Omyjeme feferonku, podélně ji rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké proužky.

4. Cibule, papriku a celer přidáme do hrnce, podusíme. Poté vmícháme rajčata a okořeníme tymiánem a solí. Přilijeme rybí vývar, hrnec přiklopíme a vše necháme asi 30 minut dusit. Přidáme rybí maso a na mírném plameni povaříme dalších asi 15 minut. Dochutíme sherry, solí a pepřem a ozdobené koprem podáváme.

KAPŘÍ GULÁŠ

Pro 4 osoby

Příprava: 60 minut

Na rybí základ:
* 1 kapr (cca 2,4 kg) * sůl, pepř * 1 stroužek česneku * 80 g cibule * 100 g rajčat * 1 fenykl * 80 g pórku * 1 větvička tymiánu * 1 stonek petržele * 1 bobkový list * 1/2 lžičky kmínu

Na guláš:
* 400 g rajčat * 80 g červené papriky * 30 g másla * 100 g cibule * 1 lžíce mleté sladké papriky * kousek citronové kůry * citronová šťáva * 1 lžíce najemno nakrájené petržele

1. Kapra zbavíme šupin, vykucháme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Zbavíme jej velkých kostí a uložíme do ledničky. Kapří hlavu, ocas a kosti rovněž pořádně propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Česnek propasírujeme a cibuli nakrájíme na malé kostičky, rajčata, fenykl a pórek nakrájíme na větší kousky a spolu s bylinkami a kořením přidáme k vývaru, necháme vzkypět, sebereme pěnu a necháme 20 minut vařit. Vývar přecedíme přes plátno a cedník a svaříme ho zhruba na polovinu.

2. Oloupeme a rozčtvrtíme rajčata, odstraníme z nich semínka a nakrájíme je na kostičky. Papriku zbavíme slupky a nakrájíme ji na proužky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a mletou papriku a necháme asi 1-2 minuty dusit.

3. Přilijeme zredukovaný vývar, přivedeme opět k varu a vaříme, dokud se objem nezredukuje o čtvrtinu – mělo by nám zůstat asi 0,5 litru tekutiny. Rajčata a papriku přidáme do hrnce a vaříme 45 minut. Maso nakrájíme na 3cm kousky, osolíme, opepříme a spolu s citronovou kůrou přidáme do hrnce. Přikryté vaříme ještě asi 4-5 minut. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Autor:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.